Franța intenționează să prelungească durata de viață a reactoarelor nucleare la 60 de ani sau mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De asemenea, membrii Consiliului de Politică Nucleară au decis să dezvolte un amplu program educațional pentru formarea specialiștilor în domeniul nuclear.

image

Franța intenționează să accelereze dezvoltarea industriei nucleare, prelungind în același timp durata de viață a vechilor reactoare la 60 de ani sau mai mult, se precizează într-un comunicat publicat vineri de Palatul Elysee, în urma rezultatelor primei ședințe a Consiliului de Politică Nucleară (CPN), format la inițiativa președintelui Emmanuel Macron.

Participanții la întâlnire au discutat despre starea industriei nucleare a republicii și despre perspectivele de dezvoltare accelerată a acesteia, în special prin adoptarea unei noi legi care va elimina sau simplifica o serie de demersuri administrative în teritoriile din jurul centralelor nucleare. Acest lucru s-a spus în contextul discuțiilor privind construcția a șase reactoare  model nou EPR-2 (European Pressurized Reactor, „European Pressurized Water Reactor”). O dezbatere publică asupra construcției acestora este planificată să aibă loc până la sfârșitul lunii februarie, în timp ce o discuție detaliată a proiectelor la nivel prezidențial și guvernamental este planificată la o reuniune a CPN la sfârșitul anului 2023.

Implementarea noului program nuclear francez presupune și dezvoltarea de reactoare modulare mici și reactoare inovatoare, care este unul dintre obiectivele programului Franța 2030. Consiliul a decis să accelereze lucrările în aceste domenii”, se arată în comunicat. Autoritățile se așteaptă ca „cel puțin o unitate de lucru” să fie gata în anii 2030, menționând în special proiectul NUWARD al EDF.

Între timp, având în vedere criza energetică din UE, Franța trebuie să își planifice pregătirile pentru iarna anului 2023 și, în acest sens, în ultimii 10 ani s-a remarcat o producție de energie electrică scăzută record de la centralele nucleare franceze. Pentru a menține nivelul necesar, consiliul a afirmat necesitatea unei mai bune coordonări a opririlor planificate ale reactoarelor din țară, precum și extinderea duratei de viață a centralelor existente, la 60 de ani sau mai mult „în condiții stricte de siguranță garantate de Securitatea Nucleară. Administrare."

În plus, s-a decis elaborarea unui amplu program educațional pentru formarea specialiștilor în domeniul nuclear și „au fost aprobate o serie de proiecte, care vor fi anunțate în viitorul apropiat”. Membrii consiliului au fost instruiți să efectueze studii privind consecințele unei posibile revitalizări a industriei de prelucrare și eliminare a deșeurilor nucleare din Franța. Se observă că acest lucru este necesar pentru „păstrarea și consolidarea autonomiei strategice” a țării.

Revitalizarea energiei nucleare este o prioritate pentru țara noastră în consolidarea suveranității sale și în vederea atingerii obiectivelor noastre de decarbonizare și competitivitate a economiei franceze. Pentru a asigura monitorizarea regulată și precisă a diferitelor proiecte lansate <... > Președintele Franței va convoca Consiliul de politică atomică de două ori pe an”, se arată în document. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite