Dotate cu obuze cu uraniu sărăcit, tancurile ucrainene ar putea distruge blindatele rusești

0
Publicat:

Noile tancuri occidentale, care vor face parte în curând din arsenalul blindat al Ucrainei, vor veni cu obuze pe care le pot folosi pentru a face ravagii în interiorul blindatelor rusești.

SURSA: Shutterstock
SURSA: Shutterstock

SUA, care a promis deja să trimită Ucrainei tancurile sale M1 Abrams, este de așteptat să calce pe urmele Regatului Unit și să trimită obuze de tancuri cu uraniu sărăcit, menite să învingă chiar și blindajele cele mai rezistente.

Muniţiile cu uraniu sărăcit, folosite deja de SUA în războaiele din Irak, în 1991 şi 2003, în bombardamentele asupra fostei Iugoslavii, în 1999, şi în anul 2015 în operaţiuni din Siria împotriva grupării Statul Islamic, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficienţă deosebită în perforarea blindajelor, dar acest tip de muniţie este pe de altă parte un subiect controversat, din cauza efectelor sale asupra sănătăţii şi mediului.  

Aceste proiectile fac ceea ce altele nu fac, a declarat pentru Insider generalul-locotenent în retragere al armatei americane, Thomas Spoehr, care a servit în Divizia 1 Blindată în timpul celor aproape patru decenii în armată.

"Este vorba despre a pentera în rezervor, de a penetra armura și de a intra în compartimentul echipajului și de a distruge rezervorul", a spus el. Penetratorii sunt tije care arata ca o săgeată. Runda completă, care constă dintr-un grund, propulsor, un sabot care poate fi aruncat pentru a-l deplasa de-a lungul butoiului rezervorului și penetratorul, sunt mai robuste și mai capabile decât sarcinile în formă și mai bune pentru lovituri cinetice la distanță în bătăliile rezervor-pe-tanc.

Aceste proiectile de sabot care străpung armura se bazează pe metale dense, în special wolfram sau uraniu sărăcit. Cu toate acestea, există efecte radioactive dacă uraniul sărăcit intră în organism.

 Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că uraniul sărăcit este „considerabil mai puțin radioactiv decât uraniul natural“ și că există riscul ca oamenii să dezvolte cancer în urma expunerii la radiațiile emise de uraniul natural și sărăcit.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite