David Cameron a ţinut un discurs privind beneficiile sociale ale imigranţilor
0Premierul britanic David Cameron a fost criticat după ce a anunţat luni propunerile pentru a limita drepturile imigranţilor la ajutoarele oferite din stat, accesul la sistemul naţional de sănătate şi consiliere, informează publicaţia britanică „The Independent”.
Prim-ministrul David Cameron a declarat că urmăreşte să sistemul naţional de sănătate al Marii Britanii este „un sistem gratis, nu un serviciu de sănătate internaţional gratis”, iar dreptul la beneficiile publice este „ceva ce imigranţii câştigă, nu un drept automat”, în cadrul unui discurs ţinut astăzi.
„Adevărul este că nu putem controla imigraţia dacă avem un sistem de asigurări sociale care nu ia în consideraţie cine îl plăteşte. Nu putem controla imigraţia dacă avem un sistem de asistenţă socială care nu face diferenţa între oamenii care îl folosesc sau nu”, a susţinut Cameron astăzi.
„Nu putem controla imigraţia dacă avem o politică de acordare a locuinţelor care nu ia în considerare perioada de timp pe care oamenii au locuit şi au contribuit într-o anumită zonă. Toate aceste lucruri se vor schimba sub conducerea mea.”
În prezent, nu există nicio limită cu privire la perioada în care imigranţii din UE pot solicita ajutor de şomaj în timp ce caută un loc de muncă. România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, însă au fost supuse unor "aranjamente tranzitorii" care nu permit accesul cetăţenilor lor pe piaţa britanică a muncii.
Restricţiile impuse bulgarilor şi românilor în Marea Britanie urmează să fie anulate anul viitor, estimându-se că vor imigra aproximativ 13.000 de persoane, potrivit BBC.
Propunerile lui Cameron aşteaptă aprobarea Comisiei Europene
Cu toate acestea, Cameron a fost dur criticat Mark Serwotka, secretarul general al Uniunii Serviciilor Publice şi Comerciale, fiind acuzat că răspândeşte panică şi că se foloseşte cu disperare de extremele negative ale partidului său conservator.
Marea Britanie are unul dintre cele mai puţin generoase sisteme de ajutor social dintre marile economii, iar imigranţii sunt mai puţin susceptibili să pretindă beneficii din partea statului decât oamenii care s-au născut în ţară, potrivit lui Serwotka.
De asemenea, premierul a stabilit planul de negociere cu celelalte state membre ale Uniunii Europene pentru a reda responsabilitatea imigranţilor inactivi din punct de vedere economic către ţările de unde provin, dar şi pentru a limita cheltuielile pentru plata alocaţiilor destinate copiilor care trăiesc în afara Marii Britanii.
În ce priveşte imigranţii ilegali, Cameron a anunţat că vor fi înfiinţate grupuri operative locale şi naţionale care vor supraveghea activitatea întreprinderilor despre care apelează la muncitori dintre imigranţii ilegali.
Comisia Europeană urmează să analizeze conformitatea cu regulile UE a propunerilor pe care premierul britanic David Cameron le-a anunţat astăzi.