Un patron s-a trezit cu bani în cont, din greșeala băncii. I-a cheltuit și a scăpat de închisoare

0
Publicat:

La sfârșitul săptămânii trecute, Judecătoria Pitești a dat verdictul într-un caz de virare eronată a unei sume importante de bani în contul unei firme. Patronul firmei nu a returnat banii, ci i-a cheltuit rapid.

Incidentul s-a produs la o sucursală de la Banca Românească FOTO arhiva Adevărul
Incidentul s-a produs la o sucursală de la Banca Românească FOTO arhiva Adevărul

Patronul firmei a fost trimis în judecată la începutul acestui an pentru însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor.

Conform anchetatorilor, inculpatul, deși știa că, din eroare, în contul societății sale a ajuns suma de 12.379 lei, aparținând altei persoane, în urma unei operațiuni bancare, efectuate pe 3 iulie 2020, de către un salariat de la Banca Românească - Sucursala Pitești, fără ca el sau societatea sa să aibă de primit suma respectivă, și-a însușit pe nedrept suma de 12.379 lei, în perioada 4-5 iulie 2020, în interes personal, prin retrageri succesive de bani, de la bancomat, fără a restitui banii.

Angajatul bancar care a virat eronat banii în alt cont a sesizat Parchetul Judecătoriei Pitești pe 6 ianuarie 2021, precizând că din eroare a efectuat o depunere de bani în contul unei societăți, în valoare de 12.379 lei, iar ulterior constatând eroarea în cauză, a verificat contul societății comerciale, a observat că suma de bani a fost retrasă, a contactat administratorul firmei, numai că deși acesta a înțeles eroarea făcută de funcționarul bancar, nu a mai restituit banii.

După cum se precizează în rechizitoriu, pe 3 iulie 2020, patronul firmei a depus la Banca Românească – sucursala Pitești suma de 400 de lei. Următorul client a fost directoarea unei firme, care i-a cerut angajatului băncii depunerea sumei de 12.379 lei în contul societății sale. Din eroare, angajatul băncii a rămas pe contul bancar al firmei precedente, ca urmare a operațiunii anterioare efectuate pe calculatorul de serviciu, și a depus suma de 12.379 lei în contul respectiv, apoi a emis documentul de depunere. La acel moment nu s-a observat eroarea nici de angajatul băncii și nici de către directoarea firmei ce depusese suma.

A doua zi, pe 4 iulie 2020, patronul firmei unde intraseră din greșeală banii, constatând că, din eroare, contul societății sale a fost alimentat cu suma de 12.379 lei, a efectuat retrageri succesive de bani, de la bancomat, pe 4 și 5 iulie 2020, în special în prima zi, când s-au efectuat cinci retrageri a câte 2.000 lei fiecare, la care s-au adăugat alte sume mai mici.

Ce minciuni a spus patronul

Pe 6 iulie 2020, angajatul băncii a fost contactat de către directoarea firmei unde trebuia să fie virați, iar aceasta i-a spus că în contul firmei nu a intrat suma de 12.379 lei, iar în documentul de depunere figurează ca titular de cont o altă firmă. Drept urmare, după cum spun procurorii, angajatul băncii l-a contactat telefonic pe inculpat și i-a relatat cele întâmplate, iar acesta a motivat luarea banilor din cont că aștepta suma de 12.000 lei de la un client și că nu s-a uitat de unde au fost virați banii.

Însă verificările ulterioare au scos la iveală faptul că inculpatul nu avea de primit vreo sumă.

„Persoana vătămată a precizat că inculpatul i-ar fi spus că îi va returna banii, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Având în vedere totodată că martora a solicitat rezolvarea cât mai rapidă a situației, a fost nevoită să depună suma de bani în contul firmei sale, pentru acoperirea pagubei, la plătitor fiind trecut inculpatul”, specifică anchetatorii.

Pe 10 iulie 2020, patronul care și-a însușit ilegal banii altei firme și i-a cheltuit, a redactat un angajament de plată din care rezulta faptul ca toate sumele care vor intra în contul societății vor fi lăsate în cont până la recuperarea sumei de 12.379 lei. Numai că acesta nu a virat ulterior vreun leu.

Trimis în judecată, patronul firmei a scăpat de răspundere pe latura penală, deoarece fapta s-a prescris la începutul lui iulie 2023.

Pe latura civilă însăUn pa, așa cum a stabilit și instanța, el va trebui să restituie toată suma.

Decizia instanței poate fi atacată în 10 zile de la comunicare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite