Europa și războiul din Ucraina, în documentele din PentagonLeaks | Analiză POLITICO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul documentelor scurse de la Pentagon nu sunt precizate cu exactitate activitățile desfășurate de forțele aliaților sau locația lor Ucraina, însă au fost dezvăluite mai multe amănunte legate de activitățile pentru sprijinirea țării invadate de Federația Rusă. 

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Documente secrete apărute online detaliază mai multe aspecte privind războiul din Ucraina, în hârtii fiind consemnat și sprijinul militar pe care l-ar fi oferit România.

Documentele detaliază îndoieli ale SUA cu privire la ofensiva de primăvară a Ucrainei, sugerează că a spionat Coreea de Sud și prezintă informații care acuză Egiptul de complot. Astfel, în mod previzibil, guvernele au păstrat tăcerea cu privire la subiect.

În timp ce britanicii au refuzat să comenteze, Casa Albă a recunoscut că există o „mică prezență militară a SUA” la ambasada SUA din Ucraina, subliniind că trupele „nu luptă pe câmpul de luptă”. De asemenea, Franța a negat că forțele sale au fost „angajate în operațiuni în Ucraina”.

Echipamentul militar furnizat de aliați 

Analiza POLITICO arată că, în dosar, o pagină oferă o imagine de ansamblu asupra celor 200 de tancuri pe care aliații americani s-au angajat să le trimită Ucrainei, fiind cu 53 mai puțin de ceea ce documentul spune că Ucraina are nevoie pentru ofensiva de primăvară.

Polonia și Slovenia par să fie cei mai mari contributori, angajând aproape jumătate din total, conform unei evaluări din 23 februarie. Franța și Regatul Unit au, de asemenea, jucători cheie, lansând 14 tancuri fiecare.

Apoi este echipajul Leopard 2, care donează tancuri de luptă germane moderne, pentru care Ucraina a petrecut luni de zile convingându-i pe aliați că are nevoie. Documentele arată însă că Germania a oferit doar patru astfel de tancuri. De asemenea, Suedia a promis 10 tancuri de „tip necunoscut”, despre care rapoartele media sugerează că ar putea fi Leoparzi.

Separat, SUA au spus că vor trimite Ucrainei 31 dintre tancurile sale moderne, deși acestea nu sunt de așteptat să sosească până cel puțin în toamnă.

Livrările întârziate ale aliaților 

Documentele mai arată o întârziere a echhipamentelor furnizate pentru ofensiva de primăvară a Ucrainei. Din 23 februarie, doar 31% din cele 200 de tancuri promise au ajuns pe câmpul de luptă. 

Separat, o altă pagină scursă relatează că Franța a spus Italiei pe 22 februarie că un sistem comun de rachete nu va fi gata pentru Ucraina până în iunie. 

Ungaria vede America ca pe un inamic   

Ungaria apare de câteva ori în grămada de pagini șifonate, oferind mai multe perspective asupra unei țări care își perplexă în mod regulat propriii aliați. O actualizare „secretă” a CIA din 2 martie, arată că premierul ungar Viktor Orbán a indicat SUA ca fiind „unul dintre cei mai importanți trei adversari ai partidului său în timpul unei sesiuni de strategie politică” din 22 februarie.

Documentele indică, de asemenea, că Ungaria ar putea lăsa în secret aliații să-i folosească spațiul aerian pentru a muta armele către câmpul de luptă, în ciuda angajamentelor de a interzice astfel de transferuri, întrucât unul dintre documente detaliază un plan ca piloții ucraineni să ducă elicopterele donate, din Croația către Ucraina „prin spațiul aerian ungar”. 

A minimanizat Marea Britanie o confruntare cu Rusia?

Regatul Unit al Marii Britanii a relatat în spațiul public că un avion de luptă rus a „lansat” o rachetă „în vecinătatea” unui avion de supraveghere al Marii Negre în septembrie anul trecut. Documentele americane descrie însă incidentul ca fiind o „aproape doborâre” a aeronavei britanice.

Documentul detaliază, de asemenea, alte câteva incidente din ultimele luni între avioanele de luptă rusești și avioanele de supraveghere din SUA, Marea Britanie și Franța, printre care și cel relatat luna trecută în presă, privind doborârea unei drone americane în Marea Negră.

Turcia, un intermediarul războiului din Europa

Turcia s-a prezentat ca un conciliator între Ucraina și Rusia, ajutând la negocierea unui acord pentru transportul cerealelor din Ucraina.

Cu toate acestea, grămada de rapoarte secrete ale serviciilor secrete americane arăta o latură mai întunecată a poziției Turciei ca intermediar, care mai degrabă ar favoriza Federația Rusă, întrucât unul din documente descrie modul în care Turcia a ajutat atât Rusia, cât și aliatul său Belarus să evite sancțiunile Occidentului. 

Mai alarmant este un alt document scurs care descrie o întâlnire din februarie între „contactele turcești” și Grupul Wagner, firma privată de miliție care luptă pentru Kremlin, fiind notat că Grupul Wagner dorea „să achiziționeze arme și echipamente din Turcia” pentru „eforturile grupului în Mali și Ucraina”.

Publicația a subliniat însă asupra existenței unor indicii privind manipularea mai multor pagini din documentele scurse de la Pentagon. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite