Germania vrea să renunţe la energia nucleară. Ce măsuri presupune planul ministrului german al Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook Svenja Schulze
FOTO: Facebook Svenja Schulze

Ministrul german al mediului, Svenja Schulze, a prezentat joi, când se împlinesc 10 ani de la catastrofa de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima, un plan pentru renunţarea totală la industria energetică nucleară în ţara sa, transmite DPA.

Potrivit sursei citate, dincolo de închiderea centralelor nucleare propriu-zise, documentul prezintă măsuri precum închiderea facilităţilor de procesare de combustibil nuclear şi uraniu, întărirea cooperării cu alte ţări şi extinderea accelerată a energiilor regenerabile, transmite Agerpres.

Documentul aduce argumente împotriva prelungirii duratei de viaţă a centralelor nucleare învechite, precum şi a subvenţiilor de stat.

Pericolul reprezentat de centralele nucleare din ţări vecine ca Franţa şi Belgia scoate în evidenţă importanţa întăririi cooperării între ţări, se mai spune în document.

Ministrul a deplâns faptul că propunerile ”nu au găsit sprijinul necesar în guvernul federal în această perioadă legislativă”, cu referire probabilă la perspectiva alegerilor federale din septembrie.

De asemenea, Schulze a respins noul concept al reactoarelor mai mici şi mai puţin costisitoare, aşa-numitele Reactoare Modulare Mici (SMR). Acestea nu ar face decât să transfere dezavantajele de la centrale mari la multe centrale mici, a explicat ea.

La 11 martie 2011, după un seism urmat de tsunami, centrala nucleară Fukushima Daiichi din Japonia a suferit topirea miezurilor la trei dintre reactoare, în cel mai grav accident nuclear după tragedia de la Cernobîl.

La scurt timp după aceea, cancelarul Angela Merkel a luat una din cel mai intens discutate măsuri ale mandatelor sale, decizând că Germania va renunţa la utilizarea energiei nucleare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite