Germania cere blocului comunitar relaxarea regulilor fiscale pentru a majora fondurile pentru apărare

0
Publicat:

Germania a cerut reformarea regulilor fiscale ale UE pentru a permite ţărilor să-şi majoreze cheltuielile din domeniul apărării fără a intra în conflict cu reglementările bugetare, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Militari germani. FOTO EPA EFE
Militari germani. FOTO EPA EFE

Potrivit Bloomberg, un reprezentant german la UE a cerut blocului comunitar să permită marjă de manevră suplimentară statelor membre pentru a majora cheltuielile pe termen mai lung, ţinând cont de circumstanţele geopolitice, susţin sursele, scrie Agerpres.

Actualele reguli fiscale limitează nivelul datoriei statelor membre UE la 60% din PIB şi deficitul bugetar la 3% din PIB.

La reuniunea liderilor UE de joi, ar putea fi discutată reformarea regulilor fiscale ale UE.  Vor fi analizate mai multe propuneri vizând mobilizarea a până la 800 de miliarde de euro pentru reînarmare, inclusiv 150 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi comune.

Sursa citată notează că un purtător de cuvânt al Guvernului german la Bruxelles a refuzat să facă comentarii.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale germane au crescut, iar euro a continuat să se aprecieze faţă de dolar, investitorii estimând noi emisiuni de bonduri.

Conservatorii şi social-democraţii din Germania au convenit marţi să creeze un fond de infrastructură de 500 de miliarde de euro şi să revizuiască reglementările privind împrumuturile, o modificare fără precedent a politicii de cheltuieli a ţării. Măsurile sunt menite să sporească activitatea industriei de apărare şi să stimuleze revenirea pe creştere a celei mai mari economii europene.

„Istoria economică americană arată că cheltuielile militare pot duce la câştiguri de productivitate”

Institutul de economie de la Kiel (IfW) a calculat că PIB-ul UE ar putea creşte cu 0,9% - 1,5% pe an dacă ţările UE ar creşte cheltuielile militare până la 3,5% din PIB, de la ţinta actuală a NATO de 2% din PIB, şi se vor baza pe tehnologia locală.

„Pe termene mediu, istoria economică americană arată că cheltuielile militare pot duce la câştiguri de productivitate, efecte conexe şi progrese tehnologice", susţine economistul IfW, Johannes Binder. Potrivit acestuia, în cazul Germaniei, cu actuala infrastructură industrială, creşterea economică ar putea fi una superioară intervalului prognozat de IfW.

Majorarea cheltuielilor militare până la 3% din PIB ar dubla investiţiile anuale ale Germaniei, până la 25,5 miliarde euro, ar crea 245.000 de locuri de muncă directe şi indirecte şi ar declanşa o activitate în producţie şi servicii de aproape 42 miliarde euro pe an, estimează analiştii de la EY.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite