Gata cu democraţia în UE? Bruxelles-ul va cere să vadă bugetul ţării înaintea parlamentului ales de popor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
José Manuel Barroso (dreapta), şi comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, încearcă  să convingă Germania
José Manuel Barroso (dreapta), şi comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, încearcă să convingă Germania

UE va cere să vadă şi să evalueze măcar bugetele statelor din zona euro, potrivit unor prevederi care însoţesc o propunere ce va fi anunţată astăzi de Comisia Europeană pentru emisiunea de euroobligaţiuni. Iniţial, mai mulţi comisari au sperat că pot convinge Germania să accepte aceste euro-bonduri, care presupun punerea în comun a datoriilor din zona euro. Cancelarul Angela Merkel a anunţat însă ieri că "nu e momentul". &nbs

Eurobonduri în locul obligaţiunilor naţionale ale statelor din zona euro - este prima şi „cea mai bună variantă" pentru stabilizarea datoriilor suverane, susţine studiul care stă la baza propunerii Comisiei Europene (CE). Executivul UE va lansa astăzi aşa-numita „Carte verde a obligaţiunilor", potrivit căreia crearea acestora i-ar asigura pe toţi membrii zonei euro că nevoile lor de finanţare sunt acoperite, dar ar genera şi o piaţă care ar putea concura cu cele ale trezoreriei americane. 

Una dintre cele trei variante care vor fi detaliate de preşedintele Comisiei Europene, José Barroso, şi vicepreşedintele Olli Rehn se referă la înlocuirea completă a obligaţiunilor naţionale cu eurobonduri. Potrivit „Financial Times", propunerea precizează că punerea în practică a acestei opţiuni presupune modificări substanţiale în tratatele UE şi, prin urmare, ar necesita o perioadă foarte lungă. Schimbarea tratatelor se poate face doar cu acordul tuturor statelor UE în cadrul unor referendumuri naţionale.

Ce i se propune Germaniei

Punerea în comun a datoriilor suverane a fost criticată însă de Germania, cancelarul Angela Merkel numind această propunere insistentă a Bruxelles-ului „colectivizare a datoriilor". „Ca să aduci ratele la acelaşi nivel, ai nevoie de un nivel similar de competitivitate, de situaţii similare de buget.

Nu le atingi colectivizând datoriile", a spus Merkel la mijlocul acestei veri. Alţi oficiali germani susţin că această punere în comun a datoriilor ar permite economiilor slabe să mizeze pe ratingul puternic al Germaniei.



Comisarii UE sunt însă conştienţi de această opoziţie a Germaniei despre care cred că ar putea fi „domolită" cu regulile mai stricte pentru bugetele naţionale, aşa cum a declarat comisarul francez Michel Barnier la TV5. „Germania şi-ar putea schimba poziţia de îndată ce va avea încredere în capacitatea noastră de a gestiona economiile UE", a spus Barnier.

Cât de stricte ar urma însă să fie aceste reguli? Pachetul celor şase legi privind guvernanţa economică care stabilesc cum trebuie menţinut echilibrul macroeconomic şi sancţiunile pentru cei care nu respectă regulile par să nu fie suficiente. Astfel, potrivit „Financial Times", raportul Comisiei include propuneri care extind autoritatea Bruxelles-ului asupra bugetelor naţionale.

Una din variante este ca cel puţin cele 17 bugete din zona euro să fie preaprobate de Bruxelles, iar în cazul în care una dintre ţări se află în dificultate să poată fi pusă „sub o formă de administrare" de către autorităţile europene. „Fără acest cadru, este puţin probabil că această abordare ambiţioasă pentru emisiunea de obligaţiuni de stabilitate ar duce la un rezultat acceptabil pentru statele membre şi investitori", se mai arată în raport. 

Cu bugetul la raport

O ţară aflată sub supraveghere va trebui să permită controale periodice ale politicilor sale economice, financiare şi fiscale, şi să accepte realizarea unor teste de stres pentru sistemele lor bancare naţionale, după metodologia elaborată de Autoritatea Bancară Europeană, scrie „Wall Street Journal".

Dacă o ţară refuză să respecte condiţiile cerute de Comisia Europeană, finanţarea acesteia de la bugetul european ar putea fi blocată. Procesul de supraveghere ar continua până când ţara în cauză va rambursa 75% din fiecare ajutor financiar primit de la alt guvern. Astfel, este de aşteptat ca preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, să propună ca guvernele din zona euro să prezinte la Bruxelles bugetele naţionale pentru evaluare înainte de a fi trimise în parlamentele proprii.



Ajutor financiar cu forţa

„Wall Steet Journal" analizează şi o prevedere mai controversată care ar permite unei majorităţi a statelor să poată „recomanda" unei ţări să ceară asistenţă financiară. Aceast lucru elimină posibilitatea unor evenimente de genul celor care au avut loc la începutul acestei luni, când fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, a respins asistenţa financiară a FMI, ignorând recomandările făcute de celelalte ţări europene. Astfel de propuneri vor fi mult mai greu de refuzat în viitor.

Alte variante

Propunerea pentru emisiunea de eurobonduri are şi alte două opţiuni ce ar putea fi puse în practică mult mai repede, dar care nu ar însemna renunţarea la obligaţiunile naţionale, ci ar oferi garanţii pentru noile emisiuni. Această opţiune nu presupune modificarea tratatului. A treia variantă se referă doar la finanţarea datoriilor prin euroobligaţiuni, presupune disciplină bugetară strictă şi schimbarea de tratat.

"Germania şi-ar putea schimba poziţia de îndată ce va avea încredere în capacitatea noastră de a gestiona economiile UE."
Michel Barnier
comisarul pentru afaceri monetare

image
Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene

Citeşte şi

Un profesor de la Harvard priveşte în viitor şi descrie cum va arăta Europa după zece ani de la marea criză

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite