Era Merkel se apropie de final. Un „contract” al noii coaliţii guvernamentale este aşteptat săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olaf Scholz, viitorul cancelar al Germaniei FOTO EPA-EFE
Olaf Scholz, viitorul cancelar al Germaniei FOTO EPA-EFE

Partidele Social Democrat (SPD), Verzii şi Liberal (FDP) preconizează să încheie săptămâna viitoare un ”contract de coaliţie” pentru a-i succede la putere Angelei Merkel, au anunţat marţi secretarii generali ai celor treiformaţiuni, relatează AFP.

”Vom depune un efort să ajungem la un contract de coaliţie în cursul săptămânii vitoare”, a declarat presei ecologistul Michael Kellner.

Secretarul general al SPD Lars Klingbeil dă asigurări că cele trei partide au ”şanse bune să poată respecta acest calendar” şi să permită instalarea lui Olaf Scholz la cancelarie la începutul lui decembrie.

Viitori parteneri au de sluţionat, între timp, spinoasa problemă a repartizării ministerelor, o adevărată provocare, în contextul în care portofoliul Finanţelor este foarte râvnit.

După formarea echipei, Olaf Scholz ar avea toate şansele să-şi atingă obiectivul şi să fie ales în săptămâna lui 6 deembrie în postul de cancelar şi să dea pagina celor 16 ani de putere ai Angelei Merkel.

CONTRAOFENSIVĂ COVID-19

Însă cele trei partide negociază dur lupta împotriva celui de-al patru val al epidemiei covid-19, extrem de puternic.

Între opţiunile de pe masă se află vaccinarea obligatorie a personalului medical şidin aziluri de bătrâni şi o revenire masivă la munca de la distanţă, mai puşin în cazul unor ”motive profesionale imperioase” ale prezenţei la locul de muncă.

Ele studiază de asemenea posibilitatea limitării accesului la transportul în comun al persoanelor care nu s-au vaccinat anticvovid, nu s-au vindecat de covid-19 sau nu prezintă un test negativ, însă aplicarea acestei măsuri ar fi extrem de complexă, avertizează comunele germane.

Această contraofensivă sanitară urmează să fie supusă joi votului Parlamentului german, iar o reuniune între Guvern şi conducătorii celor 16 landuri germane este prevăutăîn tot joi.

Germania se confurntă cu o creştere a cazurilor de covid-19, care a ucis peste cinci milioane de oameni în lume.

”Urmează să ne confruntărm cu săptămâni dificile”, avertiza sâmbătă Angela Merkel, care expediază afacerile curente până la retragerea sa din viaţa politică.

Luni, rata incidenţei la nivel naţional din ultimele şapte zile a depăşit pentru prima oară pragul simbolic de 300 la 100.000 de locuitori, un nivel de trei ori mai mare decât în urmă cu trei săptămâni.

Situaţia era critică în Bavaria, unde rata incidenţei a atins 554,2, şi în landurile din fosta Germanie comunistă Turingia (546,1) şi Saxonia (759,3).

Gravitatea situaţiei a determinat marţi autorităţile de la Munchen (sud), capitala Bavariei, să anuleze Târgul de Crăciun, o tradiţie puternică.

”Valul viitor va eclipsa toate toate valurile precedente”, a rezumat premierul landului Saxonia Michael Kretschmer.

Un oficial SPD a evocat perspectiva unei ”cvasi-carantine a nevaccinaţilor”, însă fără să li se controleze deplasările.

JUMĂTATE DINTRE NEVACCINAŢI, VOTANŢI AFD

Cele trei partide nu intenţionează, însă, să prelungească după 25 noiembrie starea de urgenţă sanitară - un cadru juridic care permite impunerea unei carantine, pe care o înlătură.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a lui Merkel - care se află pe cale să treacă în opoziţie şi care ar putea folosi acest unghi de atac al viitoarei majorităţi - a criticat această decizie.

Cauzele acestei deteriorări rapide a situaţiei sanitare sunt mutiple. Nivelul vaccinării complete - 67,6% - este departe de obiectvul de 75% stabilit de către Guvernul Merkel.

Aproximativ 14 milioane de germani eligibili nu s-au vaccinat.

În Saxonia, unde s-au vaccinat 59,6% dintre locuitorii landului, este elevul rău al ţării la acest capitol.

Bavaria şi Saxonia, landuri de frontieră, sunt totodată victime ale unei degradări a stuaţiei sanitare în ţări vecine ca Austria, care a decis luni să-i plaseze în carantină pe nevaccnaţi, Cehia sau Polonia.

Alt element care poate explica situaţia este faptul că landurile din fosta Germanie comunistă sunt bastioane ale extremei drepte, care se opune puternic vaccinării.

Jumătate dintre persoanele nevaccinate ar fi votat cu Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) în alegerile de la 26 septembrie, potrivit unui sondaj Forsa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite