În primele zile ale contraofensivei, armata Kievului s-a lovit de „un zid de oțel“. A trecut la atacuri pe timp de noapte
0Asaltul a început joi seară, cu aproximativ 100 de militari, două tancuri Leopard 2 de fabricație germană și mai multe vehicule blindate de transport de trupe de fabricație americană. Planul era de a avansa spre sud, spre orașul ocupat de ruși Tokmak, în regiunea de sud Zaporojie, potrivit unui soldat care a făcut parte din operațiune. Alte două unități ar fi atacat, de asemenea, spre Tokmak din axe diferite. De îndată ce regimentul a traversat un drum în afara orașului Mala Tokmak, a spus soldatul în vârstă de 28 de ani, rușii au început să-i lovească cu rachete Grad. Câmpurile erau minate. Elicopterele și avioanele de luptă rusești bâzâiau deasupra capului. Asaltul a progresat mai puțin de 4 kilometri, a spus soldatul. Unul dintre tancurile Leopar a fost lovit și dezactivat. „Ne-au așteptat... posturi pregătite peste tot”, a spus el. „Era un zid de oțel. A fost îngrozitor. ”
La câteva zile după mult așteptata contraofensivă a Ucrainei care vizează recuperarea terenurilor ocupate de Rusia, amploarea provocărilor cu care se confruntă trupele ucrainene este deja clară. Forțele ruse și-au petrecut luni de zile pregătindu-se pentru atacuri în zonele ocupate din sudul țării, pe unde ucrainenii ar dori să treacă și să taie podul de uscat care leagă Rusia de Crimeea, pe care Moscova l-a capturat în 2014. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare par să arate pierderea câtorva tancuri Leopard și a mai multor vehicule de luptă Bradley fabricate în SUA în regiunea de sud Zaporojie, unde câmpurile netede și deschise nu oferă aproape nicio acoperire pentru o forță de atac.
Forma și direcția loviturii principale nu sunt clare
La cîteva zile de la debutul contraofensivei, forma și direcția loviturii principale nu sunt clare. Aceaste prime confruntări nu au implicat toate forțele pregătite cu ajutorul țărilor occidentale pentru campania de vară. Contrar așteptărilor, comandamentul ucrainean a decis ca pentru prima etapă să-și disperseze forțele: încearcă să atace în trei direcții operaționale doar în Zaporojie și în vestul regiunilor Donețk. Sectorul de vest al ofensivei se află nu departe de Vuhledar. Dacă adăugăm la aceasta că armata Kievului continuă ofensiva pe cele două flancuri ale frontului la Bahmut, care a început încă din mai, atunci comandamentul a ales chiar cinci direcții operaționale.
„Știm acum că ofensiva are loc în trei zone: una este în jurul orașului Bahmut, la nord și sud de Bahmut, unde ucrainenii acționează în forță. Celelalte două zone sunt spre sudul țării și au o importanță strategică mai mare. Una este Velika Novosilka, în apropiere de Vuhledar, dar cel mai interesant este în Orihiv, mai spre vest. Acolo se dă o mare bătălie“, spune Michael Clarke, analist militar.
Ucrainenii recurg la atacuri pe timp de noapte
Un proeminent milblogger rus a susținut că forțele ucrainene lansează atacuri pe timp de noapte, deoarece echipamentele furnizate de vest oferă forțelor ucrainene optică de vedere pe timp de noapte „excelentă”.
Surse rusești au susținut pe scară largă că forțele ucrainene au început sau au intensificat atacurile pe timp de noapte în ultimele zile, iar forțele ucrainene ar putea să profite din ce în ce mai mult de avantajele oferite de sistemele occidentale.
Circulă însă imagini care surprind trupele rusești abandonându-şi pozițiile din Zaporojie când sunt atacate de forţele Kievului.
Potrivit bloggerului militar Tendar, aproape întreaga linie de apărare înaintată a armatei ruse de lângă Velika Novosilka - lungă de aproximativ 20 kilometri - a fost distrusă până în seara zilei de sâmbătă, 10 iunie.
„Pe baza filmărilor cu drone rusești, știm că forțele ucrainene operează deja mai la sud, lovind forțele rusești în Storozheve și micul sat Blahodatne, din apropiere“, arată Tendar.
Trupele Kievului se apropie de Melitopol
Localitățile menționate fac parte din regiunea Donețk. Informațiile actualizate duminică, 11 iunie, arată că trupele ucrainene au ajuns deja la periferia orașului Melitopol, situat aproape de coastă Mării Azov, unul dintre primele puncte strategice ocupate de Rusia imediat după debutul invaziei din 24 februarie 2022.
Controlul Melitopolului este vital pentru aprovizionarea Peninsulei Crimeea. „Le-au tăiat în două aprovizionarea“, spune un alt analist care adună informații despre război.
Potrivit sursei ruse Rybar, armata ucraineană a eliberat orașul Neskucine și Blahodatne de pe axa Velika Novosilka. Unitățile ucrainene au ocupat Neskucinoie și Blahodatne aproape fără luptă, scrie Rybar.
Miza atacului în acest flanc al frontului ar fi atacarea și recucerirea orașului Mariupol. „În acest ritm, vor ajunge la Mariupol în două săptămâni“, estimează un jurnalist militar ucrainean.
„Din câte am înțeles, există partizani activi care luptă în Melitopol și forțele de recunoaștere ale Ucrainei sondează în forță la periferie. Principalele forțe ale Ucrainei nu sunt încă acolo, dar vor fi în curând, cu o subunitate care se îndreaptă spre Tokmak și unitățile proaspete de rezervă mergând în grabă către Melitopol“, arată un alt blogger militar într-o postare făcută duminică, 11 iunie, pe Twitter.
Bloggeri ruși raportează că încă se desfășoară lupte grele de-a lungul frontului dintre regiunile Zaporojie și Donețk, forțele ucrainene lansând atacuri frontale majore cu „echipament și forță de luptă semnificative”, în timp ce forțe suplimentare au întreprins atacuri de flancare; aceste atacuri au determinat retragerea forțelor ruse din orașul Neskucine, care se află chiar la sud-vest de Velika Novosilka, pentru a preveni încercuirea lor de către forțele ucrainene care de atunci au reușit să captureze orașul, arată alte surse.
Imagini obținute pri geolocalizare indică faptul că forţele ucrainene din vestul regiunii Zaporojie au obţinut câştiguri locale în timpul contraatacurilor din sud-vest şi sud-est de Orihiv, iar milbloggerii ruşi continuă să afirme că forţele ruseşti din această zonă se apără cu succes împotriva încercărilor de avansare ale trupelor ucrainene.
Pe ce se bazează contraofensiva rusească
Forţele ruseşti din regiunea Zaporojie continuă să se apere împotriva atacurilor. Un milblogger rus a susţinut că operaţiunile defensive ruseşti din sudul Ucrainei se bazează pe trei componente principale:
-detectarea şi distrugerea rapidă a formaţiunilor de asalt ucrainene,
-utilizarea masivă a armelor antitanc
-minarea teritoriilor din apropierea poziţiilor defensive ruseşti.
Câmpurile minate au un efect dublu prin deteriorarea iniţială a vehiculelor blindate ucrainene când încearcă să treacă de câmpul de mine şi apoi din nou când se retrag din zonă.
Institutul pentru Studii de Război (ISW) a evaluat anterior faptul că forţele ruseşti au răspuns la începutul operaţiunilor de contraofensivă ucraineană în vestul regiunii Zaporojie în conformitate cu doctrina rusă stabilită, care prevede că:
-o primă linie de trupe să respingă sau să încetinească forţele atacatoare cu ajutorul câmpurilor de mine, fortificaţiilor şi punctelor puternice,
- o a doua linie de trupe să declanşeze un contraatac în cazul în care inamicul face o spărtură.
Acest model tactic indică faptul că forţele ruseşti probabil au menţinut operaţiuni defensive conforme doctrinelor în sudul Ucrainei, deşi, aşa cum a raportat ISW anterior, unităţile de apărare ale celei de-a 58-a armate ar putea fi printre cele mai eficiente unităţi ruseşti desfăşurate în prezent în Ucraina.
Războiul electronic al rușilor
Milbloggerii ruşi continuă să evidenţieze presupusele capacităţi superioare ale Rusiei în domeniul războiului electronic (EW) ca fiind cheia pentru perturbarea atacurilor ucrainene.
Ei susțin că unităţile ruseşti de EW perturbă comunicaţiile ucrainene, precum şi unităţile de aviaţie, şi au pretins că unele grupuri mecanizate ucrainene nu erau pregătite să lupte fără comunicare sau fără GPS.
Un alt milblogger a pretins că forţele ucrainene au încercat propriile „măsuri de contracarare electronică” împotriva capacităţilor de recunoaştere şi control ruseşti în zonele în care există asalturi ucrainene, dar că aceste încercări au fost nereuşite. Se pare că forţele ruseşti au reuşit să îmbunătăţească utilizarea EW pe parcursul invaziei din Ucraina.
Lukașenko: Rusia s-a „împotmolit” în Ucraina
„Hai să recunoaștem că am dat Occidentului un cadou când ne-am blocat în Ucraina”, a spus președintele Aleksandr Lukașenko în timpul unei întâlniri cu șefii consiliilor de securitate ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, potrivit publicației ucrainene Ukrainska Pravda. „Acesta este, desigur, un cadou pentru ei. Și aici au început să se agațe de el pentru a ne aduce în genunchi,“ a mai spus dictatorul de la MInsk