Intrarea României în Schengen, în atenția Parlamentului European

0
0

Liderul delegației române a PSD din Parlamentul European a anunțat introducerea pe agenda plenului PE a unei dezbateri cu rezoluție privind aderarea României la Spațiul Schengen.

Social-democrații europeni au solicitat o dezbatere cu rezoluție FOTO Adevărul
Social-democrații europeni au solicitat o dezbatere cu rezoluție FOTO Adevărul

„România îndeplinește toate criteriile tehnice de aderare la Spațiul Schengen. Sunt 11 ani în care România a aplicat și a respectat toate prevederile acquis-ului Schengen, controlând și protejând granițele externe ale Uniunii. Cu toate acestea, fără niciun motiv obiectiv, Consiliul continuă să evite luarea unei decizii. Acest lucru este cu atât mai sfidător în actualul context geopolitic și de securitate”, a transmis Dan Nica, șeful delegației române a social-democraților din Parlamentul European, potrivit unui comunicat de presă. 

Sursa citată a precizat că „președinta Grupului Social-Democraților europeni, alături de Delegația PSD din Parlamentul European și de delegația bulgară au cerut o dezbatere și un vot pentru o rezoluție în plenul Parlamentului European, privind aderarea la Spațiul Schengen”. 

Potrivit sursei citate, „delegațiile solicită introducerea acestui punct pe ordinea de zi a plenarei europarlamentare din 3-6 octombrie 2022”.

România, tot mai aproape de aderarea la Schengen 

Executivul de la Bucureşti este încrezător că România este tot mai aproape de aderarea la spaţiul Schengen, în contextul războiului din Ucraina şi ca urmare a demersurilor făcute la nivel internaţional în acest sens.

Premierul Nicolae Ciucă a susţinut, într-un interviu acordat publicaţiei Bloomberg, că România ar putea deveni, începând din acest an, membră a spaţiului Schengen. Potrivit prim-ministrului, aderarea ţării la Schengen devine un obiectiv realizabil atât de repede în contextul ajutorului oferit de România de la izbucnirea războiului din Ucraina şi având în vedere implicarea statului la nivel internaţional. 

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că susține aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Liderul guvernului german a afirmat că cele trei țări întrunesc toate criteriile tehnice pentru aderare și că va „lucra pentru a le vedea ca membre cu drepturi depline”.   

Ulterior, după afirmarea sprijinului Germaniei pentru aderarea României la spațiul Schengen, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de mulțumire.

Ce beneficii va aduce cetățenilor români

Aderarea României la spațiul Schengen aduce mai multe beneficii pentru cetățenii țării, printre care eliminarea controlului de la frontiere și astfel, scăderea timpilor de așteptare.  

În primul rând, aderarea va elimina timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria, iar în cazul aderării Bulgariei, și la punctele de trecere terestre cu Grecia, fiind eliminat controlul de la frontiere.

De altfel, trecerea frontierei se va putea realiza indiferent de oră, prin orice loc, în orice perioadă a anului, iar cetățenii României sau ai altor state membre, care călătoresc în spațiul Schengen, vor trebui să aibă asupra lor doar un document de identitate valabil.

Impactul va fi unul și mai mare în cazul transportatorilor, care nu vor mai pierde timp cu controale și proceduri birocratice la frontierele terestre cu Bulgaria și Ungaria, un alt beneficiu în acest caz fiind și comerțul. Implicit, vor fi reduse costurilor transportatorilor cu combustibilul, salariile și diurnele. Astfel, aderarea la spațiul Schengen va crește atractivitatea României atât ca destinație de afaceri, cât și ca destinație turistică. 

Contextul politic favorabil

Afirmarea României ca un actor important la nivel internaţional în gestionarea crizei de securitate generată de războiul din Ucraina a readus în discuţie atât aderarea statului la Spaţiul Schengen, cât şi ridicarea vizelor pentru Statele Unite. Astfel că, de la izbucnirea războiului din Ucraina şi readucerea subiectului în discuţie, la nivel diplomatic au existat mai multe întâlniri şi discuţii cu oficiali europeni pe această temă.

Eurodeputatul Victor Negrescu a subliniat la începutul anului că este important ca România să profite anul acesta de actualul context politic.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite