În ciuda avertismentelor de la Bruxelles, Germania şi Franţa se alătură Marii Britanii în demersurile de limitare a imigraţiei în interiorul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Vechea Europă“ nu vrea orice imigranţi din „Noua Europă“
„Vechea Europă“ nu vrea orice imigranţi din „Noua Europă“

Germania şi Franţa s-au alăturat Marii Britanii în demersul de elaborare a unor măsuri de limitare a imigraţiei în interiorul graniţelor Uniunii Europene, alimentând astfel tensiunile provocate de aceste iniţiative înaintea summitului de la Vilnius, scrie publicaţia „Financial Times“.

Berlinul şi Parisul împărtăşesc îngrijorarea premierului britanic David Cameron, în opinia căruia valul de imigranţi români şi bulgari aşteptat anul viitor, odată cu liberalizarea pieţei muncii, ar putea aduce mai multe voturi partidelor populiste şi de extremă-dreapta la alegerile europarlamentare de anul viitor.
 
Astfel, noua coaliţie a cancelarului german Angela Merkel s-a angajat miercuri să ia măsuri de prevenire a „cererilor nejustificate de obţinere a unor ajutoare sociale“, încercând astfel să descurajeze „imigraţia generată de sărăcie“ ce provoacă probleme în unele oraşe.
 
În acelaşi timp, guvernul francez a cerut înăsprirea controalelor pentru lucrătorii temporari veniţi din alte ţări, anunţând miercuri măsuri de prevenire a ceea ce a numit abuzul privind normele europene care reglementează angajarea temporară a lucrătorilor din alte state. Problema imigraţiei a fost abordată în Franţa de Frontul Naţional, de extremă dreapta, pe care sondajele îl plasează pe o poziţie fruntaşă în perspectiva alegerilor europarlamentare, la fel cum este şi cazul formaţiunii UKIP din Marea Britanie.
 
Problema imigraţiei se află şi în atenţia reuniunii de joi şi vineri a liderilor europeni, care se întâlnesc la Vilnius la summitul Parteneriatului Estic. Cu această ocazie, premierul britanic va explica planul său de revizuire substanţială a politicii privind imigraţia. El vrea ca liderii europeni să discute despre modificarea tratatelor europene pentru a preveni „migraţii masive“ în viitor, atunci când state mai sărace se vor alătura blocului comunitar.

Acest plan a fost sever criticat în estul Europei şi l-a determinat pe comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor, să avertizeze Marea Britanie că riscă să devină „ţara cea rea“, notează publicaţia Financial Times“, citată de agerpres.ro .

Totuşi, deşi se gândesc şi ele la măsuri antiimigraţie, guvernele de la Paris şi Berlin nu sprijină ambiţia lui Cameron de a revizui tratatele europene în sensul restrângerii dreptului liberei circulaţii în interiorul Uniunii Europene.
 
Tonul acestei dezbateri a provocat îngrijorare în estul Europei. „Nu puteţi avea dreptul de a vă stabili companiile la Bucureşti sau Sofia pentru a beneficia de costul redus al forţei de muncă fără să acceptaţi şi lucrătorii din România şi Bulgaria în ţara voastră“, a avertizat eurodeputata Monica Macovei, citată de „Financial Times“.
 
La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat, după o discuţie cu David Cameron, că „libertatea de mişcare este un principiu fundamental prevăzut în tratatele europene şi el trebuie apărat“. Barroso a admis că fluxurile de imigranţi pot antrena „provocări“, dar a precizat că normele europene conţin deja dispoziţii care să prevină posibilitatea de a abuza de sistemele de protecţie socială.


Citeşte şi:

José Manuel Barroso: „Libera circulaţie e un principiu fundamental al Tratatelor“

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat miercuri că a fost informat telefonic de prim-minstrul britanic asupra noilor restricţii pe care Marea Britanie doreşte să le impună imigranţilor de la 1 ianuarie, o poziţie concretă a Comisiei în acest caz fiind posibilă după ce va primi propunerile legislative britanice, informează Agerpres.

Viviane Reding, vicepreşedintele CE: „Libera circulaţie nu este ceva negociabil”

Libera circulaţie din interiorul Uniunii Europene nu se negociază, iar Marea Britanie, în calitate de semnatară a Directivei privind accesul liber al cetăţenilor pe piaţa UE, ar trebui să ştie că acest act nu cere guvernelor sa dea bani celor care nu muncesc, a declarat, miercuri, Viviane Reding, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul european pentru Justiţie.

David Cameron: „Libera circulaţie din Europa ar trebui să fie mai puţin liberă”. Premierul britanic a anunţat noi restricţii pentru imigranţi

Premierul britanic, David Cameron, a anuntat marţi seară, printr-o scrisoare publicată în „Financial Times”, noi restricţii care vor fi aplicate de Marea Britanie tuturor imigranţilor din Uniunea Europeană, făcând referire în special la români şi bulgari, promiţând că va deporta persoanele fără adăpost şi că va restrânge ajutoarele financiare pentru străini.

Sondaj: jumătate dintre britanici nu vor ca românii şi bulgarii să aibă dreptul de a locui şi de a munci în ţara lor

Aproape jumătate dintre cetăţenii britanici consideră că românii şi bulgarii nu ar trebui să aibă dreptul de a trăi şi de a munci în Marea Britanie, arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat la comanda postului de televiziune Channel 5.

Mai mulţi primari germani îi cer cancelarului Merkel fonduri pentru imigranţii români şi bulgari

Primarii a 15 oraşe germane au trimis o scrisoare liderilor Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi Partidului Social-Democrat (SPD) prin care cer fonduri suplimentare pentru imigranţii din România şi Germania, relatează Focus Online.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite