Extrema dreaptă poloneză a manifestat la Auschwitz, în timp ce supravieţuitori ai Holocaustului marcau 74 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul lagăr de la Auschwitz Foto EPA EFE
Fostul lagăr de la Auschwitz Foto EPA EFE

Câteva zeci de naţionalişti polonezi s-au adunat duminică, în apropierea fostului lagăr de exterminare de la Auschwitz, unde supravieţuitori ai Holocaustului participau la o ceremonie prin care marcau 74 de ani de la eliberarea lagărului, relatează Reuters.

Este pentru prima oară când extrema dreaptă poloneză organizează o manifestaţie la lagărul Auschwitz-Birkenau, cu ocazia Zilei Internaţionale a Victimelor Holocaustului.

Cele două cortegii s-au reunit în două locuri distincte ale sitului - transformat în muzeu - şi nu s-au întâlnit.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi alţi membri ai Guvenului au participat la o rugăciune, împeună cu supravieţuitori ai Holocaustului prezenţi la comemorări.

Naţionalişti agitau, în altă parte a sitului, steaguri poloneze. Ei au depus flori în memoria victimelor poloneze ale celui de-al Doilea Război Mondial şi au cântat imnul naţional.

”Naţiunea evreiască şi Israelul fac totul pentru a modifica istoria naţiunii poloneze”, a declarat Piotr Rybak de la Mişcarea Independenţei Poloneze, care a organizat manifestaţia.

”Patrioţii polonezi nu pot să admită aşa ceva”, a adăugat el.

Peste trei milioane dintre cele 3,2 milioane de evrei polonezi au fost exterminaţi de către nazişti, dintre care aproximativ jumătate în timpul Holocaustului.

Manifestaţia organizată duminică de extrema dreaptă poloneză are loc într-un context de intensificare a antisemitimului în Europa şi în care Partidul Ordine şi Justiţie (PiS, ultraconservator), aflat la putere în Polonia este acuzat că încearcă să minimalizeze complicitatea polonezilor cu ocupantul nazist în al Doilea Război Mondial.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite