INFOGRAFIE UE întăreşte de astăzi securitatea la graniţele externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Punctul de frontieră Albiţa, aflat la graniţa cu Republica Moldova
Punctul de frontieră Albiţa, aflat la graniţa cu Republica Moldova

Noul sistem european de supraveghere a frontierelor (Eurosur) devine operaţional de astăzi şi va include 18 state membre ale UE de la frontierele externe meridionale şi orientale, inclusiv România, şi Norvegia, integrată în structura Schengen.

EUROSUR permite statelor membresă fie mai bine echipate să prevină, detecteze şi combată migraţia neregulată, dar şi să salveze vieţilor migranţilor. Sistemul va permite statelor membre să facă schimb de imagini şi date privind evenimentele de la graniţele externe ale UE, în timp real.

Reţeaua de comunicare EUROSUR este creată pentru a îmbunătăţi detectarea, prevenirea şi combaterea migraţiei neregulate şi a criminalităţii transfrontaliere. Deputaţii au insistat ca ea să fie utilizată şi pentru a salva vieţile migranţilor.

Celelalte 11 state membre ale UE şi celelalte ţări asociate spaţiului Schengen vor participa la Eurosur începând cu 1 decembrie 2014. În anii următori vor continua însă să fie actualizate diferite componente ale Eurosur, notează executivul comunitar.

Statele UE care utilizează EUROSUR vor fi obligate să respecte întotdeauna drepturile omului, inclusiv principiul nereturnării, care interzice returnarea unei persoane către o locaţie unde viaţa sau libertăţile i-ar putea fi ameninţate.

Regulile EUROSUR prevăd de asemenea ca utilizatorii să protejeze toate drepturile fundamentale UE, inclusiv protecţia datelor personale. Orice schimb de informaţii privind datele personale între statele membre UE sau cu ţări terţe prin intermediul EUROSUR trebuie să fie excepţionale şi să respecte legile privind protecţia datelor.

Mai mult, statele membre nu trebuie să utilizeze EUROSUR pentru a trimite către ţări terţe informaţii care ar putea fi folosite pentru a identifica o persoană a cărei cerere de protecţie internaţională este în curs de procesare sau a cărei viaţă sau integritate fizică ar putea fi riscate.

image

Obiectivul EUROSUR este de a îmbunătăţi gestionarea graniţelor terestre şi maritime externe ale UE prin întărirea schimbului de informaţii între statele membre şi cu agenţia FRONTEX, însemnând schimbul de date şi informaţii în timp real, culese de la diferite autorităţi şi prin intermediul a diferite instrumente de supraveghere, cum ar fi sateliţii sau sistemele de raportare de pe nave, prin intermediul unei reţele de comunicare protejate.

FRONTEX raportează ca mai mult de 72 000 de persoane au trecut ilegal graniţele externe ale UE în 2012, jumătate din numărul de persoane din 2011.

„Aş dori să salut lansarea Eurosur. El reprezintă un răspuns cu adevărat european pentru a salva vieţile migranţilor care călătoresc pe nave supraaglomerate şi nesigure, pentru a evita alte tragedii în Marea Mediterană şi, de asemenea, pentru a opri ambarcaţiunile rapide care transportă droguri. Toate aceste iniţiative depind într-o mare măsură de schimbul de informaţii în timp util şi de eforturile coordonate dintre agenţiile naţionale şi europene. Eurosur oferă acest cadru, cu respectarea deplină a obligaţiilor internaţionale“, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, citată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

De ce participă România şi Bulgaria în acest program?

„Din momentul în care fac parte din UE, toate ţările, cu excepţia celor care au decis în prealabil să nu facă parte din zona Schengen, sunt considerate părţi ale zonei Schengen şi acquis-ul Schengen se aplică. În cazurile specifice, când este vorba de aplicarea acquis-ului Schengen care priveşte eliminarea controalelor la frontierele interne, trebuie o decizie în unanimitate a statelor membre', a spus Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

El a ţinut să sublinieze că nu există nicio legătură între definiţia juridică a condiţiilor de apartenenţă la spaţiul Schengen şi decizia care trebuie luată în unanimitate de Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) privind eliminarea controalelor interne pentru România şi Bulgaria.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite