Funeraliile lui Helmut Kohl, o telenovelă germană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deciziile luate de văduva fostului cancelar german Helmut Kohl au pus autorităţile de la Berlin într-o situaţie delicată şi au provocat furia familiei.

Fostul cancelar german creştin-democrat Helmut Kohl, care a încetat din viaţă pe 16 iunie, la vârsta de 87 de ani, va fi înmormântat sâmbătă, după două săptămâni marcate de controverse legate de ceremonia funerară şi certuri aprinse în familie.  

Scandalul, cu iz de telenovelă, a fost iscat de văduva lui Kohl, Maike Kohl-Richter, în vârstă de 53 de ani, care a dorit organizarea unei ceremonii de stat europene, şi nu naţionale în memoria celui care este considerat artizanul reunificării Germaniei şi care a avut o contribuţie majoră la proiectul european, fiind de altfel cetăţean de onoare al Uniunii Europene, o distincţie pe care au mai primit-o numai fostul şef al Comisiei Europene Jaques Delors şi Jean Monnet, părinte fondator al proiectului european.

Decizia văduvei lui Kohl a surprins, fără îndoială, fiind comentată pe larg de presa germană, care nu s-a ferit să fie critică. Numai că, scrie „Der Spiegel“, se pare că Maike Kohl-Richter nu a dorit nici ca Angela Merkel, actualul cancelar, să rostească un discurs la înmormântarea acestuia. Iar în Germania postbelică niciun cancelar german nu a fost înmormântat fără ca cel în funcţie să vorbească la ceremonia funerară.

Văduva lui Kohl susţine că aceasta a fost dorinţa fostului cancelar, care n-ar fi iertat-o niciodată pe Angela Merkel, fosta lui protejată, pentru criticile pe care i le-a adus în scandalul din anii ’90 legat de finanţarea Uniunii Creştin-Democrate prin donaţii ilegale, ce a marcat finalul „erei Kohl“, deşi actuala şefă a Executivului de la Berlin a încercat, la un moment dat, o reconciliere.

Maike Kohl-Richter s-a pronunţat în favoarea susţinerii unui discurs de către premierul ungar Viktor Orban, pe care Kohl l-a îndrumat în politică.

De la Strasbourg spre Speyer 

Dar, după eforturi discrete, dar susţinute ale Guvernului de la Berlin, Merkel va rosti un discurs la ceremonia funerară care va avea loc la Strasbourg, la Parlamentul European. La fel şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, fostul preşedinte american Bill Clinton şi liderii celor trei instituţii ale UE (Consiliul, Comisia şi Parlamentul).

După ceremonia care va avea loc la Strasbourg, sicriul va fi transportat, la bordul unui elicopter, în Germania, la Ludwigshafen, oraşul natal al lui Kohl, notează swr.de. Apoi, pentru ca oamenii să-şi poată lua rămas-bun de la fostul om de stat, convoiul funerar se va opri în centrul oraşului, în Piaţa Ludwig, după care, sicriul va fi transportat la bordul unei nave, pe Rin, spre catedrala din Speyer, oraşul unde va fi înmormântat fostul cancelar. 

Alegerea locului în care acesta va fi îngropat a fost, de asemenea, un subiect care a generat controverse aprinse. Asta pentru că părinţii lui Kohl şi prima lui soţie, Hannelore, care s-a sinucis în anul 2001, sunt înmormântaţi în Ludwigshafen, iar în cavou există un loc gol. Însă, vorbind în numele lui Maike Kohl-Richter, un prieten apropiat al fostului cancelar a afirmat că acesta şi-a exprimat dorinţa de a fi înmormântat la Speyer.

image
image

Vechile răni ale familiei au fost redeschise

Decizia privind locul de veci l-a făcut să ridice din sprâncene pe Walter Kohl, unul dintre cei doi fii ai fostului cancelar, amândoi din căsătoria cu Hannelore, dar cu care, aminteşte Deutsche Welle, fostul om de stat a avut în ultimii ani o relaţie foarte dificilă.

Ruptura s-a produs după ce fostul şef al executivului german a luat-o de soţie pe Maike Richter, o fostă angajată a cancelariei.  Căsătoria a avut loc la scurt timp după ce Helmut Kohl a suferit un accident care l-a ţintuit într-un scaun cu rotile, mariajul fiind oficiat în clinica în care Kohl era tratat.

Peter Kohl, fiul cel mic al fostului cancelar, a afirmat în trecut că Richter îl ţinea pe tatăl său „ca pe un prizonier“, sugerând chiar că ea a fost cea care a făcut presiuni pentru ca mariajul să fie oficiat, deşi el nu îşi dorea acest lucru. 

Apoi, scandalurile de familie s-au ţinut lanţ. „Nu există convorbiri telefonice. Vizitele nu sunt posibile. Am fost ameninţaţi cu închisoarea - în faţa propriei case părinteşti“, afirma Peter Kohl în 2013 în cadrul unei emisiuni televizate. Tot el a povestit că toate pozele cu Hannelore Kohl dispăruseră din casă, dar şi că Maike Kohl-Richter purta bijuteriile de nuntă ale mamei lui.

Relaţiile de familie au devenit tot mai reci, iar în ultimii ani nici măcar nepoţii nu ar mai fi avut voie să-şi viziteze bunicul. 

Vestea morţii, aflată de la radio

După moartea fostului cancelar, tensiunile au escaladat. Walter Kohl, care spune că a aflat de la radio că tatăl său a încetat din viaţă, a vrut să meargă la căpătâiul acestuia, dar nu a fost lăsat să intre în casă, la uşă fiind plasaţi poliţişti care să aibă grijă ca interdicţia ce i-a fost impusă să fie respectată.

Acum, spune că nu va lua parte la înmormântarea de la Speyer, pentru că nu vrea să lase impresia că este o decizie corectă. 

Walter Kohl a subliniat că prin alegerea acestui loc de veci munca politică a lui Helmut Kohl va fi despărţită de cea a soţiei sale Hannelore, iar Helmut Kohl însuşi „a subliniat întotdeauna că opera sa de-o viaţă nu ar fi fost posibilă fără soţia sa Hannelore“.

Walter Kohl şi-ar fi dorit ca pentru tatăl său să fie organizate nu numai funeralii europene, ci şi funeralii de stat în Germania, la Berlin, la Poarta Brandenburg, considerată un simbol al unităţii germane. Însă în capitala Germaniei a avut loc doar o ceremonie de comemorare în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german).

Cu tot respectul datorat, omagiul pentru Helmut Kohl nu este doar o chestiune de familie.

Norbert Lammert 

preşedintele Bundestagului

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite