De la rachete la tancuri: cum a înarmat Vestul Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când Rusia a invadat Ucraina Occidentul a livrat Kievului arme din în ce mai puternice cu ajutorul cărora Kievul să-și apere teritoriul și eventual să recapete terenul pierdut, relatează AFP.

Ucraina a primit arme cu potențial de a schimba cursul războiului FOTO Arhivă
Ucraina a primit arme cu potențial de a schimba cursul războiului FOTO Arhivă

Săptămâna aceasta, Germania a confirmat că a livrat Kievului 18 tancuri Leopard. Totodată, tancurile Challenger promise de Marea Britanie au ajuns în Ucraina.

La începutul acestei luni, Polonia a anunțat că intenționează să trimită Ucrainei avioane de luptă MiG-29 din epoca sovietică.

AFP face o analiză a modului în care a evoluat tipul de armament furnizat Kievului, în concordanță cu modificările în tacticile Rusiei.

Faza 1: arme defensive

Occidentul a început livrările de arme către aliatul său imediat ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei, la 24 februarie 2022.

În prima lună, Ucraina a primit peste 40.000 de arme de calibru mic și armament ușor (pistoale, puști, mitraliere), 17.000 de rachete antiaeriene lansate de pe umăr (Manpad), precum și 25.000 de căști și 30.000 de veste antiglonț, potrivit Institutului Kiel din Germania, care monitorizează armele promise și livrate Ucrainei.

Faza 2: lupte de artilerie

După ce a fost respinsă de la periferia Kievului și din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, armata rusă și-a redus ofensiva pentru a se concentra asupra estului și sudului țării.

În condițiile în care o bătălie majoră se anunța pentru regiunea Donbas din est, Occidentul a început să livreze piese de artilerie. Acestea au permis Ucrainei să lovească în spatele liniilor inamice, distrugând stocurile de muniție și perturbând liniile de aprovizionare rusești.

În iunie, SUA au fost de acord să trimită rachetele HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) cu rază lungă de acțiune, pe care Ucraina le-a folosit pentru a trece la ofensivă, alungându-i pe ruși din orașul ocupat Herson.

În toamnă, fuseseră deja livrate 321 de obuziere, 49 de lansatoare multiple de rachete, 24 de elicoptere de atac, peste 1 000 de drone americane și 280 de tancuri de fabricație sovietică, care au fost trimise în principal de Polonia, vecina Ucrainei.

Faza 3: apărarea antirachetă

Pe tot parcursul toamnei, Rusia a bombardat în mod repetat cu rachete orașele din Ucraina  și, ulterior, cu drone sinucigașe, în încercarea de a distruge infrastructura energetică a Ucrainei și a submina moralul populației.

Pentru a contracara noua amenințare, Kievul a cerut sisteme de apărare antirachetă.

În decembrie, Washingtonul a fost de acord să-i livreze bateria de rachete Patriot, considerată drept unul dintre cele mai bune sisteme de apărare aeriană din lume.

Faza 4: tancuri și avioane de luptă

În cursul iernii, frontul estic s-a împotmolit într-un război brutal de tranșee, Ucraina luptând cu toate forțele pentru a apăra orașul Bahmut din regiunea Donețk.

Apelurile lui Volodomir Zelenski către Occident de a trimite tancuri de ultimă generație, astfel încât Kievul să poată trece din nou la ofensivă, au fost ascultate în ianuarie.

Săptămâna aceasta, Germania a confirmat că a livrat 18 dintre puternicele sale tancuri Leopard, iar Kievul a confirmat că a primit și primele tancuri Challenger de la Marea Britanie.

La rândul lor, Statele Unite au promis 31 de tancuri Abrams, dar au anunțat că nu le pot livra înainte de toamnă.

Luna trecută, SUA au declarat că vor trimite, de asemenea, bombe de precizie propulsate de rachete care aproape ar dubla raza de atac a Kievului împotriva rușilor.

Rusia a declarat marți că a doborât una dintre bombele cu diametru mic lansate de la sol (GLSDB), care au o rază de acțiune de până la 150 de kilometri, aproape de două ori mai mare decât cea a HIMARS.

Cele două părți combatante sunt angajate și într-o bătălie pentru supremație aeriană.

La începutul acestei luni, Polonia anunța că intenționează să trimită în Ucraina avioane de luptă MiG-29 din epoca sovietică. A doua zi, Slovacia a declarat că îi va urma exemplul.

Ce spune Zelenski

„Avem parte de decizii grozave în legătură cu sistemele Patriot, dar nu le avem în realitate", a spus el, într-un interviu recent pentru AP.

Începând din ianuarie, soldații ucraineni au fost instruiți în SUA cu privire la modul de utilizare a sistemului Patriot, dar acesta nu a fost încă trimis în Ucraina.

Ucraina are nevoie de 20 de baterii Patriot pentru a se proteja împotriva rachetelor rusești, și chiar și așa s-ar putea să nu fie suficient "deoarece nicio țară din lume nu a fost atacată cu atât de multe rachete balistice", a explicat Zelenski.

Zelenski a adăugat că Ucraina a primit deja de la o națiune europeană un sistem de apărare antiaeriană, dar acesta nu a funcționat și "a trebuit să îl schimbe din nou și din nou". El nu a numit țara respectivă.

Zelenski a reiterat, de asemenea, cererea pe care o face de mult timp în privința trimiterii de avioane de luptă, subliniind că „încă nu avem nimic când vine vorba de avioane de război moderne”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite