Exclusiv Expert american de la West Point: ”Rusia este foarte abilă la atacuri hibride, iar România trebuie să fie vigilentă”

0
Publicat:

Profesor de Relații Internaționale la Academia West Point din S.U.A., Robert Person a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre cât de posibil este un ”scenariu Ceaușescu” și pentru Putin, dar și despre riscul ca România să fie o țintă pentru Rusia.

Robert Person e expert în Rusia și spațiul ex-sovietic FOTO arhiva personală
Robert Person e expert în Rusia și spațiul ex-sovietic FOTO arhiva personală

Licențiat în Studii Europene și Rusești la Universitatea Stanford, Robert Person este doctor în Științe Politice la prestigioasa Universitate Yale.

Robert Person presă cursuri despre politica Rusiei, regimurile autoritare și relații internaționale la prestigioasa academie militară americană West Point de aproape 13 ani și jumătate.

Ca recunoaștere pentru munca și cercetarea sa de excepție pe teme de securitate națională, Robert Person a primit două distincții majore: Army Civilian Service Achievement Medal și Army Civilian Service Commendation Medal.

În același timp, profesorul Robert Person a primit interdicție de la Federația Rusă de a intra în țară.

Luările sale de poziție privind Rusia și războiul din Ucraina au apărut în publicații de prestigiu de pe glob, precum The New York Times, L.A. Times, NPR, BBC, Deutsche Welle, Le Monde și El País.

În interviul acordat pentru ”Adevărul”, profesorul Robert Person a explicat și ce abordare ar trebui să aibă NATO în relația cu Rusia, vorbind și despre relația dintre oligarhii ruși și Vladimir Putin.

Rusia a încălcat fiecare acord pe care l-a semnat cu Ucraina privind integritatea teritorială și suveranitatea de la căderea Uniunii Sovietice. Este un acord de pace între Rusia și Ucraina o utopie?

E o întrebare foarte bună. Și înainte de a vă răspunde, aș vrea să precizez că răspunsurile mele reprezintă părerile mele personale și nu poziția oficială a Guvernului S.U.A. Revenind la întrebare, cred că într-adevăr un acord de pace negociat între Rusia și Ucraina reprezintă o utopie. La ora actuală, pe termen scurt și în viitor nu există vreo perspectivă a unui acord de pace. Iar acest lucru are mai multe cauze.

În primul rând, pentru că Rusia își continuă obiectivele de război pe care încearcă să le îndeplinească de la începutul invaziei, și anume de a răsturna regimul democrat al președintelui Zelenski și să îl înlocuiască cu o conducere-marionetă și să conducă politica din Ucraina. Iar Putin nu e dispus să renunțe la aceste obiective.

Chiar dacă ne-am putea imagina un acord de pace, niciun lider al Rusiei nu ar avea încredere în Putin sau în succesorul lui Putin că va fi respectat acel acord. Putin și-a făcut un obicei în ultimii 20 de ani în încălcarea acordurilor internaționale.

Războiul va continua, pentru că niciuna dintre cele două tabere nu dă semne de oboseală. Văd un conflict pe termen lung în anii ce vor urma.

Care este în opinia dumneavoastră cel mai probabil scenariu privind sfârșitul lui Vladimir Putin? Cât de probabil este un ”scenariu Ceaușescu”?

Ne-am dori cu toții un scenariu în care spiritul anului 1989 să se întoarcă în Rusia și să fie o revoluție democrată de masă condusă de oameni și de opoziție care să răstoarne dictatura lui Putin. Nu cred că la ora actuală un sfârșit al lui Putin similar cu cel al lui Ceaușescu este posibil. Sunt foarte sceptic privind eventualele amenințări semnificative asupra regimului lui Putin în acest moment. În prezent nu este o opoziție semnificativă în Rusia, nu este o forță. Îndoctrinarea populației din Rusia încă funcționează. În plus, Putin și-a consolidat puterea asupra politicii interne a țării astfel încât e greu de imaginat un scenariu în care unul dintre oamenii din interior, unul dintre oligarhi, ar putea conduce o lovitură de stat. Oligarhii ruși sunt dependenți de Putin în ceea ce privește averile, siguranța și supraviețuirea lor. Iar asta înseamnă din păcate că Putin va muri în exercițiul funcțiunii, din cauze naturale, nu se va retrage.

Dacă ar trebui să îl descrieți pe Vladimir Putin într-o frază, care ar fi acea frază?

Putin reprezintă răul, fără vreo îndoială. Pierderile și dezastrele pe care le-a provocat în Ucraina, Rusia și Georgia dovedesc clar și concret că Putin este pur și simplu Răul.

Cum ar trebui NATO să abordeze relația cu Rusia și să o descurajeze, evitând în același timp un nou război mondial?

Cea mai bună cale de a descuraja Rusia este ca Rusia să piardă războiul din Ucraina. În acest sens, Vestul trebuie să extindă semnificativ sprijinul militar pentru Ucraina și asigurarea armamentului pentru ca Ucraina să se poată apăra, în special pe partea sisteme de apărare antiaeriană, pentru ca Ucraina să își protejeze infrastructura și apoi să poată începe reconstrucția economică. Este foarte importantă lovirea de ținte stategice în interiorul Rusiei, asta ar ajuta la o înfrângere mai rapidă a Rusiei.

Pe termen lung, pentru ca tot flancul estic al NATO să fie protejat, inclusiv România, soluția este de a invita Ucraina să se alăture NATO.

Cum vedeți viitorul relației dintre oligarhii ruși și Vladimir Putin?

Relația dintre oligarhi și Vladimir Putin este una interesantă, pentru că sunt dependenți reciproc unii de ceilalți. Putin are un cerc interior ce este inima regimului său. Însă, așa cum am spus și mai devreme, oligarhii ruși sunt dependenți de bunăvoința lui Putin. Acesta controlează nivelul de influență și putere al oligarhilor ruși. Provocarea va fi dacă acești oligarhi pierd totul și l-ar abandona pe Putin. În această relație dintre oligarhi și Putin nu este vorba de loialitate, ci mai degrabă despre șantaj. În cazul în care Putin va muri, va fi o luptă acerbă pentru putere între oligarhii săi, o luptă ce ar putea fi violentă. Deocamdată sunt multe incertitudini.

”România trebuie să fie foarte vigilentă la atacurile hibride ale Rusiei”

Cum vedeți importanța României în regiunea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina?

În mod clar, România este un aliat esențial pentru NATO și pentru Ucraina. Poziția României în regiune este esențială pentru securitatea Europei de Est. România joacă un rol foarte important în zona Mării Negre, fiind un aliat extrem de important și pentru Ucraina, prin tot sprijinul acordat constant. În plus, a fost vital sprijinul României privind exporturile de cereale din Ucraina.

Ar putea fi România o țintă pentru Rusia având în vedere sprijinul pentru Ucraina?

Din anumite considerente, România a fost deja vizată de Rusia, și mă gândesc aici la resturile de drone căzute pe teritoriul României, chiar dacă acele drone aveau ținte Ucraina. România trebuie să își protejeze spațiul aerian și pentru a preveni efecte neintenționate ale atacurilor Rusiei asupra Ucrainei.

Nu cred că România poate fi o țintă pentru Rusia, cel puțin din punct de vedere al atacurilor militare convenționale. Dacă Rusia ar lansa un atac asupra unui aliat NATO, asta ar avea consecințe devastatoare pentru Rusia. În același timp, Rusia este foarte abilă la atacuri hibride, iar România trebuie să fie vigilentă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite