Video Noul Papă este Robert Prevost, primul suveran pontif american

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Papă, Robert Prevost, este primul pontif american - și va purta numele de Papa Leon. Prevost, în vârstă de 69 de ani, a ieșit pe balconul de la Vatican în aplauzele miilor de oameni adunați în Piața Sfântul Petru, îmbrăcat în hainele sale papale.

papa balcon jpg

A existat un moment de tăcere uluitor când a fost anunțat numele americanului Robert Francis Prevost, luând numele de Leon XIV.

Scandări de „Leon, Leon” au răsunat prin mulțime, care părea încă șocată, mulți exclamând „Un american?”.

În mod tradițional, cardinalii au evitat alegerea unui Papă dintr-o superputere, iar vestea a venit în urma unui raport conform căruia președintele SUA a donat 14 milioane de dolari Vaticanului.

vatican jpg

Încă nu știm cine a fost selectat, dar va deveni clar când vor apărea pe balconul Capelei Sixtine, probabil în decurs de o oră.

Noul papă tocmai a ieșit pe balconul cu vedere la Piața Sfântul Petru, îmbrăcat în hainele sale papale.

A existat un moment de tăcere uluitor când a fost anunțat numele americanului Robert Francis Prevost, luând numele de Leon XIV.

Scandări de „Leon, Leon” au răsunat prin mulțime, care părea încă șocată, mulți exclamând „Un american?”.

În mod tradițional, cardinalii au evitat alegerea unui Papă dintr-o superputere, iar vestea a venit în urma unui raport conform căruia președintele SUA a donat 14 milioane de dolari Vaticanului.

UPDATE 20:05 Reacții ale cardinalilor

Cardinalii mai în vârstă care nu au participat la conclav se grăbesc să iasă în piață. Acești cardinali s-au aliniat în timp ce fanfarele militare interpretau imnurile naționale italiene și ale Sfântului Scaun.

În mulțime au fost zăriți cardinalii americani Sean O'Malley și Donald Wuerl, ambii având peste 80 de ani și care nu au votat.

Va apărea în curând un cardinal care „va proclama un nou papă al Romei și al lumii”.

Este o emoție incredibilă - mulțimea strigă „aleluia!”.

UPDATE 19.50 Garda Elvețiană se plimbă prin mulțime la Vatican. Mulțimea scandează „Viva Papa”

O fanfară îmbrăcată în haine albastru închis, cântă muzică în timp ce se plimbă prin mulțime la Vatican.

Alături de de aceasta merg Gărzile Elvețiene, îmbrăcate în uniforma lor cu dungi albastre și galbene.

Oamenii din mulțime aplaudă și țin telefoanele în mână pentru a surprinde priveliștea. Mulțimea adunată scandează „Viva papa!” și stă cu ochii pe balconul de la Vatican.

UPDATE 19:28 Mii de omeni așteaptă ieșirea la balcon a noului Papă

Au răsunat urale sălbatice, iar steagul Union Jack a putut fi văzut fluturat în timp ce mii de oameni se grăbeau spre Piața Sfântul Petru pentru a vedea cine va fi noul papă.

Oficialii au estimat că o mulțime de peste 50.000 de persoane se adunase în așteptarea evenimentului, dar pe măsură ce vestea s-a răspândit, alte sute s-au adunat pe Via della Conciliazione spre Bazilica Sf. Petru.

Acum, că a fost ales un nou papă, următorii pași se vor întâmpla destul de repede.

În decurs de o oră, următorul suveran pontif va apărea pe balconul cu vedere la Piața Sfântul Petru, unde s-au adunat deja mii de oameni.

Apoi va fi condus într-o cameră mică de lângă Capela Sixtină pentru a-și îmbrăca robele papale albe.

Cardinalul senior va confirma votul spunând „Habemus Papam” - care înseamnă în latină „avem un Papă”.

Noul pontif va fi apoi prezentat folosind numele papal ales de el.

UPDATE 19:21 Ce se întâmplă acum?

Fum alb a fost văzut ieșind din coșul de fum al Capelei Sixtine, ceea ce înseamnă că a fost ales un nou papă. Oamenii sar în sus de bucurie, unii se roagă. Un cuplu din Grecia spune că este o „experiență unică în viață”, adăugând că vor aștepta să-l vadă pe noul papă apărând la balcon.

Clopotele bat atât de tare încât reverberează în piață, în timp ce oamenii aclamă și țipă de bucurie.

După ce cardinalii electori au ales un nou papă, lucrurile se vor mișca destul de repede.

Noul pontif va apărea în mod normal pe balconul cu vedere la Piața Sfântul Petru în următoarea oră.

Noul papă este condus acum într-o cameră mică lângă Capela Sixtină, unde va îmbrăca robele papale albe.

Cardinalul senior va confirma în curând decizia cu cuvintele „Habemus Papam” - în latină „avem un Papă” - și îl va prezenta pe noul pontif folosind numele papal ales de acesta.

Cardinalii au revenit joi în Capela Sixtină pentru a doua zi a conclavului, după ce prima rundă de vot nu a dus la alegerea unui nou papă, semnalată de fumul negru ieșit, miercuri seară, din coșul capelei. Cei 133 de cardinali electori, provenind din 70 de țări, continuă procesul de votare sub strictă izolare, fără acces la telefoane sau comunicații externe, într-un efort de a desemna succesorul Papei Francisc. Pentru alegerea noului pontif este necesară o majoritate de două treimi, adică 89 de voturi. 

133 de cardinali catolici vor alege noul papa/FOTO:X
133 de cardinali catolici vor alege noul papa/FOTO:X

Transmisia video în direct a coșului de fum de deasupra Capelei Sixtine. Odată ce un nou papă este ales, pe coș va ieși fumul alb pentru a-l anunța pe noul lider al Bisericii Catolice. Fumul negru indică faptul că nu a fost atinsă o majoritate de două treimi.

UPDATE 17.04 Este adjunctul Papei Francisc în pericol să piardă sprijinul pentru a-i succeda?

Experții Vaticanului sugerează că Pietro Parolin ar putea să nu aibă suficient sprijin pentru a fi următorul papă dacă alegerile nu se vor decide în următoarele runde de scrutin.

Pietro Parolin profimedia 0989531005 jpg

Parolin este favoritul caselor de pariuri pentru a-l succeda pe Papă Francisc și este văzut ca un candidat pentru continuitate, având în vedere că a fost secretarul său de stat, practic adjunctul său.

Gian Guido Vecchi, jurnalist al Vaticanului de la Corriere Della Sera, a spus: ”dacă nu va exista fum alb până în seara asta sau cel târziu vineri dimineață, înseamnă că favoritul Pietro Parolin nu a reușit să obțină voturile de care are nevoie. Ar fi un exemplu clasic al celebrei zicale de la Roma „Cine intră într-un conclav ca Papă iese cardinal” și, dacă se întâmplă asta vineri, cred că atunci am putea avea parte de o surpriză”.

Vecchi a spus că ar putea apărea un candidat surpriză precum Francisc însuși dacă alegerile continuă și după vineri.

UPDATE 16. 58 Votarea se va relua în această după-amiază

Cardinalii se vor întoarce la Capela Sixtină pentru a relua votul în această după-amiază, după pauza de prânz.

Două voturi ar putea avea loc astăzi, în sesiunea care se desfășoară între orele 18:30 și 20:00.

Dacă primul vot are succes, am putea vedea fum alb în jurul orei 18:30.

Dacă nu va fi ales niciun papă, mulțimile vor aștepta să vadă dacă fumul este negru sau alb după al doilea, care ar fi al cincilea în total.

UPDATE 15:36 Cine ar putea fi următorul papă?

Mulți candidați sunt considerați succesori ai Papei Francisc pentru conducerea Bisericii Catolice. Iată o scurtă prezentare a unora dintre principalii concurenți:

-Cardinalul Pietro Parolin a fost secretarul de stat al Vaticanului în timpul Papei Francisc, devenind astfel consilierul principal al Papei.

-Peter Kodwo Appiah Turkson, primul ghanez numit cardinal sub Papa Ioan Paul al II-lea în 2003, a fost desemnat favorit de casele de pariuri înainte de votul din 2013, când Francisc a fost ales în schimb.

-Cardinalul Fridolin Ambongo Besungu este un alt candidat important, originar din Republica Democrată Congo (RDC), unde este arhiepiscop de Kinshasa de șapte ani.

- Cardinalul Luis Antonio Gokim Tagle este considerat o posibilă alegere. Biserica Catolică este foarte influentă în țara sa natală, Filipine, unde aproximativ 80% din populație este catolică.

-Cardinalii Robert Prevost și Joseph Tobin au fost, de asemenea, menționați de numeroase ori ca potențiali succesori. Oricare dintre ei ar putea deveni primul papă din SUA.

UPDATE 14.29 Oamenii au părăsit Piața Sfântul Petru pentru a se întoarce pentru fumul de după-amiază

Un vuiet înăbușit s-a ridicat din piață imediat ce norul negru de fum s-a ridicat, iar apoi oamenii au ieșit piață, deoarece nu se mai așteaptă fum până cel puțin după ora 16:00, ora locală (17:00 ora României).

Un preot portughez pe nume Pedro Manuel a declarat BBC că experiența așteptării fumului este „o experiență a speranței”.

„Știm că vom avea un papă. Trebuie doar să le dăm cardinalilor timp să-l aleagă pe cel potrivit, dar se va întâmpla”, spune el, sprijinindu-se mulțumit de o baricadă în mijlocul însoritei Piețe Sfântul Petru.

„Toți, când îl vom vedea în sfârșit pe bărbatul în alb la balcon, vom fi fericiți pentru că va fi noul nostru Papa. Dacă vine de aici sau de acolo, nu contează”, adaugă el cu un zâmbet larg.

„Singurul lucru care contează cu adevărat este că este un prieten al lui Isus Hristos.”

UPDATE 13.03 Pâlcuri de fum negru emană din cosul de pe acoperișul Capelei Sixtine din Vatican, așa că putem spune cu siguranță că nu există încă un nou papă.

UPDATE 11:28 De ce Europa este suprareprezentată în conclavul cardinalilor, deși cei mai multți credincioșii vin din altă parte

În timp ce Bătrânul Continent își pierde încet dar sigur supremația demografică în lumea catolică, influența sa în alegerile de la vârful Bisericii rămâne disproporționat de mare. Cu toate că Europa nu mai este centrul de greutate al credinței catolice, ea continuă să domine conclavul care urmează să aleagă următorul Suveran Pontif, relatează politico.eu.

UPDATE 10:13 Cardinalul stabilit în Australia este cel mai tânăr din conclav are 45 de ani

Majoritatea cardinalilor care votează în conclav au între 60 și 70 de ani, dar cel mai tânăr are doar 45 de ani.

Mikola Biciok este un episcop de origine ucraineană stabilit în Melbourne și cel mai înalt oficial catolic din Australia după ce Papa Francisc l-a făcut cardinal în octombrie anul trecut.

El este, de asemenea, primul australian care a fost numit cardinal de la George Pell, care a murit în 2023.

Biciok s-a născut în orașul Ternopil din vestul Ucrainei și s-a mutat în Australia în 2020, după ce Papa Francisc l-a făcut episcop al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene din Melbourne.

Înainte de începerea conclavului, Biciok a cerut rugăciuni pentru el și cardinali „pentru ca Duhul Sfânt să ne călăuzească într-un mod special în alegerea viitorului pontif”.

UPDATE 9:12. Istoricul papal crede că decizia ar putea avea loc sâmbătă

Într-o intervenție radiofonică BBC, istoricul papal Rebecca Rist a declarat că se așteaptă ca cei 133 de cardinal să ia o decizie până sâmbătă.

„Cred că biserica își dă seama în acest moment că trebuie să aducă oamenii împreună, că nu vrea ca biserica să pară divizată”, spune Rist, profesor de istorie medievală la Universitatea din Reading.

„Deci, bănuiesc că vom avea o decizie până sâmbătă.”

UPDATE 9:09 Ce se întâmplă astăzi?

Cardinalii vor lua micul dejun în jurul orei 06:30 apoi vor participa la slujbă.

Voturile sunt programate pe tot parcursul zilei - două dimineața, două după-amiaza târziu.

Primul tur de scrutin va avea loc la ora 10:30 (11.30 ora României), urmat de un altul la ora 12:00 (13.00).

Cardinalii vor lua prânzul, urmat de încă două voturi în jurul orelor 17:30 (18:30 ) și 19:00 (20:00 ).

Totuși, nu există întotdeauna fum pentru fiecare dintre cele patru voturi. La primele voturi, dimineața și după-amiaza, există doar fum alb dacă este ales un nou papă. În caz contrar, există doar două rafale de fum - la sfârșitul dimineții și la sfârșitul sesiunii de seară.

UPDATE 8:49 Mii de oameni așteaptă în continuare în Piața Sfântul Petru

Cardinalii se reunesc în jurul orei 10, după ce vor lua micul dejun și vor participa la Liturghie.

Nu au voie să comunice cu lumea exterioară până la alegerea unui nou papă.

UPDATE 22.15 Fum negru

Fumul negru a semnalat încheierea primei zile a conclavului la ora 21:00, la câteva ore după ce ușile Capelei Sixtine au fost închise cu cuvintele „Extra omnes”, adică „Toată lumea afară”.

UPDATE 20.00 Mulți credincioși, turiști, curioși și presă din întreaga lume sunt adunați la această oră în Piața Sfântul Petru, așteptând primul fum

Pe măsură ce soarele începe să apună în spatele Bazilicii Sfântul Petru, piața devine aglomerată. Este o agitație neliniștită. Toată lumea are ochii și telefoanele ațintite asupra coșului de fum.

Pentru lumea exterioară, fumul care iese din coșul de fum al capelei, atunci când buletinele de vot sunt arse după fiecare rundă de vot, reprezintă singura informație despre ce se întâmplă în interior. Fumul negru semnalează eșecul.

Fumul alb înseamnă că a fost ales un nou Papă. Noul pontif apare de obicei pe balconul cu vedere la Piața Sfântul Petru în decurs de o oră de la alegerea sa.

Cardinalul superior confirmă decizia cu cuvintele „Habemus Papam” - în latină „avem un Papă” - și îl prezintă pe noul pontif folosind numele papal ales de acesta, care s-ar putea să nu fie numele său original.

De exemplu, Papa Francisc s-a născut Jorge Mario Bergoglio, dar și-a ales numele papal pentru a-l onora pe Sfântul Francisc de Assisi.

UPDATE 19:02 Cardinalii responsabili de alegerea unui nou papă sunt închiși în Capela Sixtină pentru a începe votul secret.

Înainte de închiderea ușilor, cardinalii au depus un jurământ prin care au promis să păstreze secrete toate aspectele legate de vot și că oricine va fi ales își va îndeplini cu fidelitate rolul.

Acum nu vor mai avea nicio comunicare cu lumea exterioară până când nu va fi ales un nou papă, ceea ce înseamnă că conclavul a început oficial.

După primul vot de astăzi, va ieși fum pe coșul capelei - fumul negru înseamnă că mâine vor avea loc alte voturi, iar cel alb înseamnă că există un nou papă.

UPDATE 17.45 Cardinalii electori se îndreaptă în procesiune spre Capela Sixtină

Aici va începe oficial în curând conclavul pentru alegerea celui de-al 267-lea Papă. După ce au părăsit Casa Santa Marta, cardinalii au ajuns la Capela Paulină pentru un ultim moment de rugăciune în fața celorlalți. De aici s-au îndreaptat spre Capela Sixtină. Totul este pregătit pentru conclavul care va alege cel de-al 267-lea Papă din istoria Bisericii .

Odată ce au intrat în capelă, nu vor mai avea nicio comunicare cu lumea exterioară până când nu va fi ales un nou papă - aceasta marchează începutul conclavului.

Primul vot ar urma să aibă loc jurul orei 19:00. După primul vot de astăzi va ieși fum din coșul Capelei Sixtine – fumul negru înseamnă că mâine vor avea loc alte voturi, iar cel alb înseamnă că există un nou papă.

UPDATE: 16:01 O controversă neașteptată tulbură liniștea solemnă a Sfântului Scaun

Un cardinal african susține că nu a fost invitat la Conclavul papal, deși este eligibil

Cu puțin timp înainte de începerea conclavului de la Vatican, menit să aleagă succesorul Papei Francisc, o controversă neașteptată tulbură liniștea solemnă a Sfântului Scaun: cardinalul kenyan John Njue afirmă că nu a fost invitat la procesul electoral, deși este eligibil să participe, iar Vaticanul susține contrariul, invocând „motive medicale”.

UPDATE 13.57 Campanie discretă pentru noul Papă

Campanie discretă pentru următorul Papă. Un dosar cu profiluri ale cardinalilor circulă înaintea conclavului

Înainte ca cei 133 de cardinali electori să fie izolați de lume, miercuri, în Capela Sixtină, pentru a începe conclavul ce va decide succesorul Papei Francisc, în jurul lor se conturează o mișcare subtilă menită să le influențeze opțiunile. Un volum amplu, intitulat Raportul Colegiului Cardinalilor, le-a fost pus la dispoziție în ultimele zile, cuprinzând profiluri detaliate ale principalilor candidați papabili.

UPDATE 12.43 Un apel puternic

Cardinalul care a oficiat Liturghia dinaintea Conclavului, Giovanni Battista Re, și-a îndemnat colegii să aleagă un lider care să poată îndruma Biserica Catolică în ceea ce el numește o perioadă „dificilă și complexă”.

„Acesta este un apel puternic la menținerea unității Bisericii... o unitate care nu înseamnă uniformitate, ci o comuniune fermă și profundă în diversitate”, a spus el în timpul Liturghiei.

Re, care are 91 de ani, este prea în vârstă pentru a vota în Conclav. Alegătorii trebuie să aibă sub 80 de ani.

El a subliniat că votul a fost de o „importanță excepțională” și că cardinalii trebuie să lase deoparte „orice considerație personală”.

În această după-amiază, cardinalii vor merge pe jos la Capela Sixtină pentru a-și exprima votul sub faimoasele fresce renascentiste.

Odată ce cardinalii vor intra în capelă, în jurul orei locale 17:30, nu vor mai avea nicio comunicare cu lumea exterioară până la alegerea unui nou Papă.

Aceasta marchează începutul conclavului - care provine din latină pentru „cum clave”, sau „încuiat cu cheie”.

Ei vor lua loc în jurul unor mese acoperite cu feţe de masă din satin bej şi roşu, înainte de a vota sub celebra frescă a Judecăţii de Apoi a lui Michelangelo. Prelaţii vor scrie numele preferat pe buletinul de vot, sub cuvintele „Eligo in Summum Pontificem”, care în latină înseamnă „Îl aleg pe Suveranul Pontif”. Buletinul de vot împăturit va fi apoi aşezat pe o tavă de argint şi introdus în urnă.

După primul vot de astăzi, va ieși fum pe coșul Capelei Sixtine – fumul negru înseamnă că mâine vor avea loc noi voturi, iar cel alb înseamnă că avem un nou papă.

Oamenii s-au îndreptat spre Bazilica Sfântul Petru pentru a participa la o slujbă specială în această dimineață, pentru a se ruga pentru cei 133 de cardinali care trebuie să decidă cine va fi ales cel de-al 267-lea Papă.

Acesta este, probabil, unul dintre cele mai importante conclavuri din ultimele sute de ani - deoarece oricine va deveni noul pontif trebuie să decidă dacă va continua moștenirea Papei Francisc sau va duce Biserica și cei 1,4 miliarde de catolici ai săi într-o direcție diferită.

Marţi dimineaţa, cardinalii, electori (cu vârsta sub 80 de ani) sau nu, s-au reunit pentru ultima reuniune pregătitoare, evitând microfoanele şi camerele de luat vederi ale celor aproximativ o sută de jurnalişti din numeroase ţări, semn al mediatizării globale a evenimentului. La finalul reuniunii, ei au lansat un apel pentru „o pace dreaptă şi durabilă” în Ucraina, Orientul Mijlociu şi „în atâtea alte părţi ale lumii”, potrivit serviciului de presă al Vaticanului.

Înainte ca uşile Capelei Sixtine să se închidă miercuri după-amiază, cardinalii vor jura să păstreze secretul absolut, sub pedeapsa excomunicării. Le va fi interzis să comunice cu lumea exterioară până când vor alege un nou papă.

Vaticanul a anunţat că va întrerupe reţeaua telefonică în interiorul micului oraş-stat miercuri, de la ora locală 15:00 (16:00 ora României) până la alegerea noului papă, dar nu şi în Piaţa Sfântul Petru, unde credincioşii se vor aduna în număr mare.

În fiecare zi au loc două runde de vot, una dimineaţa şi una după-amiaza. La sfârşitul fiecărei sesiuni de vot, din coşul de fum instalat deasupra Capelei Sixtine iese fum – dacă este negru, înseamnă că votul nu a dus la nicio decizie, dacă este alb, înseamnă că a fost ales un nou papă. Dacă alegerile se prelungesc, cardinalii îşi vor lua o zi liberă pentru reflecţie după trei zile întregi de vot.

Acesta este, probabil, unul dintre cele mai importante conclavuri din ultimele sute de ani - deoarece oricine va deveni noul pontif trebuie să decidă dacă va continua moștenirea Papei Francisc sau va duce Biserica și cei 1,4 miliarde de catolici ai săi într-o direcție diferită. Marţi dimineaţa, cardinalii, electori (cu vârsta sub 80 de ani) sau nu, s-au reunit pentru ultima reuniune pregătitoare, evitând microfoanele şi camerele de luat vederi ale celor aproximativ o sută de jurnalişti din numeroase ţări, semn al mediatizării globale a evenimentului.

La finalul reuniunii, ei au lansat un apel pentru „o pace dreaptă şi durabilă” în Ucraina, Orientul Mijlociu şi „în atâtea alte părţi ale lumii”, potrivit serviciului de presă al Vaticanului. Înainte ca uşile Capelei Sixtine să se închidă miercuri după-amiază, cardinalii vor jura să păstreze secretul absolut, sub pedeapsa excomunicării.

Le va fi interzis să comunice cu lumea exterioară până când vor alege un nou papă.Vaticanul a anunţat că va întrerupe reţeaua telefonică în interiorul micului oraş-stat miercuri, de la ora locală 15:00 (16:00 ora României) până la alegerea noului papă, dar nu şi în Piaţa Sfântul Petru, unde credincioşii se vor aduna în număr mare.Vaticanul a anunţat că va întrerupe reţeaua telefonică în interiorul micului oraş-stat miercuri, de la ora locală 15:00 (16:00 ora României) până la alegerea noului papă, dar nu şi în Piaţa Sfântul Petru, unde credincioşii se vor aduna în număr mare. În fiecare zi au loc două runde de vot, una dimineaţa şi una după-amiaza.

La sfârşitul fiecărei sesiuni de vot, din coşul de fum instalat deasupra Capelei Sixtine iese fum – dacă este negru, înseamnă că votul nu a dus la nicio decizie, dacă este alb, înseamnă că a fost ales un nou papă.

Dacă alegerile se prelungesc, cardinalii îşi vor lua o zi liberă pentru reflecţie după trei zile întregi de vot.Un lucru asupra căruia cardinalii au părut să fie de acord în perioada premergătoare conclavului a fost necesitatea ca noul papă să fie capabil „să fie o punte şi un ghid pentru o umanitate dezorientată, marcată de criza ordinii mondiale”, reafirmându-şi în acelaşi timp angajamentul de a-l „sprijini pe noul papă”, a declarat luni un oficial de la Vatican în timpul unei conferinţe de presă.

Repere orare ale evenimentului

-În jurul orei locale 07:00, cardinalii au început să se mute în camerele din Sanctae Marthae, o pensiune din Vatican (unii s-au mutat de marți).

-La ora 10:00, s-au adunat în Bazilica Sfântul Petru pentru o Liturghie.

-La ora 16:45 cardinalii vor începe o procesiune de la Capela Paulină la Capela Sixtină.

-În jurul orei 17:30, toți, cu excepția electorilor, trebuie să părăsească Capela Sixtină - momentul în care este pronunțat cuvântul „extra omnes” marchează începutul izolării cardinalilor și începutul conclavului.

-În jurul orei 18:00 , după prima rundă de scrutin se eliberează o dâră de fum

-Începând de joi dimineață - dacă un nou papă nu este anunțat miercuri - cardinalii vor lua micul dejun de la ora 06:30 înainte de Liturghia de la ora 08:15 , înainte de programarea a două runde de voturi.

Conclavul în cifre: Cine alege următorul papă?

Cardinalii joacă un rol central în alegerea papală, cunoscută sub numele de conclav. În prezent, există 252 de cardinali catolici, dar doar 133 vor vota pentru un nou papă, deoarece aceștia trebuie să aibă sub 80 de ani pentru a participa. Iată o defalcare a numărului de cardinali pe continente:

Europa : 114

Asia: 37

America de Sud: 32

Africa: 29

America de Nord: 28

America Centrală : 8

Oceania: 4

Cel mai tânăr membru al Colegiului Cardinalilor este episcopul de Melbourne, născut în Ucraina, Mykola Bychok, în vârstă de 45 de ani. Cel mai în vârstă este Angelo Acerbi, în vârstă de 99 de ani, un veteran al serviciului diplomatic al Vaticanului.

Am putea avea un nou papă în seara asta?

Tehnic vorbind, da. Dar este foarte puțin probabil.

Nu există reguli care să interzică alegerea Papei la primul scrutin, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat de secole.

Primul tur de scrutin este însă foarte important, deoarece alegerile sunt un joc de numere: este necesară o majoritate de două treimi pentru a alege un nou papă, așa că și cardinalii vor trebui să se concentreze pe candidații cu un anumit nivel de sprijin.

Primele - sau primele câteva - voturi vor indica cine ar putea deveni un potențial candidat capabil să creeze suficient consens în rândul cardinalilor electori.

Dacă votul de astăzi nu va duce la alegerea unui nou papă, cardinalii se vor întoarce la pensiunea Casa Santa Marta pentru cină.

Apoi, în marja procesului de votare, au loc discuții despre pe cine să susțină.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite