Două nave britanice vor curăța Marea Neagră de minele marine rusești

0
Publicat:

Două nave vor ajuta Kievul să detecteze minele marine ruseşti în Marea Neagră şi să-şi relanseze exporturile pe cale maritimă, a anunţat luni guvernul britanic.

Două nave britanice vor curăța Marea Neagră de minele rusești FOTO Adevărul
Două nave britanice vor curăța Marea Neagră de minele rusești FOTO Adevărul

Ucraina încheie un acord pentru a primi doi vânători de mine Royal Navy din Marea Britanie.

Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, spune că acordul va ajuta Ucraina să salveze vieți pe mare, relatează Politico.

Marea Britanie va preda Ucrainei două nave de vânătoare de mine ale Marinei Regale, în timp ce țara devastată de război se confruntă cu un blocaj continuu al Mării Negre de către Rusia.

Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, anunță luni că forțele armate ucrainene au "achiziționat" navele din clasa Sandown de la Marina Regală britanică, deși detaliile transferului sunt încă în curs de aranjare prin intermediul U.K. Export Finance, agenția de credit la export a Londrei.

Înainte de anunțul Ministerului Apărării, Shapps a declarat că navele, care sunt concepute pentru a curăța apele de mine, vor ajuta Ucraina să salveze vieți pe mare și să deschidă rutele de export, care au fost grav limitate de invazia rusă.

"Acest spor de capacitate marchează începutul unui nou efort dedicat al Regatului Unit, al Norvegiei și al aliaților noștri pentru a consolida capacitățile maritime ale Ucrainei pe termen lung, sporind forța de a opera în apărarea apelor lor suverane și consolidând securitatea în Marea Neagră", a declarat Shapps.

Coaliția pentru capacități maritime

Acțiunea face parte dintr-o nouă Coaliție pentru capacități maritime, înființată împreună cu Norvegia, pentru a contribui la consolidarea pregătirii, echipamentelor și infrastructurii maritime a Ucrainei. Ministrul norvegian al apărării, Bjørn Arild Gram, se va afla luni la Londra pentru a lansa această inițiativă.

Noua coaliție dorește să ajute Ucraina să își transforme marina pentru a o face "mai compatibilă cu aliații occidentali, mai interoperabilă cu NATO și pentru a consolida securitatea în Marea Neagră", a declarat Ministerul Apărării.

Pericolul plutitor pentru navele din Marea Neagră. Cum acționează căutătorii de mine marine de război FOTO

Militari ai Forțelor Navale Române desfășoară zilnic misiuni de cercetare și căutare a armelor plutitoare, cu nave, elicoptere și drone, în apele teritoriale ale României. Până acum au fost găsite cinci, iar una dintre acestea a avariat o navă militară.

  Nici până acum nu se știe adevărul despre cum au ajuns minele marine, din centura de apărare a portului Odessa, în derivă în Marea Neagră: dacă a fost din cauza unei furtuni sau dacă au fost eliberate intenționat. Cert este că din februarie 2022, de când a izbucnit războiul în Ucraina, traficul pe Marea Neagră, în apele teritoriale și în zona exclusiv economică a României, se desfășoară în condiții speciale, pe coridoare autorizate și care sunt verificate zilnic de militarii de la Forțele Navale Române.  

În misiunile de monitorizare din Marea Neagră sunt angrenate forțe impresionante: 11 nave militare, două elicoptere IAR-330 Puma Naval, șase drone de cercetare maritimă, trei detașamente de scafandri de luptă EOD și Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime, care completează eforturile structurilor participante la planul de cercetare contra minelor derivante, prin monitorizarea zilnică a informațiilor referitoare la mine descoperite în vestul Mării Negre.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite