Germania nu mai acceptă migranţi venind din Italia „până la noi ordine“
0Germania a anunţat miercuri că suspendă primirea voluntară de solicitanţi de azil provenind din Italia, prevăzută în acordurile europene, din cauza unei "puternice presiuni migratorii" şi a refuzului Romei să aplice aceleaşi acorduri.
Guvernul german a informat Roma cu privire la decizia sa "la sfârşitul lunii august", a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne, scrie Agerpres.
Această suspendare "până la noi ordine" se referă la "mecanismul voluntar de solidaritate europeană" care organizează o relocare a solicitanţilor de azil din ţara de sosire în UE către alte state membre voluntare, pentru a diminua presiunea asupra unor state precum Italia şi Grecia, porţi de intrare a migranţilor în Europa.
Berlinul îşi justifică această decizie prin "puternica presiune migratorie actuală spre Germania", precum şi prin "suspendarea persistentă a transferurilor Dublin de către anumite state membre", între care Italia, ceea ce duce la o "creştere a provocărilor majore cu care se confruntă Germania în privinţa capacităţii de primire şi de cazare".
Regulamentul Dublin, extrem de controversat printre cele 27 de state membre, prevede că ţara de sosire a unui migrant în UE este cea care trebuie să examineze cererea de azil a acestuia.
Or, potrivit publicaţiei germane Die Welt, guvernul italian al premierului Giorgia Meloni nu mai primeşte înapoi solicitanţi de azil pe care alte ţări vor să-i transfere, după ce şi-a atenţionat partenerii în decembrie 2022 că ţara nu mai dispune de capacităţi de primire suficiente.
"Din cele peste 12.400 de cereri de transferuri adresate Italiei în acest an până la sfârşitul lunii august, doar 10 transferuri au fost realizate până în prezent", a confirmat Maximilian Kall, purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne, în cursul unei conferinţe de presă.
În cadrul mecanismului voluntar de relocare, Germania a acceptat până în prezent transferul a 1.700 de solicitanţi de azil sosiţi în sudul Europei, din cele 3.500 de persoane pe care s-a angajat să le primească.
Italia, condusă din octombrie 2022 de Giorgia Meloni, lidera partidului de extrema-dreaptă Fratelli d'Italia, a fost timp de ani de zile una din principalele porţi de intrare pentru migranţii veniţi pe mare din Africa în Europa.
Tema este extrem de sensibilă în Germania, pe fondul creşterii extremei drepte în sondaje şi al creşterii imigraţiei ilegale în ultimele luni.
"Ne confruntăm în prezent cu o situaţie foarte tensionată în multe localităţi germane", a insistat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.