Financial Times: Statele prost guvernate şi având probleme cu corupţia sunt bine reprezentate la masa UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reuniune a Consiliului European
Reuniune a Consiliului European

Ungaria şi Polonia se află în lumina reflectoarelor, având în vedere că guvernele lor se opun condiţionării acordării fondurilor UE de respectarea statului de drept. Dar a te concentra exclusiv pe Ungaria şi Polonia înseamnă a subestima amploarea problemei pe care o are Europa, scrie Financial Times.

 În alte câteva state UE, recente scandaluri de corupţie şi controverse privind statul de drept au ridicat întrebări grave cu privire la sănătatea sistemelor lor democratice. Între ele se numără Bulgaria, România, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Malta şi Cipru”, notează publicaţia.

Cazurile ungar şi polonez beneficiază de cea mai mare atenţie şi pentru că aici disputa conţine un element ideologic. Viktor Orban, conducătorul ungar, e încântat să ţină prelegeri despre „democraţia iliberală”. În plus, polonezii şi ungurii au adoptat legi care subminează independenţa justiţiei.

În celelalte părţi ale Europei corupţia la nivel înalt şi corupţia în general tind să respecte vechile cutume – se derulează pe ascuns şi nu sunt acompaniate de discursuri care atacă liberalismul. Asemenea scandaluri atrag mai puţină atenţie în străinătate. Însă ele au provocat demonstraţii de masă şi instabilitate politică în multe dintre ţările în cauză.

În Bulgaria mii de oameni ies în stradă încă din iulie pentru a manifesta contra guvernului condus de premierul Boiko Borisov. Mulţimile sunt inflamate de relatările despre politicieni şi oficiali care au cumpărat apartamente mult sub preţul pieţei – dar şi de o fotografie cu dl Borisov lângă un sertar deschis plin cu bancnote de 500 de euro şi lingouri de aur. Premierul afirmă că imaginile sunt trucate. Dar până şi preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, l-a acuzat că conduce un „guvern mafiot”.

    

În alte state UE scandalurile de corupţie au venit la pachet cu asasinate. 

 Publicaţia economică atenţionează că „luate la un loc, democraţiile cu deficienţe reprezintă undeva între un sfert şi o treime din cele 27 de guverne aşezate la masa reuniunilor UE”. Dar chiar şi aşa, statele prost guvernate şi având probleme cu corupţia sunt bine reprezentate la masa UE. Liderii europeni obişnuiesc să pozeze împreună la conferinţe pentru o aşa-zisă „fotografie de familie”. Iar în acea fotografie zâmbesc spre cameră destul de mulţi unchi veroşi şi veri potlogari. 

Financial Times consideră că „atunci când într-adevăr acţionează, Uniunea Europeană este o forţă a binelui. După ce Laura Codruţa Kovesi, un procuror anticorupţie din România, a fost revocată, instituţiile UE au fost cele care i-au acordat sprijin. Kovesi a fost ulterior numită la şefia Parchetului European – ceea ce demonstrează că în cultura politică de la Bruxelles tonul îl mai dau încă guvernele care iau în serios statul de drept”, mai scrie Financial Times.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite