Expert în arme chimice: „Bomba murdară”, o fantezie menită să-i îngrozească pe ucraineni

0
Publicat:

În timp ce armata convențională a lui Vladimir Putin este învinsă de o forță mult mai mică, susținută ce-i drept de tehnologie avansată din Occident, afirmațiile Rusiei că Ucraina intenționează să folosească o „bombă murdară”, un dispozitiv exploziv care conține material radioactiv, „sunt ridicole”, susține colonelul în rezervă Hamish Stephen de Bretton-Gordon, într-un articol pentru The Guardian.

Putin speră că va distruge voința ucrainenilor Foto: Profimedia
Putin speră că va distruge voința ucrainenilor Foto: Profimedia

Potrivit expertului în arme chimice, acuzațiile Moscovei la adresa Kievului „nu sunt deloc surprinzătoare”, având în vedere „cât de prost” luptă armata rusă, lucru observat probabil și de Putin. Iar aceste afirmații ar fi scoase chiar din cartea generalului Serghei Surovikin -"Armageddon", pe care Putin l-a numit comandant în Ucraina, și au fost emise drept răspuns la ofensiva slabă.

Colonelul în rezervă Hamish Stephen de Bretton-Gordon susține totodată că acest concept de bombă „murdară” „este o himeră completă – o fantezie menită să-i îngrozească pe ucraineni și să permită Rusiei să-și intensifice războiul neconvențional”.  De altfel, acuzația a fost deja respinsă de Franța, Marea Britanie și SUA, iar ONU a anunțat că va trimite inspectori la două situri nucleare din Ucraina, la cererea acesteia, pentru a dovedi că nu există temei în spatele acestor acuzații.

Nu a existat niciodată un atac cu bombă murdară de succes. Dar impactul lor psihologic (al afirmațiilor) este de 10 ori mai mare decât efectul lor fizic, iar Putin trebuie să spere că acest lucru va distruge voința ucrainenilor”, subliniază colonelul în rezervă, Hamish Stephen de Bretton-Gordon.

Potrivit expertului în arme chimice, stilul de război neconvențional al lui Putin „se bazează pe țintirea populației civile”, mai degrabă decât pe armata ucraineană căreia pare să nu-i facă față. 

Accentul este acum pe atacarea civililor în timp ce soldații luptă pe linia frontului: uciderea lor în drum spre serviciu sau a copiilor în drum spre școală. Rușii atacă apoi spitalele pentru a preveni tratamentul celor răniți în aceste atacuri: 500 până acum, în acest război, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății”, mai arată colonelul în rezervă.

Potrivit acestuia, Rusia a testat și dezvoltat conceptul său de război neconvențional în Siria, inclusiv prin folosirea armelor chimice, la care regimul Assad a apelat ori de câte ori înfrângerea părea iminentă. Rebelii erau pe cale să ia cu asalt Damascul în august 2013, când Assad lansat un atac cu arme chimice, în suburbia Ghouta, ucigând peste 1.000 de oameni și oprind înaintarea lor.

Expertul în arme chimice a făcut referire și la atacurile cu bombe cu baril din 2018 în Douma, „care sunt extrem de eficiente” și „care trebuie să fie scoase în afara legii de către Națiunile Unite și lumea liberă”. De altfel, potrivit unor oficialii europeni, peste 50 de tehnicieni sirieni cu o vastă experienţă în fabricarea şi livrarea bombelor de baril au fost dislocaţi în Rusia pentru a ajuta armata să se pregătească pentru o campanie similară cu cea de la ei din țară, în războiul din Ucraina.

Deși cred că un război nuclear global este foarte puțin probabil, ceva mai puțin este posibil, mai ales dacă teritoriul vital al Crimeei al lui Putin este amenințat, ceea ce pare din ce în ce mai probabil”, afirmă colonelul în rezervă, Hamish Stephen de Bretton-Gordon.

În războiul neconvențional există o amenințare nucleară „murdară”, care ar putea fi aproape la fel de devastatoare ca o armă nucleară pe câmpul de luptă, și anume transformarea centralelor nucleare în arme nucleare improvizate – în esență o bombă „murdară” masivă. În teorie, Convențiile de la Geneva și regulile războiului interzic războiul neconvențional – „dar Putin și generalii săi par mai mult decât dispuși să le ignore pe ambele”, notează colonelul în rezervă.

Noul premier (al Marii Britanii, Rishi Sunak) trebuie, împreună cu aliații NATO, să se asigure că Putin nu va putea niciodată să atingă cele mai devastatoare arme neconvenționale ale sale”, conchide expertul britanic în arme chimice.

Hamish de Bretton-Gordon este fost comandant în forțele CBRN din Marea Britanie și NATO, expert în arme chimice și nucleare și consilier al Uniunii Organizațiilor Caritabile Medicale Siriene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite