Furie și haos în Franța, în a zecea zi de proteste: 175 de poliţişti răniţi în cicnirile violente FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatari pe șinele unei gări din Paris, bombe fumigene lansate pe aeroportul din Biarritz: furia față de reforma pensiilor nu a dat vreun semn de slăbire marți, când națiunea a marcat a zecea zi de demonstrații la nivel național.

Sute de mii de oameni au protestat din nou în Franţa față de reforma pensiilor a preşedintelui Emmanuel Macron, poliţia raportând manifestaţii violente în mai multe oraşe şi arestări la Paris. Protestele ample au paralizat servicii importante din întreaga țară  din cauza propunerii lui Macron de a crește vârsta de pensionare pentru majoritatea lucrătorilor de la 62 la 64 de ani, într-o măsură care a revoltat parlamentarii opoziției și sindicatele.

Ministrul de interne francez Gérald Darmanin a declarat că 175 dintre cei 13.000 de ofiţeri de poliţie care au fost desfăşuraţi marţi la protestele din întreaga ţară au fost răniţi, relatează miercuri DPA. Unii protestatari au aruncat cu obiecte în poliție, inclusiv pietre și sticle, în timp ce alții au dat foc la tomberoanele de gunoi, ceea ce a dus la cel puțin două incendii mari. Poliția a tras cu gaze lacrimogene în mulțime în încercarea de a dispersa protestatarii în cursul serii de marți

Proteste violente în Franța FOTO Profimedia
Proteste violente în Franța FOTO Profimedia

Potrivit unor cifre preliminare, 201 de persoane au fost arestate.

Potrivit relatărilor din media, au existat proteste şi distrugeri de bunuri nu numai la Paris, ci şi în Nantes, Rennes, Lille, Bordeaux, Calais, Dijon, Toulouse, Strasbourg şi Caen. Poliţia a utilizat tunuri cu apă şi gaze lacrimogene în unele locuri.

Proteste în Franța FOTO Profimedia

Ministerul de Interne a vorbit despre 740.000 de participanţi la proteste în întreaga ţară.  Potrivit sindicatului CGT, numărul protestatarilor a fost de peste două milioane.  

Protestele, care au fost paşnice timp de mai multe săptămâni, sunt îndreptate împotriva creşterii graduale a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Guvernul vrea să acopere un deficit anticipat în fondul de pensii prin această reformă. Nemulţumirea s-a intensificat după ce preşedintele Macron a trecut textul prin Adunarea naţională fără vot.

În urmă cu două săptămâni, două moţiuni de cenzură împotriva guvernului au fost respinse, reforma fiind astfel aprobată. Textul legii este analizat acum de Consiliul Constituţional. Macron vrea ca reforma să intre în vigoare până la sfârşitul anului.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite