FOTO VIDEO „Sultanul“, iubit de popor. Aproximativ un milion de turci s-au strâns la Istanbul, la apelul lui Erdogan, pentru a denunţa puciul eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ un milion de turci s-au strâns duminică la Istanbul, la apelul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, pentru a denunţa tentativa de lovitură de stat - o dovadă de putere în faţa criticilor occidentale faţă de măsurile de represiune de după puci, relatează agenţia de presă Reuters, citată de news.ro.

„Mitingul Democraţiei şi Martirilor“, organizat pe terenul Yenikapi, construit pe malul mării, în sudul peninsulei istorice a Istanbului, pune capăt la trei săptămâni de manifestaţii nocturne organizate de susţinătorii lui Erdogan.

Majoritatea celor strânşi la miting sunt susţinători ai lui Erdogan. Ei flutură drapele turce şi pancarte pe care scrie „Eşti un dar al lui Dumnezeu, Erdogan“, sau „Ordonă-ne să murim şi o vom face“.

„Suntem aici pentru a arăta că aceste steaguri nu vor coborî, apelul la rugăciune nu va fi redus la tăcere, iar ţara noastră nu va fi divizată“, a spus Haci Mehmet Haliloglu, în vârstă de 46 de ani, un angajat din administraţia locală care a venit din oraşul Ordu, de pe malul Mării Negre.

„Este ceva dincolo de politică, este vorba fie de libertatea noastră, fie de moarte“, a adăugat bărbatul cu un steag turc pe umeri şi o şapcă roşie pe cap.

image

Un simpatizant al lui Erdogan FOTO AP

„Triumful este al democraţiei, pieţele sunt ale oamenilor“, scria pe pliantele împărţite înainte de mitingul de duminică. Sloganul a fost imprimat şi pe drapele agăţate de poduri şi în clădirile din ţară.

image

FOTO AP

În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în scopul de a proteja statul turc de influenţele islamice pe care încearcă să le introducă acesta. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui turc au ieşit în stradă.

Aproximativ 20.000 de persoane, între care 10.000 de militari, au fost arestate de autorităţi după tentativa eşuată de lovitură de stat, care a dus la lansarea unei campanii guvernamentale pentru eliminarea opozanţilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan din rândul militarilor, poliţiştilor, academicienilor, profesorilor, magistraţilor, fucţionarilor publici şi jurnaliştilor.

Dintre cei arestaţi, circa 10.000 au fost puşi deja sub acuzare şi aşteaptă să fie aduşi în faţa instanţei.

Epurările în masă au fost criticate dur de Occident.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite