Europenii aruncă milioane de tone de mâncare. Vindeţi la jumătate de preţ sau trimiteţi la săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gospodăriile sunt responsabile de cea mai mare risipă de alimente
Gospodăriile sunt responsabile de cea mai mare risipă de alimente

Populaţia UE aruncă 89 de milioane de tone de mâncare în fiecare an ceea ce înseamnă o risipă de 179 de kg pentru fiecare locuitor. Cea mai mare risipă se face în gospodăriile oamenilor (42%), un procent aproape la fel se pierde din cauza productătorilor, 14% din mâncare se pierde în serviciile de catering şi 5% în timpul distribuţiei.

Populaţia UE aruncă 89 de milioane de tone de mâncare în fiecare an ceea ce înseamnă o risipă de 179 de kg pentru fiecare locuitor. Cea mai mare risipă se face în gospodăriile oamenilor (42%), un procent aproape la fel se pierde din cauza productătorilor, 14% din mâncare se pierde în serviciile de catering şi 5% în timpul distribuţiei.

Eurodeputaţii au cerut astăzi în Parlamentul European măsuri care să reducă la jumătate risipa de alimente în UE, să orienteze produsele care prisosesc sau care sunt aproape de expirare către săraci şi au cerut supermarketurilor să facă reduceri mai consistente de preţ pentru marfa care ajunge aproape de expirarea termenului de valabilitate.

Anual, în gospodăriile, supermarketurile, restaurantele și de-a lungul rețelelor alimentare de la producător la consumator în UE sunt irosite până la 50% din alimentele consumabile și sănătoase, în vreme ce 79 de milioane de cetățeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane își primesc mâncarea de la asociații caritabile.

Unde se pierde cel mai mult

Risipa alimentelor are cauze diverse: supraproducția, direcționarea eronată a produselor (dimensiune sau formă neadaptată), deteriorarea produselor sau a ambalajului, normele de comercializare (probleme de aspect sau defecte de ambalare) sau gestionarea necorespunzătoare a stocurilor și strategiile de marketing;

"Deoarece alimentele sunt irosite în toate stadiile - de către producători, procesatori, distribuitori și consumatori, deputații europeni cer o strategie coordonată, care să combine măsuri la nivel european și național, pentru a îmbunătăți eficiența lanțurilor de furnizare și consum a alimentelor, pentru fiecare sector și a aborda de urgență problema risipei de alimente", se arată în rezoluţia PE. Dacă nu se acționează acum, risipa de alimente va crește cu 40% până în 2020, avertizează un studiu al Comisiei Europene.

Altă etichetă

Pentru evitarea situaţiilor în care cei care vând alimentele ajung să ofere alimente prea aproape de data de expirare, crescând astfel probabilitatea ca ele să ajungă la gunoi, ar putea fi introdusă dubla etichetare, cu menţionarea pe ambalaj a datei până la care alimentul poate fi vândut (data limită de vânzare) şi a datei până la care poate fi consumat (data limită de consum), potrivit rezoluţiei.

Euroaleşii cer Comisiei Europene şi statelor membre să se asigure în primul rând că, în rândul consumatorilor, există înţelegerea a ceea ce înseamnă etichetarea folosită în acest moment în Uniunea Europeană, cum ar fi cea referitoare la calitate "recomandat înainte de data..." şi cea referitoare la siguranţa alimentară "utilizaţi înainte de data...".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite