De ce Europa este suprareprezentată în conclavul cardinalilor, deși cei mai mulți credincioși vin din altă parte
0În timp ce Bătrânul Continent își pierde încet dar sigur supremația demografică în lumea catolică, influența sa în alegerile de la vârful Bisericii rămâne disproporționat de mare. Cu toate că Europa nu mai este centrul de greutate al credinței catolice, ea continuă să domine conclavul care urmează să aleagă următorul Suveran Pontif, relatează politico.eu.

Din cei 133 de cardinali cu drept de vot reuniți în Capela Sixtină, 52 — adică aproximativ 40% — provin din Europa. Este o pondere uriașă, dacă ne gândim că doar o cincime din catolicii lumii mai trăiesc pe acest continent.
Papa Francisc, primul papă din afara Europei după mai bine de un mileniu, a încercat să reechilibreze această disproporție. Dintre cardinalii participanți la conclav, aproape 90% dintre cei din Africa, Asia și America Latină au fost numiți de el. În schimb, doar 77% dintre europeni și 70% dintre nord-americani au fost alegerile sale. Chiar și așa, majoritatea cardinalilor desemnați de Francisc sunt tot europeni. Iar grupul cel mai numeros rămâne cel italian, cu 17 membri. Statele Unite urmează, cu 10 cardinali.
Europa are de trei ori mai mulți cardinali cu drept de vot decât Africa
Dacă alegerile s-ar fi ținut un an mai târziu, tabloul ar fi fost și mai puțin european. Nouă dintre cei 52 de cardinali europeni vor împlini curând vârsta de 80 de ani, prag peste care își pierd dreptul de vot.
Se vorbește adesea despre universalitatea Bisericii Catolice, dar conclavul pare să nu reflecte această realitate. În timp ce catolicismul scade vizibil în Europa — cu un număr tot mai mic de botezuri și tot mai mulți oameni care cer să fie șterși din registrele bisericești, cum e cazul în Belgia sau Germania — în Africa și Asia cifrele cresc. Africa, de pildă, are cea mai mare rată de creștere a numărului de catolici, datorită unor țări precum Congo, Nigeria sau Kenya.
Totuși, Europa are de trei ori mai mulți cardinali cu drept de vot decât Africa, în ciuda faptului că cele două continente găzduiesc un număr relativ apropiat de credincioși.
Situația din Asia este și ea relevantă: deși catolicii reprezintă doar o mică parte din populația totală, continentul însumează 11% din credincioșii catolici la nivel global, iar numărul lor este în creștere.
America Latină rămâne bastionul numeric al catolicismului, sprijinită în principal de Brazilia. Cu toate acestea, și acolo se vede un decalaj: cardinalii sud-americani sunt, ca și africanii, depășiți numeric de europeni, în proporție de 3 la 1.
Conclavul care urmează nu va decide doar cine urcă pe tronul Sfântului Petru, ci și direcția ideologică a Bisericii — între tendințele reformatoare și tradiționalismul tot mai vocal. Însă până una-alta, alegerea va fi făcută, din nou, mai ales de europeni.