Extrema-dreaptă din Europa, arma eficientă a lui Putin pentru a destrăma Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia are o adevărată strategie de influenţare a politicilor europene printr-o serie de partide de extrema-dreapta din state membre ale Uniunii Europene, potrivit Center for Eurasian Strategic Intelligence (CESI), citat de Business Insider .

Putin şi-a găsit susţinători în Partidul pentru Independenţă din Marea Britanie (UKIP) , Frontul Naţional din Franţa, Partidul Naţional Democrat din Germania, Jobbik din Ungaria, Zori Aurii din Ungaria, sau Attaka din Bulgaria. 

Eurofobii din UKIP, care militează pentru retragerea Marea Britanie din UE şi care au relaţii strânse cu Rusia, au obţinut 29% din voturi în ultimele alegeri locale din Regatul Unit, dublu faţă de scrutinul din urmă cu cinci ani. Liderul UKIP, Nigel Farage, a declarat că-l admiră pe Vladimir Putin pentru modul în care a procedat în criza siriană, caracterizându-l drept „brilliant“.

De asemenea şefa Frontului Naţional din Franţa, partid eurosceptic ce a câştigat 25% din voturi în alegerile legislative din primăvară, este o admiratoare a lui Putin. Potrivit revistei Foreign Affairs, Marine Le Pen, liderul partidului, a vizitat Moscova în iunie 2013, la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat, Sergei Narîşkin, un apropiat al lui Vladimir Putin. Postul de televiziune francez ProRussia TV, finanţat de Kremlin, are legături strânse cu Frontul Naţional, promovând opinia generală a partidului. 

FN s-a exprimat în termeni laudativi la adresa referendumului organizat în Crimeea, caracterizându-l drept „istoric, deoarece Crimeea este o parte a Rusiei”. Deseori, partidul condus de Marine Le Pen şi-a exprimat dorinţa ca Uniunea Europeană şi NATO să fie înlocuite cu un parteneriat pan-european de naţiuni independente, care să cuprindă şi Federaţia Rusă. 

Pentru aceste „servicii“ un fost ofiţer KGB l-a împrumutat cu două milioane de euro pe Jean-Marie Le Pen, preşedintele onorific al partidului Frontului Naţional din Franţa. Acesta n-a fost singurul împrumut acordat partidelor de extremă dreapta ale Europei, notează site-ul Mediapart, citat de „EUObserver“. Acelaşi partid a împrumutat nouă milioane de euro şi de la o bancă rusească, Forst Czech Russian Bank, cu o dobândă de 6%, potrivit Mediapart. Suma urmează să fie folosită pentru „finanţarea campaniilor electorale“, a declarat trezorierul partidului, Wallerand de Saint-Just. 

image

În Ungaria, partidul Jobbik, pe locul doi pe scena politică actuală ungară, este o formaţiune politică apropiată de liderul rus. În mai 2013, naţionaliştii ruşi l-au invitat pe liderul partidului Jobbik, Gabor Vona, pentru a le vorbi studenţilor de la prestigioasa Universitate de Stat din Moscova. De asemenea, Gabor Vona s-a întâlnit în numeroase rânduri cu parlamentarii ruşii, precum şi cu Ivan Graciov, preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru Energie, cât şi cu Vasili Tarasiuk, vice-preşedintele Comisiei pentru resurse naturale. Chiar şi premierul ungar populist Viktor Orban are o politică apropiată de Moscova ce irită UE.

Recent, Publicaţia germană „Bild“ a scos la iveală un document intitulat „Putin: noul lider al conservatorismului internaţional“, în care Centrul pentru Comunicaţii Strategice din Moscova arată cum liderul rus poate influenţa state UE cheie, inclusiv Germania şi Franţa. Una dintre metodele de finanţare ale partidului german naţionalist AfD este comerţul cu aur. 

Consilierii au sugerat Guvernului rus că ar putea vinde, în pierdere, aur partidului german sau să se folosească de membri ai partidului ca de intermediari în acest comerţ, comisionul din aceste tranzacţii intrând în buzunarele partidului. Din octombrie, AfD a vândut aur în valoare de 2,1 milioane de euro. Experţii lui Putin ar mai fi sugerat repetarea strategiei de împrumut şi pentru AfD care s-a dovedit de succes în cayul FN din Franţa. 

Autorităţile ungare şi letone investighează şi ele acuzaţii asupra partidului de extremă dreapta Jobbik şi partidului leton pro-rus Latvijas Krievu Savieniba, că ar fi primit fonduri ruse ilicite. Frontul Naţional din Franţa, Jobbik din Ungaria, Latvijas Krievu savieniba din Letonia, dar şi alte partide ultranaţionaliste din Europa, inclusiv FPO din Austria şi Ataka din Bulgaria, susţin Rusia şi pe plan naţional, dar şi la Bruxelles. Ei votează împotriva unor moţiuni importante împotriva Rusiei aduse în discuţie în Parlamentul European. 

Pe lista lista partidelor de extremă dreapta apropiate de Kremlin găsim şi formaţiunea fascistă „Zori de aur” din Grecia. Liderul acestui partid, Nikos Michaloliakos ar fi primit în închisoare o scrisoaredin partea ideologului Kremlinului Aleksandr Dughin. În scrisoare, Dughin şi-ar fi exprimat sprijinul pentru ideile promovate de partidul fascist sugerând chiar o apropiere mai mare între formaţiunea politică greacă şi o echipa de consilieri din Moscova, potrivit revistei Foreign Affairs.

Dar această practică nu este nouă. Expertul John Schindler reaminteşte că Uniunea Sovietică a susţinut partidele comuniste din Europa în timpul Războiului Rece. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite