Guvernul din Kosovo a suspendat licenţa celui mai mare post privat de televiziune din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul din Kosovo a suspendat vineri licenţa celui mai mare post privat de televiziune din ţară din cauza unei erori de înregistrare, alarmându-i pe jurnalişti, care au acuzat partidul de guvernământ de război deschis împotriva presei libere, relatează Reuters.

FOTO Klankosova.tv
FOTO Klankosova.tv

Problema a început luna trecută, când guvernul a anunţat că a identificat probleme cu certificatul de înregistrare al postului de televiziune Klan Kosova. Ulterior, postul a comunicat că a remediat deja aceste probleme, aşa cum i s-a cerut.

„În documentele de înregistrare ... municipalităţile din Republica Kosovo sunt prezentate ca fiind oraşe din Serbia, ceea ce constituie o încălcare a constituţiei noastre”, a transmis vineri Ministerul kosovar al Comerţului şi Industriei.

Klan Kosova a fost lansat în 2009 şi a devenit în scurt timp cel mai mare post de televiziune privat din Kosovo.

Asociaţia Jurnaliştilor din Kosovo (AGK) s-a declarat vineri ''şocată'' şi a susţinut că întregul proces a fost motivat politic încă de la început de către partidul de guvernământ şi guvernul premierului Albin Kurti, arată Agerpres.

„Această decizie confirmă un război deschis şi fără precedent al acestui guvern împotriva presei şi este un avertisment că şi alte mijloace de comunicare vor fi ţinta”, acuză asociaţia.

Decizie disproporționată

Într-o declaraţie comună, ambasadele Statelor Unite, Italiei, Franţei, Germaniei şi Marii Britanii, cunoscute sub numele de grupul Quint, şi biroul UE din Pristina s-au declarat îngrijorate de suspendarea de către guvern a licenţei de afaceri a Klan Kosova.

 „Suntem deosebit de îngrijoraţi de faptul că revocarea licenţei de afaceri a Klan Kosova este o decizie disproporţionată care va avea repercusiuni asupra pluralităţii mass-media din Kosovo”, afirmă semnatarii într-un comunicat.

Acesta a fost primul caz în care guvernul de la Pristina a închis o entitate mediatică de când ţara balcanică şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008.

Klan Kosova a declarat că va face apel la verdict în instanţă.

Guvernul Kurti a intrat în ultima vreme în conflict cu ţările occidentale, care au fost cei mai mari susţinători politici şi financiari ai Kosovo.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au introdus sancţiuni împotriva Kosovo din cauza modului în care Kurti a gestionat tensiunile etnice cu minoritatea sârbă din partea de nord a ţării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite