Franța preia rolul SUA și oferă informații militare vitale Ucrainei

0
Publicat:

Ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, a anunțat, joi, că Franța furnizează informații militare Ucrainei pentru sprijinirea efortului de război. Anunțul vine la o zi după ce Statele Unite au suspendat schimbul de informații cu Kievul.

Franța oferă informații militare Ucrainei. FOTO: Shutterstock
Franța oferă informații militare Ucrainei. FOTO: Shutterstock

Avem resurse de informații pe care le folosim pentru a-i ajuta pe ucraineni”, a afirmat Lecornu la postul de radio France Inter. Informația a fost confirmată și de directorul CIA,  potrivit Reuters.

Ministrul francez a menționat că Washingtonul a oprit schimbul de informații miercuri după-amiază, decizie care ar putea afecta capacitatea Ucrainei de a desfășura atacuri cu sisteme de artilerie precum HIMARS.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) subliniază că oprirea fluxului de informații nu afectează doar atacurile ucrainene, ci și apărarea aeriană a țării. Fără acces la radarele de mare putere și la sateliții aliaților, Ucraina nu mai poate detecta la timp lansările de rachete rusești, punând în pericol milioane de civili.

Această decizie „permite forțelor ruse să-și intensifice loviturile cu drone și rachete în spatele frontului, afectând milioane de civili ucraineni, dar și posibilitatea Ucrainei de a-și construi propria bază industrială de apărare”, arată analiza ISW.

Publicația Forbes susține că decizia americană a avut un impact imediat asupra sistemelor HIMARS utilizate de Ucraina, limitând posibilitatea acestora de a lovi ținte aflate la distanțe mai mari de 65 km. În ciuda acestei situații, Lecornu a subliniat că partenerii europeni, inclusiv Franța, își continuă sprijinul: „Cred că acest lucru este mai complicat pentru prietenii noștri britanici, care fac parte dintr-o comunitate de informații cu Statele Unite”.  

Ministrul francez a mai precizat că stocul de arme nucleare al Franței, dezvoltat pentru a fi independent de marile puteri, este suficient pentru apărarea teritoriului național și a aliaților europeni. Declarațiile vin în contextul în care președintele Emmanuel Macron a propus extinderea protecției nucleare franceze asupra partenerilor europeni, ca răspuns la amenințarea Rusiei.

ISW observă că presiunile exercitate de administrația Trump asupra Ucrainei subminează pârghiile diplomatice ale SUA asupra Rusiei. „Aceste politici subminează chiar pârghia de care au nevoie Statele Unite pentru a-l determina pe Vladimir Putin să accepte orice acord de pace”, menționează ISW. Deși Rusia nu a oferit concesii semnificative, trupele ucrainene au lansat contraofensive în Torețk și Pokrovsk, profitând de epuizarea forțelor ruse în Donbas.

Chiar dacă suspendarea sprijinului american afectează Ucraina, experții citați de Washington Post consideră că țara ar putea compensa această lipsă cu ajutorul aliaților europeni și al furnizorilor comerciali de informații prin satelit. „America a tăiat o conexiune de informații-cheie, a transmis jurnalistul Oliver Carroll de la The Economist. „Înainte de asta: coordonate de țintire pentru HIMARS. De asemenea, Ucraina nu primește informații în timp real pentru loviturile cu rază lungă de acțiune”. Ucraina însă ar putea compensa această lipsă, având în vedere că aliații europeni ai Ucrainei au multe dintre aceleași capacități spațiale ca SUA, deși la o scară mai mică.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite