Franța și Germania, „cele mai bune prietene din lume”, se ceartă „ca un vechi cuplu” pe problema energiei nucleare

0
Publicat:

Discuțiile tensionate continuă între Franța și Germania, iar în centrul acestor neînțelegeri persistente se află subiectul energiei nucleare. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a recunoscut că cele două țări, considerate „cele mai bune prietene din lume”, par să aibă certuri serioase, atunci când vine vorba de această problemă, conform unui raport AFP.

Annalena Baerbock FOTO EPA-EFE
Annalena Baerbock FOTO EPA-EFE

Baerbock a subliniat că, deși Franța și Germania au opinii divergente cu privire la energia nucleară, este o situație pe care ambele țări trebuie să o accepte și să o gestioneze.

„Germania și Franța sunt, așa cum se știe, cele mai bune prietene din lume, dar, din când în când, ni se întâmplă să ne certăm ca un vechi cuplu”, a declarat șefa diplomației germane, într-un interviu acordat cotidianului francez Ouest-France, referindu-se, în special, la dificila reformă a pieței europene de electricitate.

Diferențe semnificative de abordare

În ceea ce privește energia nucleară, diferențele de abordare sunt semnificative. Germania a decis să elimine complet energia nucleară și a închis ultima sa centrală nucleară în luna aprilie, în timp ce Franța continuă să se bazeze pe acest tip de energie ca parte integrantă a aprovizionării sale energetice. Această discrepanță a provocat, frecvent ,tensiuni între cele două țări.

Cu toate acestea, Baerbock a subliniat importanța concentrării asupra aspectelor care unesc cele două țări, cu atât mai mult pe măsură ce lumea se confruntă cu provocările legate de schimbările climatice și neutralitatea în privința emisiilor de carbon.

„Este o situație pe care Parisul și Berlinul trebuie să o accepte”, a declarat ea, exprimându-și preferința pentru a se concentra asupra colaborării în domenii precum protecția mediului și atingerea obiectivelor climatice.

Pentru a consolida încrederea între cele două națiuni, ministrul german a promovat extinderea relațiilor între cetățeni, înfrățiri puternice și muncă transfrontalieră. De asemenea, a subliniat importanța urmării exemplului regiunilor Alsacia și Baden-Wurttemberg, unde locuitorii se concentrează mai mult pe facilitarea accesului la serviciile medicale în țara vecină și pe dezvoltarea infrastructurii de transport rapid.

În ultimul an, relațiile dintre Franța și Germania au cunoscut tensiuni sporite din cauza diferitelor perspective cu privire la războiul din Ucraina, creșterea prețurilor energetice, energia nucleară și înarmarea europeană. Cu toate acestea, liderii celor două țări rămân hotărâți să găsească soluții comune pentru a depăși diferențele și a menține stabilitatea și unitatea în cadrul Uniunii Europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite