INFOGRAFIE Convoiul umanitar rus va mai aştepta câteva zile la frontiera ruso-ucraineană. Blindate ruşeşti au trecut graniţa în Ucraina. Kievul susţine că le-a distrus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Convoiul umanitar a ajuns la Izvarino
Convoiul umanitar a ajuns la Izvarino

Poliţia de frontieră ucraineană a trecut graniţa în Rusia pentru a începe inspectarea ajutorului umanitar destinat populaţiei din estul Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al acesteia pentru Reuters, citată de Mediafax.

Şeful misiunii de monitorizare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) din regiune, Paul Picard, a infirmat pentru AFP că poliţiştii de frontieră şi vameşii ucraineni au început inspecţia convoiului umanitar, dezminţind informaţiile prezentate anterior de un purtător de cuvânt militar ucrainean, Leonid Matiuhin.

"Nici un camion nu a sosit la postul de frontieră Doneţk", a declarat reprezentantul OSCE. Jurnaliştii AFP prezenţi în zonă au confirmat că nici un camion nu se afla acolo.

Poliţiştii de frontieră vor verifica încărcătura pe teritoriul rus situat de cealaltă parte a localităţii ucrainene Izvarino, controlată de separatiştii proruşi, a declarat purtătorul de cuvânt Andrii Demcenko. "Poliţiştii de frontieră ucraineni sunt acolo în număr mare", a declarat el pentru Reuters.


Le convoi humanitaire russe est à moitié vide by lemondefr Ministerul de Externe de la Kiev a a precizat că toate ajutoarele umanitare vor fi duse la destinaţie doar de Crucea Roşie. Organizaţia urmează să asigure toate aspectele logistice, inclusiv cele ce ţin de păstrarea şi împărţirea mărfurilor. Totodată, verificarea la frontieră trebuie realizată de autorităţile ucrainene în colaborare cu OSCE şi Crucea Roşie.

Convoiul va mai staţiona la frontiera ruso-ucraineană câteva zile

Convoiul umanitar trimis de Rusia în estul Ucrainei va mai staţiona câteva zile în apropiere de oraşul Kamensk-Şahtinsk din regiunea Rostov, anunţă Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Nu se cunoaşte deocamdartă data şi ora exactă a plecării celor 280 de camioane Kamaz ce transportă două tone de mărfuri spre graniţa cu Ucraina.

Se relatează că în zona de staţionare a convoiului au fost create toate condiţiile de odihnă a şoferilor şi angajaţilor Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă care însoţesc misiunea umanitară.

Convoiul „umanitar” s-a oprit în apropiere de frontiera cu Ucraina, în câmp deschis. Sunt amenajate corturi. Două elicoptere militare ale armatei ruse patrulează zona.

Potrivit reprezentantul Minsiterului Situaţii Excepţionale din Rusia, citat reporterul New York Times în Rusia,  camioanele ar putea staţiona până pe 17 august, pentru a se perfecta actele necesare.

Ministerul Politicilor Sociale din Ucraina a anunţat că va atribui statutul de marfă umanitară convoiului rusesc doar dacă vor fi primite toate actele necesare din partea Crucii roşii, relatează Interfax Ucraina. 58 de grăniceri şi vameşi ucraineni se află în preajma camioanelor. Aceştia încănu au început să inspecteze camioanele, relatează corespondentul „Teh New York Times“.

Ministerul rus de Externe a denunţat "tentativele" părţii ucrainene de a bloca tranzitul "convoiului umanitar" destinat regiunilor din estul Ucrainei afectate de conflict.

"Ministerul rus de Externe denunţă intensificarea brutală a operaţiunilor militare ucrainene în această regiune; operaţiunile au scopul de a bloca traseul convenit cu Kievul pentru trecerea convoiului umanitar rus", conform unui comunicat oficial.

Iniţial, convoiul urma să ajungă la un punct de control din regiunea Harkov. Camioanele au ocolit însă itinerarul iniţial şi au ajuns în apropierea punctului vamal Izvarino, controlat de separatişti. BBC scrie că maşinile sunt însoţite de elicoptere şi vehicule militare. Rusia a îndemnat la încetarea urgentă a focului în Ucraina, cu scopul de a garanta securitatea misiunii umanitare.

Reporterii BBC, Associated Press, NY times, The Telegraph, The Guardian ce urmăresc convoiul umanitar rusesc trimis spre Ucraina, au avut posibilitatea de a vedea încărcătura maşinilor. Spre mirarea lor, unele camioane nu erau încărcate nici măcar pe jumătate. Potrivit jurnaliştilor, în camioane au fost văzute sticle cu apă potabilă, conserve şi saci cu hrişcă. Jurnaliştii au avut libertatea de a solicita deschiderea oricărui camion.

Kievul a subliniat vineri că Rusia va fi singura responsabilă de securitatea convoiului său umanitar, la trecerea acestuia pe teritoriul controlat de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, relatează AFP.

"S-a convenit ca toate transporturile umanitare, inclusiv cele ruseşti, să fie livrate la destinaţie exclusiv de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, care va fi responsabil de toate aspectele logistice legate de conservarea şi distribuirea ajutorului", a precizat Guvernul într-un comunicat.

Grupul de contact tripartit (Ucraina, Rusia, OSCE) înfiinţat pentru a comunica cu insurgenţii "va juca rolul-cheie pentru a defini itinerariile sigure" pentru acest convoi, a adăugat Guvernul de la Kiev.

"Rusia poartă toată responsabilitatea pentru ca teroriştii care controlează anumite districte din regiunea Lugansk să nu recurgă la provocări (...) împotriva personalului Crucii Roşii", a subliniat Kievul.

Ministerul rus de Externe a făcut apel la părţile aflate în conflict în estul Ucrainei să înceteze focul cât mai urgent.

„Acest lucru este necesar pentru a garanta securitatea misiunii umanitare. Facem apel la părţile aflate în conflict să dea dovadă de voinţă politică pentru atenuarea situaţiei dificile în care se află localnicii”, se artă în comunicatul MAE rus.

În estul Ucrainei situaţia rămâne tensionată. Un jurnalist de la „The Guardian“ a scris pe contul său de pe o reţea de socializare că a văzut cum o coloană de tehnică militară din Rusia a intrat în Ucraina. Armata a înconjurat oraşul Lugansk, iar la Doneţk luptele sunt tot mai grele.

Ucraina, ca şi alte state occidentale, suspectează că acest convoi, care a plecat marţi dimineaţă de la o bază militară de lângă Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuală intervenţie rusă în Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că aprovizionează cu arme separatiştii de la începutul conflictului, ceea ce Moscova dezminte.

Convoiul umanitar trimis de Kiev a ajuns în estul ţării

Convoiul cu ajutor umanitar trimis de Kiev joi a ajuns deja în estul Ucrainei, anunţă agenţia oficială Ukrinform, în contextul în care un convoi umanitar rus de aproape 300 de camioane a ajuns în regiunea Rostov, la frontiera cu Ucraina, relatează agenţia oficială Ukrinform.

"Pe 14 august, la ora 19:30 (19.30, ora României), convoiul cu ajutor umanitar care plecase din Harkov a ajuns în oraşul Starobelsk, în regiunea Lugansk. Ajutorul umanitar include alimente, apă, medicamente, precum şi alte produse de care au nevoie locuitorii din estul Ucrainei", anunţă Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit unui comunicat.

Ministerul informează că acest convoi este format din 26 de camioane, 18 dintre care au fost trimise de regiunea Harkov.

Autorităţile ucrainene au decis miercuri să aloce 10 milioane de grivne (570.000 de euro) pentru nevoile umanitare ale populaţiei din estul ţării, afectată de patru luni de lupte între insurgenţii proruşi şi forţele guvernamentale.

Mişcări de blindate ruseşti, în apropiere de frontiera ucraineană

 Blindate ruseşti se deplasau vineri dimineaţă în sudul Rusiei, în apropiere de frontiera ucraineană şi de locul în care sunt staţionate aproape 300 de camioane cu ajutorul umanitar rusesc destinat populaţiei afectate de conflictul din estul Ucrainei, relatează AFP.

Jurnaliştii AFP au văzut o coloană de zece transportoare blindate de trupe ruseşti îndreptându-se spre postul de frontieră Doneţk din Rusia.

Cartierul General al operaţiunii antiteriste ucrainene a confirmat că o coloană formată din blindate, cisterne şi camioane militare ruse a trecut frontiera ucraineană prin punctul de trecere Izvarino, care este controlat de către insurgenţii pro-ruşi.

"Potrivit datelor pe care le deţinem, coloana de TAB-uri şi camioane militare, au trecut frontiera prin punctul Izvarino. Numerele şi însemnele sunt ruse", se mai specifică în comunicatul instituţiei, care mai menţionează că această coloana nu este impresionantă, deşi ucrainenii nu au putut oferi un număr exact al unităţilor militare şi al camioanelor din coloană.

Kievul susţine că armata ucraineană "a distrus" majoritatea vehiculelor blindate ruse care au pătruns în cursul nopţii pe teritoriul ucrainean, afirmă un purtător de cuvânt militar.

„Trupele ucrainene au localizat şi au atacat vehiculele militare intrate în cursul nopţii printr-o zonă a frontierei aflată sub controlul insurgenţilor", a declarat Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

"Militarii ucraineni au distrus vehicule militare ruse, fiind vizaţi de focuri de artilerie, inclusiv de pe teritoriul Rusiei", a precizat oficialul militar ucrainean.

Preşedinţia Ucrainei a confirmat că o mare parte a vehiculelor militare ruse au fost distruse de armata ucraineană. "O mare parte a convoiului a fost distrusă de artileria ucraineană", a comunicat Preşedinţia de la Kiev, citată de AFP. Preşedintele Petro Poroşenko a discutat prin telefon despre situaţie cu premierul Marii Britanii, David Cameron.

Ambasadorul Rusiei la Londra a fost convocat la ministerul de Externe britanic.Şi Germania a cerut explicaţii Moscovei după ce o coloană de blindate a trecut graniţa Ucrainei,

Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a declarat şi el vineri că are informaţii potrivit cărora 70 de echipamente militare ruseşti au traversat în cursul nopţii graniţa ucrainană.

„Ne îngrijorează foarte mult situaţia din Ucraina pentru că, pe de o parte, vorbim foarte mult despre acest aşa-zis convoi umanitar, dar în acelaşi timp, vedem că escaladările continuă şi avem date conform cărora, pe parcursul nopţii, 70 de piese de echipament militar au trecut graniţa”, a spus Linas Linkevicius. Declaraţia a fost făcută la sosirea la Bruxelles, unde are loc o reuniune a miniştrilor de Externe din UE.

Miniştrii de externe ai UE, alarmaţi
 
Mai mulţi miniştri europeni de externe reuniţi vineri la Bruxelles au avertizat Rusia împotriva oricărei incursiuni militare în Ucraina, în contextul informaţiilor privind pătrunderea de blindate ruseşti în Rusia.

Ministrul britanic de externe, Philip Hammond, a declarat vineri, la Bruxelles, că este alarmat de informaţiile că vehicule militare ruseşti au trecut în Ucraina pe timpul nopţii.

"Sunt foarte alarmat de informaţiile că vehicule militare ruseşti este posibil să fi trecut frontiera în această dimineaţă... Dacă există orice fel de personal sau vehicule militare în estul Ucrainei, trebuie să fie retrase imediat ori consecinţele vor fi foarte grave", a spus Hammond.

"Este o situaţie potenţial foarte periculoasă", a mai afirmat şeful diplomaţiei britanice. Şi ministrul de externe suedez, Carl Bildt, a acuzat o "încălcare majoră" a dreptului internaţional.

Ministrul danez de externe, Martin Lidegaard, s-a declarat şi el "profund îngrijorat de atitudinea rusă din ultimele luni, dar şi din ultimele ore".

"Autorităţile ruse trebuie să fie conştiente că atât în UE, cât şi în SUA suntem foarte angajaţi să răspundem oricărei agresiuni a Rusiei", a adăugat el.

Miniştrii de externe din statele UE s-au deplasat vineri la Bruxelles pentru o reuniune de urgenţă care drept principal punct pe agendă susţinerea irakienilor în conflictul lor cu jihadiştii din gruparea Statul Islamic, dar şi discutarea situaţiei la zi în criza din Ucraina. 

NATO confirmă incursiunea

Şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a confirmat că în cursul nopţii a avut loc "o incursiune rusă" în Ucraina, însă nu a vorbit despre o invazie, relatează Reuters.

"Noaptea trecută am văzut o incursiune rusă, o trecere a frontierei ucrainene", a declarat presei secretarul general al NATO după o întrevedere cu ministrul danez al apărării.

"Asta nu face decât să confirme faptul că asistăm la un flux continuu de arme şi luptători din Rusia în estul Ucrainei şi este o dovadă clară a implicării permanente a Rusiei în destabilizarea estului Ucrainei", a declarat Rasmussen.

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a subliniat că Rusia, în timp ce face apel la dezescaladarea conflictului din Ucraina, contribuie de fapt la escaladarea acestuia.



Potrivit jurnaliştilor de la cotidienele britanice The Guardian şi Daily Telegraph, aflaţi de asemenea în zonă, 23 de vehicule blindate pentru transport de trupe, camioane de combustibil şi alte vehicule logistice cu numere de înmatriculare militare ruseşti au traversat frontiera în apropierea aceluiaşi post de trecere, cu puţin înainte de ora 22.00 (21.00, ora României).
Coloana a folosit un drum de ţară pentru a intra în Ucraina printr-o spărtură în gardul de sârmă ghimpată, a scris „Guardian”.

"Departamentul Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) responsabil de poliţia de frontieră în regiunea Rostov (unde se află postul de frontieră Doneţk-n.r.) nu confirmă această informaţie", a reacţionat FSB vineri, citat de agenţia publică RIA Novosti. Ministerul rus al Apărării nu a putut fi contactat vineri dimineaţă pentru a comenta aceste informaţii.

Districtul militar rus de Sud, care include regiunea Rostov, a anunţat încă de marţi exerciţii militare demarate în aceeaşi zi şi menite să dureze circa 20 de zile, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său.

"Peste 3.000 de militari ai unităţilor de transmisii şi circa 750 de vehicule" participă la aceste exerciţii, potrivit comunicatului.

tankuri rusesti

Lupte grele la Lugansk şi Doneţk

În tot acest timp, militarii ucraineni au continuat operaţiunea de eliberare a oraşelor Lugansk şi Doneţk, ocupate de separatişti, a informat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare. Trupele guvernamentale au preluat controlul asupra altor trei localităţi din estul ţării.

În timp ce armata ucraineană luptă pentru a-i alunga pe insurgenţii pro-ruşi din estul ţării, aceştia lanseză atacuri asupra zonelor populate. De această dată, a fost vizat Doneţkul. Separatiştii au deschis focul chiar asupra centrului oraşului. Doar în ultimele 24 de ore, 11 civili au murit, iar opt au fost răniţi în zonă.

grafic convoi
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite