Georgia nu vrea conflict cu Rusia, dar nu renunță la intenția de a adera la NATO și UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgia nu dorește un nou război cu Rusia, dar își menține obiectivul strategic de aderare la NATO și UE, a declarat ministrul de externe georgian, Maka Bociorișvili. Totuși, procesul de integrare europeană este momentan înghețat până în 2028.

Georgia nu renunță la intenția de aderare la NATO. FOTO: Arhivă
Georgia nu renunță la intenția de aderare la NATO. FOTO: Arhivă

Războiul nu aduce nimic bun și știm asta din propria noastră experiență din războiul cu Rusia din 2008 - pentru controlul regiunii separatiste Osetia de Sud”, a subliniat Bociorișvili, care conduce diplomația georgiană din noiembrie anul trecut, citată de Agerpres.

Guvernul de la Tbilisi, condus de partidul Visul Georgian, se confruntă atât cu proteste interne, cât și cu tensiuni în relația cu Occidentul, după ce unele state europene au redus sprijinul pentru dezvoltare. Totuși, alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA a oferit Georgiei o doză de optimism. „Avem multe similarități în politica internă și externă cu noua administrație din SUA”, a precizat șefa diplomației georgiene.

Bociorișvili subliniază că „principala misiune a Georgiei este menținerea păcii” în Caucaz și că țara trebuie să adopte o strategie pragmatică în acest sens. „Țara trebuie să manevreze corect și să se poziționeze în mod coerent, trimițând mesajele corecte partenerilor noștri”, a adăugat ministrul.

În ceea ce privește relațiile cu Rusia, Georgia menține o atitudine precaută, neavând relații diplomatice cu Moscova. „20% din teritoriul” nostru este ocupat „ilegal”, așa că „este exclusă o activitate a noastră comună în formate internaționale”, a punctat Bociorișvili, referindu-se la Osetia de Sud și Abhazia. Totodată, Tbilisi nu va lua parte la consultările regionale cu Rusia, Iran, Turcia, Armenia și Azerbaidjan, deși păstrează relații bune cu Ankara și Baku.

Georgia și Nato: „un obiectiv strategic”

În ciuda obstacolelor, „aderarea la NATO continuă să fie un obiectiv strategic pentru Georgia”, a afirmat ministrul de externe, amintind contingentul numeros pe care țara caucaziană l-a trimis în Afganistan.

Ea a criticat, însă, Alianța Nord-Atlantică pentru faptul că nu și-a respectat promisiunea din 2008 de a deschide ușile pentru Georgia și Ucraina. „Deciziile trebuie să fie realizabile”, a spus Bociorișvili, adăugând că recentele declarații ale SUA privind imposibilitatea aderării Ucrainei la NATO au servit drept „o lecție importantă” pentru Tbilisi.

Tensiunile cu UE și viitorul relațiilor bilaterale

În politica actuală fiecare țară trebuie, în primul rând, să se dedice intereselor sale naționale. Iar primul dintre ele este să își garanteze propria siguranță”, a subliniat Bociorișvili.

Referitor la relațiile cu Uniunea Europeană, Bociorișvili a subliniat dorința Georgiei de a relua dialogul „pe baza respectului reciproc”. „Georgia se află într-o fază de așteptare strategică în relațiile sale cu UE. Tbilisi speră că UE înțelege că Georgia este un partener de încredere în regiune”, a spus ea.

Tbilisi își propune să inițieze un „dialog strategic” cu cele 27 de state membre, axat pe teme de interes comun, în timp ce continuă implementarea reformelor necesare apropierii de UE. „Avem date mai bune (decât alți candidați) cu privire la rezultatele reformelor (...) Ce se va întâmpla în continuare depinde de UE”, a remarcat ministrul.

În ceea ce privește subiectele sensibile, precum legislația privind minoritățile sexuale și finanțarea agenților străini, Bociorișvili a reiterat că Georgia „a fost printre primele țări care au atras atenția asupra finanțării externe incorecte”. Ea a făcut aluzie la decizia președintelui american Donald Trump de a desființa USAID, sugerând că Georgia a fost „victima” unor astfel de practici.

Șefa diplomației georgiene a subliniat că politica externă a țării va continua să fie ghidată de interesele naționale, având ca priorități securitatea și stabilitatea regională.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite