Germania „se întoarce în anii 1930”. Experții estimează un impact puternic asupra industriei auto și PIB-ului
0Germania se întoarce în anii 1930, a avertizat joi un economist de top după creșterea tarifelor vamale de către SUA, în timp ce cancelarul în exercițiu Olaf Scholz a prezis că „vor exista doar perdanți” într-un război comercial, relatează The Telegraph.

Unii dintre cei mai mari economiști ai Germaniei au avut reacții de panică la tarifele de cel puțin 20% pe care Donald Trump a anunțat că le va impune Uniunii Europene și care sunt așteptate să aibă un impact deosebit de sever asupra producătorilor de automobile germani.
„Anii 1930 s-au întors”, a apreciat Carsten Brzeski, economist la ING Germania, făcând paralele între valul de bariere comerciale impuse de Casa Albă și reglementările comerciale protecționiste din anii 1930.
„Acesta este un atac la adresa unui sistem comercial care a creat prosperitate în întreaga lume”, a subliniat Scholz, catalogând tarifele drept „fundamental greșite” în timp ce Robert Habeck, ministrul economiei, s-a plâns de „mania americană a tarifelor”.
Se preconizează că Germania va una dintre țările UE cele mai afectate de taxele vamale anunțate recent, alături de Franța, Olanda și Belgia.
Dincolo de Europa, națiunile în curs de dezvoltare sau afectate de criză, precum Myanmar și Madagascar, ar putea fi cele mai grav afectate în general de tarifele americane.
Marea Britanie a fost ferită în bună parte, primind tarife de doar 10% ca urmare a faptului că se află în afara UE și a fost în măsură să-și negocieze propria politică comercială.
Lovitură pentru industria auto germană
SUA sunt cel mai mare partener comercial al Germaniei în ceea ce privește industria sa auto, care se luptă deja cu o concurență sporită din partea Chinei și cu rezultate dezamăgitoare pe piața mașinilor electrice.
Industria auto germană are o valoare de aproximativ o jumătate de trilion de euro, de pildă, producătorul german BMW vânzând una din cinci dintre mașinile sale pe piața americană.
Noul regim tarifar al SUA impune taxe de 25% asupra mașinilor germane importate în SUA, un cost care va fi probabil transferat consumatorilor americani.
Potrivit Wall Street Journal, producătorii germani de automobile au răspuns la tarife prin oprirea livrărilor de mașini din Europa și Mexic, în ceea ce au descris ca fiind o măsură temporară.
Unii producători au deja fabrici cu sediul în SUA, dar acestea pot fi afectate de tarife dacă mașinile asamblate acolo necesită piese expediate din Europa.
Handelsblatt, un ziar financiar german, a raportat joi că tarifele i-ar putea costa pe cei mai mari trei producători auto germani – BMW, Volkswagen și Mercedes – aproximativ 11 miliarde de euro.
„Mari bariere comerciale pentru cea mai mare economii a lumii pun și mai multă presiune asupra industriei [auto germane], mai ales că aceasta suferă deja de scăderea profiturilor în Europa și China, reducerea personalului și închiderile iminente de fabrici”, a declarat Harald Proff, expert în industria auto la Deloitte, pentru Handelsblatt.
Riscuri de recesiune
Unii dintre cei mai importanți economiști ai Germaniei au estimat că tarifele vor crește riscul de recesiune în Germania și, probabil, ar reduce aproximativ jumătate de procent din PIB-ul său.
Achim Wambach, președintele Centrului German de Cercetare Economică, a declarat: „Consecințele economice sunt grave, în special pentru americani. Prețurile și inflația vor crește, iar probabilitatea unei recesiuni va crește".
„Este o zi întunecată pentru exporturile germane”, a subliniat Jorg Kramer, economist la Commerzbank, care a avertizat, de asemenea, că PIB-ul german ar putea scădea cu jumătate de procent în următorii doi ani, ca urmare a tarifelor.
În timp ce oficialii UE și germani își pregăteau răspunsul la tarife joi, presa germană a raportat o scădere bruscă a valorii acțiunilor Adidas și Puma, doi furnizori germani majori de îmbrăcăminte sport.
Prețul acțiunilor Adidas a scăzut cu 10% de la anunț, în timp ce Puma a scăzut cu 9%, potrivit ziarului Bild.
„Aceasta nu este doar o majorare a tarifelor – este o revoluție a tarifelor”, a spus Tobias Gehrke, analist senior la Consiliul European pentru Relații Externe. „Trump duce SUA înapoi la niveluri protecționiste nemaivăzute din anii 1930. Puțini se așteptau ca tarifele să ajungă la un asemenea nivel.”
„UE este lovită de tarife în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro și ar putea riposta în consecință. Dar nu ar trebui să se grăbească să o facă singură", a adăugat el. „Cu atâtea țări vizate, UE ar trebui să prea conducerea în construirea de coaliții de retorsiune pentru a amplifica impactul asupra SUA și a atenua lovitura în plan intern.”