Eurodeputaţi vor o „anchetă independentă” cu privire la naufragiul nave cu migranţi în largul Peloponezului

0
Publicat:

  Membri ai Parlamentul European au cerut joi o „anchetă internaţională independentă”' cu privire la rolul pazei de coastă greceşti şi al Frontex în naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi la mijlocul lunii iunie, în largul Peloponezului, una dintre cele mai grave tragedii de acest fel în Mediterana, transmite AFP.

FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Potrivit comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, este posibil ca tragedia „să fi făcut 600 de morţi”.

Până acum au fost găsite 82 de cadavre. În jur de 100 de migranţi au supravieţuit naufragiului ambarcaţiunii, un pescador vechi şi supraîncărcat, plecat din Libia cu sute de persoane la bord, potrivit Agerpres. 

În Grecia au fost arestaţi nouă egipteni, presupuşi traficanţi, iar Tribunalul Naval desfăşoară o anchetă cu privire la rolul membrilor pazei de coastă, acuzaţi de supravieţuitori că nu au vrut să-i salveze şi chiar că au provocat naufragiul încercând să tracteze ambarcaţiunea cu o funie.

Însă, în timpul unei audieri a comisarului Ylva Johansson şi a directorului executiv al Frontex, Hans Leijtens, eurodeputaţi au formulat îndoieli cu privire la 'credibilitatea' unei astfel de anchete.

Comisia pentru libertăţi civile a PE a chemat autorităţile de la Atena şi Comisia Europeană să „stabilească de urgenţă o anchetă internaţională independentă şi transparentă” care să „examineze acţiunile autorităţilor greceşti şi ale Frontex, şi conformitatea lor cu dreptul european şi internaţional”, a indicat eurodeputata germană Birgit Sippel (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor), care a condus şedinţa.

„Este naiv să spunem: autorităţile greceşti se vor ocupa de aceasta, putem să avem încredere în ele”, a declarat colega sa olandeză Sophie in't Veld (Grupul Renew Europe).

Ea a chemat Comisia Europeană să „exercite o presiune politică asupra Greciei pentru a permite o anchetă internaţională independentă înainte ca probele să fie distruse”.

Comisia PE sugerează ca ancheta să fie condusă de o autoritate precum comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei sau raportorul special al ONU cu privire la drepturile omului ale migranţilor.

În ce-l priveşte, Hans Leijtens a reamintit că un avion, apoi o dronă ale Frontex survolaseră ambarcaţiunea cu migranţi înainte de naufragiu, şi a adăugat că Frontex „propusese ajutor, dar nu a existat un răspuns din partea autorităţilor elene”.

Prezent la rândul său la Parlamentul European, directorul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a UE, Michael O'Flaherty, a prezentat un raport în urma tragediei, recomandând de asemenea o „anchetă adecvată” şi „independentă”.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite