Fermierii francezi au blocat frontiera cu Spania: Vrem să provocăm haos şi o penurie alimentară

0
Publicat:

Fermierii francezi au făcut un baraj pe Autostrada A9, în apropierea frontierei franco-spaniole, pentru a bloca camioanele cu marfă care vin din Spania, dar au lăsat să treacă autoturismele, a constatat un jurnalist AFP.

Proteste ale fermierilor francezi în apropierea frontierei cu Spania
Fermierii francezi au făcut un baraj pe Autostrada A9, în apropierea frontierei franco-spaniole.

Veniţi cu tractoarele şi automobilele personale, manifestanţii au început să solicite documentele şoferilor de camion cu numere de înmatriculare spaniole, pentru a le controla încărcătura.

Protestatarii sunt, în principal, membri ai Coordination rurale (CR), al doilea mare sindicat agricol francez care ameninţă cu acţiuni mult mai dure. Aceasta după ce alianţa compusă din sindicatele agricole FNSEA/Tinerii agricultori (JA) a relansat luni acţiunile de protest prin mai multe acţiuni simbolice în toată Franţa.

Vom bloca A9, dar şi depozitele de carburanţi, porturile şi centrele de achiziţie. Vrem să provocăm haos şi o penurie alimentară", a avertizat Serge Bousquet-Cassagne, unul dintre liderii sindicatului Coordination rurale (CR). Potrivit acestuia, Autostrada A9 este artera prin care fructele şi legumele ajung în Franţa din Spania şi protestatarii intenţionează să blocheze această arteră timp de mai multe zile.

Autostrada A9 este o axă rutieră crucială pentru comerţul între peninsula iberică şi restul Europei. Aproximativ 10.000 de camioane trec zilnic între Franţa şi Spania pe această autostradă.

Convoiul de tractoare şi vehicule a plecat de la Béziers (sud-vest) în jurul orei locale 07.00 (06.00 GMT) şi a avut nevoie de peste cinci ore, rulând pe un singur fir al autostrăzii, pentru a ajunge la frontieră. 

Luni, fermierii francezi amenințaseră din nou cu proteste, de data aceasta din cauza unui acord UE cu Brazilia, Argentina și alte state care ar permite importul fără taxe vamale de carne de vită, pui sau zahăr.

Cel mai mare sindicat agricol din Franţa anunțase că va da luni semnalul pentru un nou val de mobilizări la nivel naţional, la mai puţin de un an după o mişcare de amploare istorică în sectorul agricol european, pentru a protesta faţă de acordul de liber schimb UE-Mercosur, informează AFP.

Obiectivul nostru nu este acela de a provoca neplăceri francezilor şi nici de a-i bloca, cu atât mai puţin de a-i înfometa, cum am putut auzi de la alte sindicate ale fermierilor", a subliniat preşedintele FNSEA Arnaud Rousseau, făcând referire la anumite declaraţii ale unor responsabili de la Coordonarea rurală, al doilea mare sindicat agricol din Franţa, care au propus în ultimele zile „încercuirea" sau „înfometarea" anumitor metropole, precum Parisul.

Dacă taxele pe motorina utilizată de fermieri a fost unul din motivele mobilizării de anul trecut, de data aceasta motivul este finalizarea unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi ţările latino-americane din Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay).

Spre nemulţumirea clasei politice şi a actorilor din sectorul agricol francez, UE pare hotărâtă să semneze, până la finele anului, acest acord, care va permite în special ţărilor latino-americane să livreze mai multă carne de vită, pui sau zahăr fără drepturi vamale în Europa.

Mai multe ţări europene, printre care se numără Spania şi Germania, vor ca acordul să fie încheiat, pentru că el va favoriza exporturile de automobile, echipamente sau produse farmaceutice din Uniunea Europeană.

Însă fermierii francezi se tem de concurenţa incorectă a produselor care nu vor fi supuse normelor de mediu sau sanitare stricte care sunt în vigoare în Europa.

Acesta este motivul pentru care cele două organizaţii - FNSEA) şi JA - au ales să lanseze un nou val de proteste în zilele de luni şi marţi, când are loc summitul G20 din Brazilia.

În vizită la Buenos Aires, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a încercat duminică să îi liniştească pe fermieri, afirmând că Franţa „nu va semna, în forma actuală" tratatul de liber schimb.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite