Elon Musk ar putea fi exclus din Societatea Regală britanică. 1.700 de oameni de știință au semnat o scrisoare deschisă

0
Publicat:

Peste 1.700 de academicieni se plâng de comportamentul proprietarului X, citând „asaltul său asupra cercetării științifice”.

Elon Musk/FOTO:EPA/EFE
Elon Musk/FOTO:EPA/EFE

Presiunea asupra Societății Regale de a-l da afară pe Elon Musk din frăția sa crește, după ce peste o mie de oameni de știință au semnat o scrisoare deschisă în care își exprimă consternarea față de lipsa de acțiune a acesteia în această privință.

Musk, care deține platforma de social media X, conduce „departamentul de eficiență guvernamentală” (Doge) din SUA. El a fost ales membru al Academiei Naționale de Științe din Regatul Unit în 2018, ca urmare a activității și impactului său în industria spațială și în cea a vehiculelor electrice, scrie theguardian.com.

Cu toate acestea, Societatea Regală este supusă unor presiuni din ce în ce mai mari pentru a revoca această distincție.

În august, The Guardian a dezvăluit că un număr de membri au scris Societății Regale exprimându-și îngrijorarea cu privire la comentariile lui Musk referitoare la tulburările din Regatul Unit și solicitând ca acestuia să îi fie retrasă bursa.

Prof. Dorothy Bishop, un expert de frunte în domeniul tulburărilor de comunicare la copii de la Universitatea din Oxford, și-a dat ulterior demisia din cauza lipsei de acțiune a Societății Regale, iar Andrew Millar, profesor de biologie sistemică la Universitatea din Edinburgh, i-a urmat exemplul în această săptămână, după cum a relatat pentru prima dată Research Professional News.

Peste 1.700 de membri ai comunității științifice internaționale au semnat o scrisoare deschisă adresată președintelui Societății Regale, Sir Adrian Smith, printre semnatari numărându-se Bishop, Sir Richard Peto - un eminent statistician și membru al Societății Regale - și Prof Susan Michie de la UCL, un om de știință care a devenit cunoscut în timpul pandemiei Covid.

Stephen Curry, profesor emerit de biologie structurală la Imperial College London, a declarat că a fost motivat să scrie scrisoarea din cauza frustrării față de tăcerea continuă a organizației.

„Aceasta nu este o plângere de resurse umane privind hărțuirea sau intimidarea sau ceva de genul acesta. Aceasta este o chestiune de comportament care este în întregime publică”, a spus el. „Toată lumea poate vedea ce a spus Musk și ce face în calitate de șef al Doge, iar Societatea Regală, care pretinde că are o voce puternică pentru știință în Regatul Unit, dar de fapt, chiar și pe scena internațională, nu a spus absolut nimic.”

Scrisoarea menționează că Societatea Regală a fost informată cu privire la preocupările bursierilor în urmă cu mai bine de șase luni și că, de atunci, Musk a făcut alte comentarii incendiare.

Printre acestea se numără numirea deputatului Jess Phillips, ministrul pentru protecția și violența împotriva femeilor și fetelor, drept „apologet al genocidului violului”. Phillips a declarat că comentariile au făcut-o și mai îngrijorată cu privire la siguranța sa.

„Nu reușesc să înțeleg cum aceste acțiuni sunt compatibile cu un cod de conduită care le cere bursierilor să aibă  așa zisaatenția cuvenită față de declarația de valori elaborată din când în când de Societatea Regală”, scrie Curry.

În scrisoare se afirmă că situația a devenit mai gravă din cauza noii poziții a lui Musk în cadrul administrației Trump care, scrie Curry, „s-a angajat în ultimele câteva săptămâni într-un asalt asupra cercetării științifice din SUA care a căzut în dizgrația instanțelor federale”, menționând că au fost exprimate îngrijorări și cu privire la cenzură, în special în domeniul științei climatice.

Scrisoarea adaugă că lipsa de comentarii din partea Societății Regale cu privire la bursa lui Musk, în afară de reiterarea faptului că preocupările legate de bursierii individuali sunt tratate cu strictă confidențialitate, „seamănă tot mai mult cu un eșec al curajului moral”.

Curry a declarat că speră că scrisoarea, precum și demisiile recente, vor evidenția la Royal Society amploarea și profunzimea sentimentelor din cadrul comunității științifice cu privire la bursa lui Musk.

„Dacă ei cred în valorile pe care le adoptă în codul lor de conduită, atunci chiar trebuie să iasă și să explice oamenilor de ce cred că comportamentul lui Musk este în concordanță cu acestea”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Royal Society a declarat: „În cazul în care apar îngrijorări cu privire la comportamentul unui membru, Societatea are un set clar de procese descrise în codul nostru de conduită, care este publicat pe site-ul nostru împreună cu reglementările disciplinare relevante. Orice problemă ridicată cu privire la un membru individual este tratată cu strictă confidențialitate.''

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite