Grupul PPE cere primirea României în Schengen
0Grupul Popularilor Europeni din Parlamentul European a transmis un mesaj pentru extinderea spațiului Schengen și aderarea României.
„Îndemnăm statele membre să deschidă spațiul Schengen pentru călătoriile fără pașapoarte în România și Bulgaria. Și Croația urmează să se alăture.”, a transmis Grupul Popularilor Europeni pe Facebook.
Popularii Europeni au mai explicat că „rămânând împreună, putem consolida spațiul Schengen și ne putem asigura că frontierele externe ale UE sunt mai bine protejate”.
Aderarea României la Schengen, pe agenda parlamentarilor europeni
Liderul delegației române a PSD din Parlamentul European a anunțat introducerea pe agenda plenului PE a unei dezbateri cu rezoluție privind aderarea României la Spațiul Schengen.
De asemenea, parlamentarii europeni au solicitat o suplimentare de 300 de miliarde de euro, care include și resurse financiare care să ajute la aderarea și integrarea României în spațiul Schengen.
De altfel, preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat că Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen şi că ele încă aşteaptă, alături de Croaţia, ca decizia finală în acest sens să fie luată de Consiliul UE.
„Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European", a mai transmis preşedintele PPE la acel moment.
România, tot mai aproape de aderarea la spațiul Schengen
Executivul de la Bucureşti este încrezător că România este tot mai aproape de aderarea la spaţiul Schengen, în contextul războiului din Ucraina şi ca urmare a demersurilor făcute la nivel internaţional în acest sens.
Premierul Nicolae Ciucă a susţinut, într-un interviu acordat publicaţiei Bloomberg, că România ar putea deveni, începând din acest an, membră a spaţiului Schengen. Potrivit prim-ministrului, aderarea ţării la Schengen devine un obiectiv realizabil atât de repede în contextul ajutorului oferit de România de la izbucnirea războiului din Ucraina şi având în vedere implicarea statului la nivel internaţional.
De altfel, tot mai mulți lideri au reafirmat susținerea aderării României la Schengen.