Extrema-dreaptă şi populiştii antisistem se luptă pentru guvernare în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile legislative care au avut loc duminică în Italia, în urma cărora nicio formaţiune politică nu a obţinut majoritatea parlamentară, au deschis calea către o bătălie pentru putere fără precedent. Asta pentru că lupta se duce între două formaţiuni populiste - Mişcarea Cinci Stele, antisistem, şi Liga, de extremă-dreapta.

Împreună, cele două partide deţin majoritatea în Parlament. Dar nu concep sub nicio formă să formeze o alianţă, fiecare revendicând puterea.

Liderul Mişcării Cinci Stele (M5S), Luigi di Maio, se consideră îndreptăţit să fie premier pe motiv că formaţiunea sa a devenit, în urma alegerilor, cea mai importantă din ţară, obţinând 32,6% din voturi.  

Dar şi liderul Ligii, Matteo Salvini, îşi arogă dreptul de a forma guvernul, întrucât coaliţia de dreapta/extremă-dreapta din care face parte formaţiunea lui a obţinut, per total, 37% din voturi, fiind astfel pe primul loc, iar Liga a înregistrat cele mai bune rezultate dintre partidele componente (17,4%).

„Angajamentul a fost luat în cadrul coaliţiei: cine câştigă poate guverna“, a afirmat Salvini înainte de a se întâlni cu Silvio Berlusconi, şeful partidului Forza Italia şi lider al coaliţiei de dreapta/extremă-dreapta. 

Coaliţia „este învingătoarea politică a acestor alegeri. După cinci ani, ea reprezintă prima forţă politică a ţării“ şi trebuie să poată să-şi aplice programul, începând de la scăderea impozitelor până la lupta împotriva imigraţiei, a precizat ulterior Berlusconi într-un comunicat. 

Dar nici Luigi Di Maio nu se lasă. „Avem responsabilitatea de a da un guvern“ Italiei, a afirmat el, adăugând că M5S, care şi-a centrat campania pe lupta anticorupţie şi împotriva „castei“ politice italiene, este „o forţă politică reprezentând toată naţiunea“.

Şi chiar dacă încă dinainte de alegeri, M5S a respins ideea unei alianţe cu alte formaţiuni, acum s-a declarat dispusă să „discute cu toate forţele politice“ cu privire la temele programului său - sărăcia, imigraţia şi securitatea, şomajul şi dezvoltarea.

Dar şi Liga, prin vocea lui Salvini, a dat asigurări că vrea să discute „cu toată lumea“, excluzând însă o „majoritate ciudată“ cu M5S, notează AFP. 

Rezultatele alegerilor din Italia, a treia economie din zona euro, continuă să provoace reacţii dincolo de graniţle ţării.  

În Franţa, şefa formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, Marine Le Pen, i-a adresat „călduroase felicitări“ lui Salvini, în timp ce în Marea Britanie, Nigel Farage, portdrapelul Brexitului, i-a felicitat pe cei din M5S.

În acest timp, Bruxelles-ul, căruia ideea unei alianţe „eurosceptice“ între populiştii antisistem şi extremiştii de dreapta continuă să îi dea fiori reci, speră că Italia va avea un guvern stabil. La fel şi cancelarul german, Angela Merkel, care a afirmat că speră ca Roma să nu aibă nevoie de şase luni pentru a avea un nou executiv, aşa cum a fost cazul Berlinului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite