Cum va folosi Ucraina obuzele cu uraniu sărăcit împotriva Rusiei

0
Publicat:

Munițiile cu uraniu sărăcit "extrem de eficiente" furnizate de Marea Britanie vor fi folosite de forțele ucrainene împotriva tancurilor rusești.

Soldați ucraineni în Bahmut
Soldați ucraineni în Bahmut

Luni, ministrul britanic de stat pentru apărare, Annabel Goldie, a declarat că Marea Britanie va furniza Ucrainei câteva obuze perforante cu uraniu sărăcit pentru blindatele donate Challenger 2. Marea Britanie a promis 14 tancuri Challenger 2 Ucrainei în luna ianuarie, scrie newsweek.com.

Obuzele cu uraniu sărăcit sunt „foarte eficiente în înfrângerea tancurilor și vehiculelor blindate moderne", a declarat Goldie.

Dar președintele rus Vladimir Putin a ripostat la promisiunea de livrare de muniții, spunând că există un element „nuclear" la care Rusia este obligată să răspundă. Moscova a amenințat în mod repetat și a făcut aluzie la utilizarea armelor nucleare pe parcursul războiului la scară largă din Ucraina.

Dacă toate acestea se vor întâmpla, Rusia va trebui să răspundă în consecință, având în vedere că Occidentul, în mod colectiv, începe deja să folosească arme cu o componentă nucleară", a declarat el, în timpul unui summit cu liderul chinez, Xi Jinping.

În paralel cu acordarea unei escadrile de tancuri de luptă principale Challenger 2 Ucrainei, vom furniza muniție, inclusiv cartușe performante care conțin uraniu sărăcit", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării. "Astfel de gloanțe sunt foarte eficiente în înfrângerea tancurilor și vehiculelor blindate moderne".

Forțele sale armate au folosit uraniu sărăcit în proiectilele sale perforante pentru blindate timp de decenii și este o componentă standard.

"Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze, a adăugat purtătorul de cuvânt. ”Cercetările au indicat că riscurile pentru mediu și sănătate cauzate de munițiile cu uraniu sărăcit sunt probabil scăzute“, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Guvernul britanic a declarat anterior că ar fi „greșit să refuzăm forțelor noastre armate o capacitate legitimă și eficientă, cum ar fi munițiile cu uraniu sărăcit, "care le poate ajuta să își atingă obiectivele cât mai rapid și mai sigur posibil".

Gloanțele din metal greu sunt cu 70 la sută mai dense decât plumbul și se ascut singure la impactul cu blindajul. De asemenea, ele permit forțelor să angajeze inamicii la distanțe mai mari, a evaluat guvernul.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că utilizarea munițiilor cu uraniu sărăcit a adus „condiții grave de sănătate“, în declarații raportate de presa de stat rusă.

Implicațiile pentru sănătate și mediu ale munițiilor cu uraniu sărăcit atrag concluzii mixte.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că uraniul sărăcit este „considerabil mai puțin radioactiv decât uraniul natural“ și că există riscul ca oamenii să dezvolte cancer în urma expunerii la radiațiile emise de uraniul natural și sărăcit.

Cu toate acestea, agenția a precizat că există o „lipsă de dovezi privind un risc clar de cancer în studiile efectuate pe parcursul mai multor decenii“ pentru munițiile cu uraniu sărăcit.

Alte studii, inclusiv cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, au afirmat că consecințele asupra sănătății depind de natura expunerii la proiectilele cu uraniu sărăcit. Un studiu realizat de British Medical Journal și publicat în 2021 a constatat că există „posibile asocieri între expunerea la uraniu sărăcit și rezultatele negative asupra sănătății“ pentru cetățenii irakieni expuși la uraniu sărăcit în timpul Războiului din Golf și al războiului din Irak.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite