Fostul director al FMI Rodrigo Rato, din nou în fața justiției, sub acuzația de fraudă și corupție

0
Publicat:

Fostul director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) Rodrigo Rato, condamnat în 2018 pentru deturnare de fonduri, a compărut vineri în faţa unui tribunal din Madrid pentru un nou proces, sub acuzaţia de fraudă fiscală şi corupţie, relatează Reuters şi AFP.

Procurorii au cerut împotriva lui 70 de ani de închisoare. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Procurorii au cerut împotriva lui 70 de ani de închisoare. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Fost bancher şi fost lider al Partidului Popular spaniol (PP, dreapta), Rato, în vârstă de 74 de ani, este judecat alături de alte 16 persoane, acuzate că l-au ajutat să construiască un sistem fraudulos în scopuri de îmbogăţire personală, scrie Agerpres.

Procurorii îl bănuiesc că a ascuns de fiscul spaniol un total de 8,5 milioane de euro, între 2005 şi 2015, şi au cerut împotriva sa 70 de ani de închisoare.

Rato, care a mai fost ministru al economiei în guvernul condus de Jose Maria Aznar şi director al FMI (2004-2007), ar fi acţionat prin intermediul mai multor societăţi de investiţii cu sedii în Irlanda, Panama şi Regatul Unit, având conturi bancare deschise, între altele, în Bahamas, Luxemburg, Regatul Unit, Elveţia şi Monaco, mai afirmă parchetul spaniol.

Avocata sa Maria Masso a cerut renunţarea la acuzaţii, susţinând că drepturile clientului său au fost încălcate în timpul unui percheziţii domiciliare, în 2015, iar dovezile obţinute la respectiva percheziţie trebuie anulate.

Rodrigo Rato a fost condamnat deja în 2018 la patru ani şi jumătate de închisoare pentru deturnare de fonduri în legătură cu scandalul Bankia, bancă pe care a condus-o între 2010 şi 2012 şi de ai cărei bani ar fi abuzat pentru achiziţia de bijuterii, vacanţe şi haine scumpe. El a fost în schimb achitat în 2020 în procesul legat de listarea presupus frauduloasă a acestei bănci, urmată un an mai târziu de salvarea ei spectaculoasă de la faliment printr-o injecţie de 22 de miliarde de euro din fonduri publice.

Procesul început vineri este prevăzut să dureze cinci luni. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite