Guvernul polonez, mesaj pentru medici după decesul unei gravide: „Avortul este legal dacă prin el se salvează viaţa mamei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
protest lege avort polonia

Ministerul sănătăţii din Polonia a transmis, duminică, noi instrucţiuni pentru medici cu mesajul că o sarcină poate fi întreruptă dacă viaţa sau sănătatea mamei este în pericol, relatează Euronews. Decizia vine în contextul legislaţiei anti-avort adoptată de puterea reacţionar-conservatoare de la Varşovia, din cauza cărei a murit, recent, o femeie de 30 de ani.

Femeii i se rupsese, anterior, apa, iar fătul avea şanse minime de supravieţuire, în situaţia în care suferea şi de malformaţii. Medicii care s-au ocupat de ea au fost suspendaţi, iar procurorii investighează, acum, cazul, transmite Digi24. 

„Copilul are 485 de grame. Deocamdată, din cauza legii avortului, trebuie să aştept. Nu pot face nimic. (Medicii - n. red.) o să aştepte până moare sau se întâmplă ceva, iar dacă nu, pot să fac septicemie”, i-a scris femeia mamei sale într-un mesaj, potrivit postului TVN24.

În urma acestui deces care putea fi prevenit, polonezii au ieşit în stradă în toată ţara de-a lungul weekend-ului şi au protestat împotriva noii legislaţii extrem de restrictive în ce priveşte avortul. Miile de protestatari au ţinut luminiţele telefoanelor aprinse şi au ţinut un moment de tăcere în memoria femeii.

„Faptul că oamenii mor este o realitate biologică. Există şi erori medicale, unii oameni sunt bolnavi, iar uneori, din păcate, femeile mor în timpul naşterii”, spunea, anterior, Marek Suski, politician PiS, în legătură cu acest caz. 

Ministerul a accentuat că legislaţia prevede că sarcina poate fi întreruptă dacă sănătatea femeii este în pericol şi cu atât mai mult atunci când există o ameninţare la adresa vieţii sale. Indicaţiile ministerului au inclus şi un ghid în ce priveşte pierderea prematură a fluidului amniotic în timpul sarcinii.

„Trebuie accentuat clar că medicilor nu trebuie să le fie teamă să ia decizii bazate pe experienţa lor şi pe cunoaşterea medicală existentă”, a transmis guvernul polonez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite