Donald Trump, invitat la Budapesta pentru a revigora campania de realegere a lui Viktor Orbán

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Un centru de reflecţie apropiat de guvernul premierului maghiar Viktor Orbán l-a invitat pe fostul preşedinte american Donald Trump la Budapesta, un gest menit să-i revigoreze campania de realegere, relatează The Guardian.

Think-tankul de dreapta „Centre for Fundamental Rights” l-a invitat pe Donald Trump la Budapesta, a dezvăluit sub anonimat o sursă guvernamentală. Probabil invitaţia se referă la Conferinţa Acţiunii Politice Conservatoare ce se va ţine între 25 şi 26 martie la Budapesta, relatează publicaţia britanică.

„Membri ai Fidesz şi-ar dori să-l aibă pe Trump în vizită la Budapesta în martie”, a spus această sursă, precizând că nu au primit încă un răspuns la invitaţie.

„Aceste vizite au o influenţă enormă în comunitatea conservatoare din Ungaria, întrucât îl văd pe Trump ca pe o emblemă, o persoană care şi-a petrecut preşedinţia în mijlocul unor intemperii”, a dezvăluit o sursă apropiată de Fidesz.

Orbán l-a susţinut pe Trump încă din timpul primei sale campanii din  2016, şi l-a sprjinit din nou public cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2020. Cei doi au vorbit la telefon în ianuarie, iar Trump i-a întors favoarea, susţinându-l public pe Orbán în vederea alegerilor din 3 aprilie în care premierul maghiar are împotrivă opoziţia unită. O vizită în persoană a fostului preşedinte american ar fi un impuls major al campaniei de realegere a lui Viktor Orban, care se află la putere de 12 ani.

Miklos Szanthó, directorul Centrului pentru Drepturi Fundamentale, a declarat agenţiei de presă ungare MTI că la conferinţă vor participa o serie de senatori americani, dar şi Santiago Abascal, liderul partidului Vox din Spania şi fiul lui Jair Bolsonaro, Eduardo.

Fidesz speră că Trump se va alătura lui Orbán în calitate de vorbitor principal al evenimentului, a declarat sursa guvernamentală maghiară.

„Conform planurilor noastre, o serie de americani cunoscuţi vor participa la CPAC Ungaria , între care politicieni, gânditori proeminenţi şi lideri de opinie de dreapta. Suntem siguri că toate informaţiile noi despre oaspeţi şi vorbitori vor ajunge la voi în timp util”, a spus Szanthó.

Thinktank-ul îşi propune să fie „un contrabalans faţă de fundamentalismul cu privire la drepturile omului şi corectitudinii politice de azi”, fiind cunoscut pentru că reflectă opinia guvernului şi produce videoclipuri de propagandă. Potrivit cercetării publicaţiei maghiare de investigaţie, Átlátszó, aproape tot bugetul acestuia este asigurat de granturi finanţate din fonduri publice.

Trump şi Orbán s-au întâlnit la Casa Albă în 2019. Cu acest prilej Trump a remarcat: „Sunteţi respectat în toată Europa. Probabil sunteţi un pic ca mine, oarecum controversat, dar asta e în regulă”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite