Germania a repatriat pentru prima dată trei femei foste membre ISIS. Misiunea, calificată „umanitară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steag ISIS Foto Hepta
Steag ISIS Foto Hepta

Germania a repatriat duminică trei femei şi 12 copii din taberele de prizonieri destinate membrilor ISIS din nordul Siriei, relatează The Telegraph.

Un avion special de transport a ajuns duminică dimineaţă pe aeroportul din Frankfurt după ce a fost nevoit să aterizeze de urgenţă la Viena pentru că unul dintre copii a suferit crampe stomacale severe în timpul zborului. Opt pasageri, cetăţeni finlandezi, au fost lăsaţi la Helsinki.

Este pentru prima oară când Germania s-a implicat activ în organizarea unei repatrieri pentru membri adulţi ai ISIS. Misiunea, derulată în parteneriat cu Finlanda, a fost ţinută secretă până la sosirea prizonierilor în Germania.

Ministrul german de externe a declarat că se simte uşurat că operaţiunea a decurs lin. El a subliniat că a fost o „misiune umanitară”, adăugând că „aceste veşti îmbucurătoare înainte de Crăciun arată că putem acţiona pentru a face rapatrieri şi în alte cazuri”.

Circa 100 de membri adulţi ISIS şi alţi 150 de copii se află în taberele de prizonieri kurde aşteptând să fie repatriaţi. Organizaţia Human Rights Watch a descris condiţiile din aceste tabere ca fiind „oribile”, în timp ce Berlinul s-a opus în mare parte solicitărilor făcute prin intermediul instanţelor de a repatria familiile prizonierilor.

Guvernul german a explicat că organizarea repatrierilor este dificilă întrucât presupune colabprarea cu regiunea autonomă kurdă cu care nu are relaţii diplomatice.

„Acestea erau cazuri umanitare, în principal orfani şi copii bolnavi, cazuri în care repatrierea a fost considerată necesară şi urgentă”, a spus Maas.

Una din cele trei femei este Leonora M., 21 de ani, originară din estul Germaniei a fost arestată la sosire pe aeroportul din Frankfurt pentru apartenenţa la o organizaţi teroristă. Potrivit the Bold, citat de Telegraph, soţul acesteia avea o funcţie superioară în cadrul structurilor de securitate ale organziaţiei.

Ea l-ar fi susţinut în acţiuni de spionaj asupra luptătorilor germani din interiorul ISIS şi primise ameninţări din partea altor prizonieri din tabăra controlată de kurzi după capturarea ei în 2019 faptul că viaţa îi era în pericol a fost unul din motivele repatrierii sale.

Este prima dată când Germania a participat activ la un zbor de repatriere a foştilor membri ISIS.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite