David Cameron, gazda unui eveniment secret de strângere de fonduri cu invitaţi controversaţi

0
0

Premierul britanic David Cameron este în centrul unui scandal de proporţii, după ce jurnaliştii au dezvăluit că şeful guvernului britanic a organizat un eveniment de strângere de bani unde a stat la masă cu mai mulţi milionari controversaţi, cum ar fi patronul unui club de striptease şi partenerul de judo al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Biroul de Jurnalism de Investigaţie din Marea Britanie (BIJ), ONG care promovează jurnalismul independent şi care a realizat investigaţii pe teme sensibile, a reuşit să intre în posesia planului de aranjare la mese a invitaţilor, notele de primire la eveniment, catalogul licitaţiilor, până şi a meniului servit la eveniment. Meniul fiecărui invitat nu a costat mai puţin de 1.200 de euro, notează Bussines Insider pe pagina sa online.

Dineurile sofisticate pentru strângerea de fonduri nu sunt neobişnuite în Marea Britanie, însă ultimul eveniment de acest fel organizat de David Cameron a trezit suspiciunea jurnaliştilor datorită invitaţilor mai mult sau mai puţin controversaţi. Averea combinată numai a participanţilor de la masa premierului este de 13,74 de milioane de euro (11 milioane de lire sterline). Ulterior, BIJ a aflat că aceştia au donat Partidului Conservator al lui Cameron o sumă totală de patru milioane de euro (cinci milioane de lire sterline).

Premierul a fost însoţit la masa sa de Peter Stringfellow, afacerist britanic, proprietar al unui club de striptease şi membru al Gentlemen`s Club din West End, centrul Londrei, Vasili Şestakov, partenerul de judo al lui Putin şi membru al parlamentului rus, Paul Staines – fondatorul blogului pe teme politice Guido Fawkes, primarul Londrei Boris Johnson, doi membri ai Clubului Bullingdon din care a făcut parte şi Cameron, alţi trei afacerişti influenţi şi un fost finanţator al Partidului Conservator.

Deşi membrii personalului au fost instruiţi în mod special să nu divulge niciun detaliu din organizarea evenimentului, BIJ a relatat că invitaţii au fost serviţi cu păstrăv curcubeu afumat, bibilici prăjite, tartă cu rubarbă şi flori de soc. Însă rezultatul acestei combinaţii gastronomice „nu a fost memorabil”, a scris cotidianul „The Guardian”.

 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite