Președintele francez Macron, îngrijorat pentru „integritatea teritorială“ a Armeniei, Baku „ameninţă“ această ţară VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exrimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei offensive militare a Azerbaidjanului împotriva Armeniei, subliniind că Baku "ameninţă" frontiera comună şi "integritatea teritorială" a țării vecine, notează AFP, scrie Agerpres.

Nagorno-Karabah FOTO: Shutterstock
Nagorno-Karabah FOTO: Shutterstock

"Franţa este foarte vigilentă cu privire la integritatea teritorială a Armeniei, pentru că asta este în joc", a spus Macron într-un interviu la TF1 şi France 2.

"Astăzi avem o Rusia complice cu Azerbaidjanul, o Turcie care a susţinut întotdeauna aceste manevre şi o putere care este dezinhibată şi care ameninţă frontiera cu Armenia", a declarat acesta, după victoria fulgerătoare a forţelor de la azere împotriva separatiştilor din Nagorno-Karabah, un teritoriu cu populație majoritar armeană.

După 24 de ore de luptă, autoritățile din Nagorno-Karabah, copleşite de forța forţelor azere şi fără ajutor din partea Armeniei, au depus armele miercuri şi au început joi, sub medierea Rusiei, negocierile pentru reintegrarea în Azerbaidjan a teritoriului secesionist, unde foarte mulţi locuitori rămân blocaţi.

Armenia a acuzat Rusia pentru lipsă de sprijin în această criză, premierul armean, Nikol Pașinian, calificând actualele alianțe ale țării drept "ineficiente", într-o aluzie la relaţiile cu Rusia moştenite din perioada în care Armenia - ca şi Azerbaidjanul - făcea parte din URSS.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, urmează să se întâlnească cu omologul azer, Ilham Aliev, în eclava azeră azeră Nahicevan, poziționată între Armenia şi Iran şi la frontiera cu Turcia, au informat duminică mai multe media turce, subliniază Agerpres.

Erdogan și Aliev, un aliat al Ankarei, au declarat că doresc intensificarea eforturilor pentru realizarea unui corridor terestru – cunoscut sub numele de coridorul Zangezur – care să lege Turcia de Azerbaidjanului prin enclava Nahicevan şi Armenia, un proiect de durată şi foarte complex.

Erdogan și-a sprijinit în mod repetat această săptămână "sprijinul" pentru armata de la azeră, care a recucerit porţiuni considerabile din Nagorno-Karabah în 2020, la sfârşitul unui război violent.

Mai mulți experți consideră că Azerbaidjanul ar putea încerca să dezvolte avantajul și să lanseze operațiuni operaţiuni în sudul Armeniei pentru a crea legătura teritorială cu enclava Nahicevan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite