FAS: Serviciile germane de informaţii confirmă acţiunile de spionaj în favoarea Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oficial cu rang înalt din cadrul serviciilor germane de informaţii (BND) confirmă în ediţia de duminică a ziarului Frankfurter Allgemeine am Sonntag (FAS) că unul dintre agenţii lor, arestat miercuri, a spionat pentru Statele Unite, informează AFP.

„Toate dovezile arată că a lucrat pentru americani”, a precizat pentru publicaţia germană  sursa cu rang înalt, potrivit unui fragment din articol difuzat sâmbătă seară de FAS. Presa germană a lansa ideea că agentul şi-ar fi propus serviciile, de asemenea, spionajului rus, intrând în contact cu Consulatul Rusiei la Munchen şi din acest motiv ar fi fost descoperite acţiunile sale în calitate de agent dublu.

În vârstă de 31 de ani, acest colaborator al BND lucra pentru serviciile americane de informaţii de la sfârşitul lui 2012 şi ar fi furat peste 200 de documente. „Spionul” a primit sarcina de a strânge documente despre comisia parlamentară din Bundestag care investighează operaţiunile de culegere de informaţii desfăşurate în Germania de Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA), susţin cei de la FAS.

Agentul dublu a oferit prin e-mail serviciile sale Ambasadei Statelor Unite la Berlin şi a primit, cu ocazia a trei întâlniri în Austria, suma de 25.000 de euro.

„Guvernul german va aştepta rezultatele anchetei... Cazul este grav, asta este foarte clar”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, care a precizat că Angela Merkel a fost informată joi asupra acestui caz.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Germania au devenit tensionate după dezvăluirile făcute de fostul consultant al NSA Edward Snowden în legătură cu un vast program de spionaj care viza această ţară, precum şi telefonul mobil al cancelarului federal Angela Merkel

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite