Iaht elvețian, scufundat de trei orci în Gibraltar. Membrii echipajului au fost salvați

0
Publicat:

Velierul elvețian "Champagne" a fost atacat de trei orci cu puțin timp înainte să ajungă în Gibraltar, în așa măsură încât echipajul a fost nevoit să îl abandoneze și vasul s-a scufundat puțin mai târziu.

Iahtul atacat de orci s-a scufundat FOTO: yacht.de
Iahtul atacat de orci s-a scufundat FOTO: yacht.de

Căpitanul profesionist și autorul Silke Eggert trebuia să facă parte din călătoria de transfer din Spania la Mallorca. Ea se afla deja în blocurile de start pentru a se întâlni cu "Champagne" în Malaga când a auzit despre accident, scrie yacht.de.

Iahtul se afla într-o călătorie de antrenament din Tenerife via Malaga spre Palma cu un echipaj de patru persoane de la școala elvețiană de navigație și bărci cu motor HOZ Hochseezentrum International.

Silke Eggert a fost în contact permanent cu echipajul și a raportat:

"Atenție, anunț urgent: căpitanul nostru Werner Schaufelberger tocmai a dat un telefon și a raportat un atac de către trei orci. Skipperul și echipajul s-au comportat exemplar și sunt salvați chiar în acest moment. Vă rugăm să nu vă apropiați, traversarea va fi anulată." Aceasta a fost informația transmisă de Christoph Winterhalter, președintele școlii elvețiene HOZ Hochseezentrum International.

"Mergeam cu motorul și cu parâma principală în 7-8 noduri de vânt din pupa, când, deodată, s-a auzit un zgomot puternic. La început am crezut că am lovit ceva. Dar apoi mi-am dat seama repede că erau orci care se îndreptau spre navă."

A oprit imediat motorul și pilotul automat și a trimis un mesaj radio PAN-PAN. Iahtul cu motor a trecut pe lângă pupa navei "Champagne" la aproximativ 200 de metri. Cu toate acestea, în ciuda balizării cu reflectorul și a unui apel prin radio, iahtul și-a continuat pur și simplu drumul.

Paza de coastă din Tarifa i-a întrebat dacă au nevoie de ajutor și i-a sfătuit să-și păstreze calmul.

Orcile, în ciuda măsurilor, nu s-au lăsat: "Atacurile au fost brutale. Erau două orci mai mici și una mai mare. Cele două mai mici au zdruncinat cârma din spate, în timp ce cea mare a continuat să ia avânt și apoi a izbit nava din lateral cu toată forța. Ne-am abătut atunci cu 90-100 de grade de la curs", a spus căpitanul.

Din când în când se făcea liniște pentru câteva minute, iar echipajul răsufla ușurat. Dar apoi a continuat din nou. Schaufelberger: "Cele două orci mici au copiat tehnica de la cea mare și acum veneau și ele în fugă spre navă. În principal la cârmă, dar și la chilă."

După aproximativ o oră și jumătate, echipajul a observat o pătrundere de apă în zona din spate. Existau două găuri în partea laterală a cârmei. Greu de atins, deoarece cablurile și furtunurile îngreunau accesul. Cu toate acestea, echipajul a reușit să astupe una dintre ele într-un mod improvizat. Dar echipajul și-a dat seama că are nevoie de ajutor. Paza de coastă din Tarifa a trimis un elicopter și un crucișător de salvare.

Apa a continuat să crească încet, iar pompele nu mai puteau lucra împotriva ei. Între timp, orcile au abandonat atacul iahtului: cârma era complet distrusă, cadranul rupt.

După 20 de minute, crucișătorul de salvare a ajuns la fața locului, i-a luat la bord pe cei patru marinari epuizați, a instalat o pompă puternică și a luat "Champagne" în remorcă. Cu aproximativ 8 noduri, nava a navigat cele 11 mile spre portul Barbate, la vest de Gibraltar. Dar, cu puțin timp înainte de a intra în port, s-a dovedit că nu mai exista nicio speranță pentru iaht: apa ajunsese aproape până la punte, iar remorca nu mai putea fi dirijată. Astfel, "Champagne" s-a scufundat chiar în afara portului, doar catargul mai ieșind din apă câțiva metri.

Astfel de atacuri au fost raportate pentru prima dată în iulie 2020, informează Fundația germană pentru conservarea mediului marin. Cu toate acestea, nu vorbește de atacuri, ci de interacțiuni cu iahturi. În anii următori, aceste întâlniri inestetice au crescut la peste 180 de cazuri pe an. Cu toate acestea, au existat doar trei pierderi totale de iahturi și nicio persoană nu a fost rănită până acum.

Zona afectată se întinde din Bretania până în Maroc. Aproximativ 20% din aceste interacțiuni se soldează cu avarii grave la iahturile afectate.

Pentru Werner Schaufelberger, aceasta a fost prima situație de urgență maritimă pe care a trăit-o personal. Elvețianul din Zurich Oberland a început să navigheze cu barca pneumatică pe lacurile elvețiene la vârsta de 27 de ani. De 23 de ani navighează în mod regulat pentru HOZ Hochseeschule.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite