Imagini dramatice cu rușii care folosesc prizonieri de război drept „scuturi umane“ pentru a ataca pozițiile ucrainene VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliștii de la Radio Svoboda au primit un videoclip de la o dronă a armatei ucrainene, în care soldații ruși se acoperă cu soldații capturați ai Forțelor Armate ale Kievului și se deplasează în direcția pozițiilor ucrainene. Astfel, ocupanții ruși folosesc luptătorii ucraineni ca „scuturi umane”, ceea ce este o crimă de război.

Evenimentul a avut loc în apropierea satului Robotino, regiunea Zaporojie. Videoclipul de la dronă a fost furnizat de armata ucraineană, notează zn.ua.

Prizonieri ucraineni, folositi de rusi ca scuturi umane  FOTO Captură YouTube/Zerkalo Nedeli
Prizonieri ucraineni, folositi de rusi ca scuturi umane FOTO Captură YouTube/Zerkalo Nedeli

Filmările publicate arată militari ai armatei ruse cu mitraliere, conducând oameni neînarmați în uniforma Forțelor Armate ale Ucrainei, cu mâinile ridicate în fața lor. Se poate observa că armata rusă trage periodic în direcția pozițiilor ucrainene. Unul dintre ruși este acoperit fizic de un soldat ucrainean.

În acest fel, ocupanții conduc așa-numita „recunoaștere prin luptă” pentru a detecta armele de foc în pozițiile apărătorilor ucraineni. Mai târziu, urmează o luptă cu arme de calibru mic, dar rușii continuă să se miște sub acoperirea prizonierilor și să tragă. Invadatorii s-au ascuns în spatele tufișurilor și dealurilor, în timp ce unul dintre prizonieri a rămas în picioare în fața lor, în genunchi, cu fața în direcția atacului soldaților ruși.

Mai târziu, rușii au decis să se retragă. Captivii încep să fugă înapoi, iar soldații ruși îi urmăresc cu mitraliere îndreptate spre ei. Când unul dintre prizonieri s-a desprins puțin mai departe de grupul de ruși, un soldat al armatei lui Putin a tras în el cu o mitralieră. În cadrele următoare, se poate observa că trupul unui soldat în uniformă a Forțelor Armate ucrainene este deja la pământ.

Soarta ulterioară a soldaților ucraineni capturați este necunoscută. Potrivit informațiilor Direcției Principale de Informații, Regimentul 234 de Asalt Aeropurtat al Diviziei 76 de Asalt Aeropurtat a Forțelor Armate Ruse desfășoară operațiuni de luptă în această direcție.

Dmitro Lubineț, comisarul Radei Supreme pentru Drepturile Omului, le-a spus jurnaliștilor că videoclipul ar putea indica o altă încălcare a Convenției de la Geneva de către Rusia. El a subliniat că este interzisă implicarea prizonierilor de război în ostilități. Ar trebui să fie într-un loc special creat, departe de linia frontului și să aștepte un schimb.

Acesta nu este primul caz de execuție a soldaților ucraineni capturați de către soldații ruși. La începutul lunii martie, filmarea cu ocupanții ruși care împușcau un soldat ucrainean prizonier de război după ce acesta a rostit cuvintele „Glorie Ucrainei” a devenit virală pe internet . Ulterior, s-a aflat că cel ucis era Oleksandr Matsievski, născut în 1980, soldat al batalionului 163 al brigăzii 119 separată a Armatei regiunii Cernihiv. Preşedintele Volodimir Zelenski ia acordat titlul de Erou al Ucrainei postum .

Lubinț a spus că execuția lui Oleksandr Matsievski nu a fost singurul caz de execuție a prizonierilor de război neînarmați de către Rusia. Ucraina are dovezi ale altor astfel de crime de război .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite