FOTO Mitingul antipuci gigant care netezeşte drumul lui Erdogan spre puterea absolută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape un milion de turci - aproximativ trei milioane potrivit presei oficiale - au ieşit duminică pe marea esplanadă din Yenikapi, un cartier din partea europeană a metropolei Istanbul situat pe malul Mării Marmara, pentru a-şi arăta sprijinul pentru preşedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, la trei săptămâni după puciul eşuat.

„Marşul democraţiei şi martirilor“, retransmis pe ecrane gigant în toată Turcia, a fost văzut de organizatori drept punctul culminant al mitingurilor pro-Erdogan desfăşurate în ultimele trei săptămâni.

Însă, odată coborât din elicopterul prezidenţial, Erdogan a subliniat că acest miting gigant nu este decât „o virgulă“, o nouă manifestaţie fiind prevăzută miercuri.

Vocea poporului: „Pregătit să moară“ pentru „darul de la Dumnezeu“

„Suntem pregătiţi să murim pentru ţară, pentru a o proteja, nu o vom lăsa în mâinile huliganilor“, a declarat pentru AFP Ramazan, un manifestant, reluând mesajul oficial la unitate.

Un alt manifestant, Huseyin Albayrak, a plusat. „Suntem pregătiţi să murim pentru preşedintele nostru Erdogan“,  a declarat el pentru AFP din mijlocul unei mulţimi împânzite cu bannere cu mesajele „Erdogan, eşti un dar de la Dumnezeu“ sau „Ordonă-ne să murim şi o vom face“.

image

FOTO AFP

Pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

Cuvântul moarte, atât de sinistru, este tot mai menţionat în Turcia. Recep Tayyip Erdogan şi-a reafirmat în faţa mulţimii şi a familiilor celor 239 de „martiri“ ai puciului eşuat, care s-a soldat cu 273 de morţi în total incluzând insurgenţii, disponibilitatea de a reintroduce pedeapsa cu moartea.

„Dacă poporul vrea pedeapsa cu moartea, partidele îi vor urma voinţa“, a spus Erdogan în faţa simpatizanţilor săi.

image

FOTO Times of Israel

Şeful Statului Major al Armatei Turce Hulusi Akar, care a fost răpit pentru scurt timp de pucişti, a fost aclamat ca un erou şi întrerupt de mai multe ori de strigătele în favoarea pedepsei cu moartea.

Akar le-a mulţumit civililor pentru rolul în prevenirea loviturii de stat şi a avertizat că „trădătorii“ din spatele puciului eşuat vor fi pedepsiţi în cel mai dur mod cu putinţă.

Reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia, abolită în 2004 în cadrul eforturilor de aderare la Uniunea Europeană, a fost evocată de Erdogan pe 16 iulie, a doua zi după tentativa de lovitură de stat. Odată cu reintroducerea pedepsei capitale, Turcia şi-ar pune capăt visului european, compromis deja de epurările efectuate de regimul Erdogan, care cumulează tot mai multă putere şi devine cel mai puternic lider islamo-conservator turc de la instaurarea republicii în Turcia.

Opoziţia preia discursul lui Erdogan

Regimul Erdogan şi-a dorit ca mitingul de la Istanbul să depăşească orgoliile partidelor, iar dorinţa i s-a îndeplinit. Cu excepţia Partidului Democratic al Poporului (HDP, pro-kurd), toate partidele de opoziţie au urcat pe scenă alături de Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), aflat la putere în Turcia din 2002. De fapt, HDP nu a fost invitat de AKP, din cauza unor presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat vinovat, la fel ca şi clericul Fethullah Gülen, pentru urzirea tentativei de puci.

Lovitura de stat eşuată din Turcia a deschis „o nouă uşă a compromisului“ în politică, şi-a justificat prezenţa duminică liderul Partidului Republican al Poporului (CHP, principala formaţiune secularistă de opoziţie), Kemal Kilicdaroglu, adăugând că acum politica trebuie ţinută departe de moschei, instanţe şi garnizoane.

„Există o nouă Turcie după 15 iulie. Vom trăi ca fraţii şi surorile“, a apreciat Kilicdaroglu în faţa mulţimii.

Luând cuvântul, Devlet Bahceli, liderul Partidului Mişcării Naţionale (MHP, extrema dreaptă),  a ţinut să le aducă omagii „martirilor“. „Aţi mers împotriva gloanţelor ca o grădină de trandafiri“, a spus el.

„Nu există o altă opţiune decât a debarasa societatea turcă de FETO (reţeaua lui Gülen), pentru că este extinsă ca un cancer“, a continuat Bahceli, reluând retorica Ankarei şi aprobând astfel vânarea „güleniştilor“.

Este pentru prima dată în ultimele decenii când principalele partide de opoziţie se alătură unui marş de susţinere a guvernului în această ţară de aproape 80 de milioane de locuitori.

Ankara vrea capul clericului Gülen

Ankara îl desemnează pe predicatorul Fethullah Gülen, autoexilat de 17 ani în Statele Unite, ca fiind creierul tentativei de lovitură de stat şi cere extrădarea sa.

FETHULLAH GULEN FOTO thewarjounal.co.uk

Fethullah Gülen

„Vreau să ştiţi cu toţii că liderul acestui grup terorist va fi adus în Turcia şi va plăti pentru ce a făcut“, a subliniat premierul turc Binali Yildirim.

Predicatorul, care a fost un aliat al lui Erdogan în primii ani după instalarea la putere a AKP, a respins orice acuzaţie şi a denunţat tentativa de lovitură de stat, care a venit într-un moment crucial pentru Turcia, stat de frontieră al NATO şi care se confruntă cu atacuri ale militanţilor islamişti veniţi din Siria şi cu insurgenţa rebelilor kurzi.

După puci, Ankara a lansat o operaţiune de curăţare a ţării de elementele pro-Gülen, fiind vaizate armata, justiţia, educaţia sau mass-media. În total, peste 60.000 de persoane au fost concediate sau arestate.

Manifestaţia pro-Erdogan din inima Occidentului

La îndemnul Uniunii Turcilor Europeni Democraţi (UETD), un grup care sprijină regimul Erdogan, aproximativ 40.000 de persoane au defilat la Köln, în vestul Germaniei, potrivit AFP.

Manifestanţii au ţinut un minut de reculegere în memoria „martirilor“ din Turcia, după care s-au rugat şi au intonat cântece pro-Erdogan.

image

Manifestaţie pro-Erdogan la Köln FOTO Twitter @B3zero

Politicieni germani, îngrijoraţi de influenţa Ankarei asupra turcilor din Germania

În acest context, politicieni germani şi-au exprimat duminică îngrijorarea în legătură cu influenţa tot mai mare a Ankarei asupra persoanelor cu origini turce care locuiesc în Germania, transmite Reuters.

Germania s-a confruntat cu violenţe în trecut între naţionalişti turci şi militanţi kurzi, iar acum oficialii se tem că tensiunile din societatea turcă după tentativa de lovitură de stat de luna trecută s-ar putea extinde şi pe teritoriul ţării lor.

„Persoanele cu origini turce care locuiesc aici trebuie să se supună legilor şi obiceiurilor noastre“, a declarat duminică, pentru Funke Media Group, Volker Kauder, aliat al cancelarului Angela Merkel.

„Prin urmare, urmăresc cu îngrijorare încercările Guvernului turc şi ale partidului de guvernământ AKP de a influenţa persoanele cu origine turce care locuiesc în Germania“, a adăugat el.

Bernd Riexinger, co-lider al Partidului Stângii (radical), a atras de asemenea atenţia în legătură cu tensiunile tot mai mari în rândul populaţiei turce din Germania.

„Susţinătorii lui Erdogan exercită deja destulă presiune asupra disidenţilor din Germania. Acest lucru trebuie să înceteze. Nu trebuie să existe ameninţări printre noi“, a atras atenţia el.

În Germania locuiesc aproximativ trei milioane de persoane de origine turcă. La ultimele alegerile naţionale din Turcia, 60% dintre ei au votat pentru partidul aflat la guvernare, AKP, conform organizaţiei Comunităţile Turce din Germania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite