INFOGRAFIE Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii doboară record după record

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Elisabeta a II-a în timpul unei parade militare FOTO AP
Regina Elisabeta a II-a în timpul unei parade militare FOTO AP

Zi istorică în Marea Britanie. Elisabeta a II-a, supranumită „The Queen“, devine monarhul britanic cu cea mai îndelungată perioadă de domnie, depăşind recordul de 63 de ani, şapte luni şi două zile deţinut până acum de stră-străbunica sa, regina Victoria, aflată pe tron între 1837 şi 1901. Ajunsă la vârsta 89 de ani, regina pare destul de activă încât să stabilească un nou record greu de atins.

Oficial, recordul reginei Victoria va fi doborât la ora locală 18.30 (20.30, ora României). Cu această ocazie, Palatul Buckingham nu intenţionează să organizeze o sărbătoare fastuoasă pentru cea care a primit sute de şefi de stat şi a numit 12 prim-miniştri. „Fără tam-tam“, a cerut chiar regina.

Apariţie publică

Totuşi, pe fondul creşterii efervescenţei în rândul populaţiei, ea a acceptat să apară în public în această zi istorică. Regina va asista la inaugurarea unei linii de cale ferată în Scoţia, unde obişnuieşte să-şi petreacă sfârşiturile de vară la reşedinţa sa de la Balmoral. Ea va fi însoţită de prinţul Philip, cu care este căsătorită de 68 de ani. El este „sprijinul şi forţa mea din toţi aceşti ani“, a recunoscut regina. Cei doi vor urca la bordul unui tren cu aburi care va asigura o legătură între Edinburgh şi satul Tweedbank, situat între Scoţia şi Anglia. Potrivit presei britanice, regina ar urma să susţină un scurt discurs la sosire, ceea ce ar însemna un gest rarisim din partea ei, având în vedere că, de obicei, se adresează publicului de Crăciun sau la deschiderea sesiunilor Parlamentului.

image

Ea va cina apoi la Balmoral, alături de nepotul său, prinţul William, şi soţia acestuia, Kate. În schimb, fiul său şi primul în linia de succesiune la tron, prinţul Charles, va fi reţinut cu alte obligaţii. Aceste obligaţii sunt „prevăzute de mai mult timp“, înainte ca regina să accepte să dea un mic ton festiv acestei zile, a ţinut să precizeze un purtător de cuvânt al Casei Regale. Prinţul Charles, în vârstă de 66 de ani, deţine la rândul său un record naţional, fiind moştenitorul cu cea mai îndelungată perioadă de aşteptare pentru a urca pe tron. Se pare că el va mai aştepta ceva timp, fiindcă regina pare a fi în formă bună şi nici nu intenţionează să abdice vreodată.

image

Mai populară ca Victoria

„Ea va domni până la ultima suflare“, subliniază istoricul Kate William. În opinia ei, cele peste 23.300 de zile petrecute pe tron aduc respect şi admiraţie. Afectată în anii ’90 de divorţurile prin care au trecut trei din cei patru copii ai săi şi lipsa de reacţie în cazul morţii prinţesei Diana, cota de popularitate a reginei atinge un nou vârf. Conform unui sondaj publicat duminică de YouGov, 27 la sută dintre britanici o consideră drept „Cea Mai Mare Regină“, în faţa fostelor suverane Elisabeta a I-a (13 la sută) şi Victoria (12 la sută).

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite